Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Légia Sloboda Ruska plánuje ďalšie výpady do Ruska

.tasr .svet

V máji a júni bojovníci légie spolu s príslušníkmi Ruského dobrovoľníckeho zboru uskutočnili niekoľko výpadov na územie ruskej Belgorodskej oblasti.

Légia Sloboda Ruska plánuje ďalšie výpady do Ruska wikipedia

polovojenská organizácia Légia Sloboda Ruska, ktorá je súčasťou Ozbrojených síl Ukrajiny a tvoria ju prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, plánuje v blízkej budúcnosti vykonať ďalšie akcie v ruských oblastiach hraničiacich s Ukrajinou. 

„V nadchádzajúcom mesiaci alebo tak príde ďalšie prekvapenie,“ povedal Maximillian Andronnikov, ktorý si hovorí Cézar, v rozhovore pre britský nedeľník nedeľné noviny The Observer, o ktorom informuje agentúra DPA.

„Bude to naša tretia misia, “uviedol ďalej Andronnikov a dodal, že nasledovať bude štvrtá a piata. „Máme ambiciózne plány. Chceme oslobodiť celé naše územie, “ pokračoval.

V máji a júni bojovníci légie spolu s príslušníkmi Ruského dobrovoľníckeho zboru uskutočnili niekoľko výpadov na územie ruskej Belgorodskej oblasti. Vláda v Kyjeve zdôrazňuje, že s útokmi nemá nič spoločné. Légia je podľa Andronnikova odkázaná na pomoc ukrajinskej armády, no o operáciách na ruskom území rozhoduje nezávisle. Používa prevažne obrnené vozidlá, ktoré ukoristila ukrajinská armáda v bojoch s ruskými silami.

Andronnikov sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin je po júnovej vzbure žoldnierov Vagnerovej skupiny oslabený. Očakáva, že Putinov režim padne do konca roku 2024. Tvrdí, že v ruskej armáde vládne nespokojnosť, pretože mnohí vojaci, ktorí tam vstúpili z finančných dôvodov, nedostali výplaty.

Polovojenské jednotky ako Légia Sloboda Ruska sú obviňované z prepojenia na pravicovo-extrémistické organizácie. V rozhovore pre The Observer sa Andronnikov označil za prívrženca konštitučnej monarchie, ktorý obdivuje bývalých britských premiérov  Winstona Churchilla a Margaret Thatcherovú. V légii podľa neho bojujú ľudia s ľavicovými a pravicovými názormi, ale aj sklamaní stúpenci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite