Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelec, ktorý vysypal hnoj pred Lukašenkovou kanceláriou, zomrel vo väzení

.sita .svet

Podľa manželky zomrel za nejasných okolností.

Umelec, ktorý vysypal hnoj pred Lukašenkovou kanceláriou, zomrel vo väzení sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

bieloruský umelec Aleš Puškin, ktorý kedysi vysypal hnoj pred kanceláriou tamojšieho samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka, zomrel vo väzení, kde si odpykával päťročný trest. Informovali o tom v utorok ľudskoprávni aktivisti a jeho manželka.

Päťdesiatsedemročný Puškin zomrel vo väznici v Grodne na západe Bieloruska z neznámej príčiny, aj keď podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna nebolo známe, že by bol chorý. Jeho manželka Janina Demučová pre agentúru AP uviedla, že „zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti vo väznici za nejasných okolností“. Bieloruské úrady Puškinovu smrť nekomentovali.

Puškin bol politický umelec a karikaturista, ktorého častou „múzou“ bol Lukašenko, autoritatívny vodca Bieloruska. Umelec dokonca namaľoval Lukašenka v pekle, obklopeného poriadkovou políciou, na fresku v kostole. V roku 1999 ho odsúdili na dvojročné väzenie za to, že pred vchodom do prezidentskej kancelárie v Minsku prevrátil vozík s hnojom.

Puškin bol aktívnym účastníkom opozičných protestov. V marci 2021 bol zatknutý a následne odsúdený na päť rokov väzenia za údajné podnecovanie nenávisti a „znesvätenie štátnych symbolov“. Údajne na jednej zo svojich výstav Puškin namaľoval bieloruského nacionalistu, ktorý počas druhej svetovej vojny spolupracoval s nacistami. Počas vynesenia rozsudku sa Puškin na protest vyzliekol, za čo ho na 13 dní umiestnili do samotky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite