Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO bude mať v stave vysokej pripravenosti 300-tisíc vojakov

.sita .svet

Hlavnými hrozbami dneška sú podľa Stoltenberga Rusko a terorizmus.

NATO bude mať v stave vysokej pripravenosti 300-tisíc vojakov sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

lídri Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa v utorok na samite v litovskom Vilniuse dohodli na nových ambicióznych obranných plánoch, ktoré odrážajú potrebu boja proti hrozbám, akými sú Rusko a terorizmus. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že aliancia schválila „najkomplexnejšie obranné plány od studenej vojny, ktoré riešia dve kľúčové hrozby, ktorým čelíme - Rusko a terorizmus“. „V rámci nových plánov je cieľom NATO nasadiť 300-tisíc vojakov v stave vysokej pripravenosti, vrátane námorných a vzdušných síl.“

Na implementáciu obranných plánov vedúci predstavitelia NATO tiež schválili nový akčný plán na podporu obranného priemyslu a zaviazali sa vynakladať na obranu najmenej 2 % HDP ročne.

NATO celé desaťročia nevidelo potrebu rozsiahlych obranných plánov, pretože bojovalo v „malých vojnách“ v Afganistane a Iraku a verilo, že postsovietske Rusko nepredstavuje pre alianciu existenčnú hrozbu. Ruská vojna proti Ukrajine však prinútila NATO uvedomiť si, že potrebuje mať obranné plány dávno predtým, ako by mohol vypuknúť konflikt s protivníkom, akým je Moskva.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite