Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ obvinil Turecko z porušenia dohody o výmene zajatcov s Kyjevom

.tasr .svet

V súlade s dohodou, ktorú sprostredkovali Saudská Arábia a Turecko mali totiž zostať v Turecku pod ochranou tamojších úradov až do konca vojny na Ukrajine.

Kremeľ obvinil Turecko z porušenia dohody o výmene zajatcov s Kyjevom SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

kremeľ v sobotu obvinil Turecko z porušenia podmienok dohody, v rámci ktorej boli vlani v septembri zo zajatia prepustení aj piati bývalí velitelia obrancov mariupolských oceliarní Azovstaľ. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vrátil z návštevy Turecka a na letisku sa zvítal s piatimi bývalými veliteľmi obrancov Azovstaľu, ktorí sa od vlaňajšieho prepustenia z ruského zajatia zdržiavali na tureckom území. 

V súlade s dohodou, ktorú sprostredkovali Saudská Arábia a Turecko mali totiž zostať v Turecku pod ochranou tamojších úradov až do konca vojny na Ukrajine. Za akých okolností a prečo sa napokon vrátili z Turecka do vlasti už v sobotu, nebolo bezprostredne jasné.  Ukrajinská prezidentská kancelária bližšie podrobnosti neposkytla. Uviedla len to, že sa vrátili na Ukrajinu „po rokovaniach s tureckou stranou. “

Kremeľ reagoval na odchod pätice ukrajinských veliteľov z Turecka s rozhorčením. Podľa hovorcu Dmitrija Peskova Turecko „porušilo“ podmienky dohody, v rámci ktorej boli títo muži prepustení z ruského zajatia. 

Po Zelenského návrate z Turecka bola zverejnená séria fotografií, na ktorých sa prezident objíma s piatimi bývalými veliteľmi obrancov Azovstaľu: Denysom Prokopenkom, Sviatoslavom Palamarom, Serhijom Volynským, Olehom Chomenkom a Denysom Šlehom. Na jednej z fotografií, ktorú Zelenskyj doplnil popiskou „Doma“, prezident pózuje s týmito vojakmi na palube lietadla. 

Ide o troch bývalých veliteľov tzv. pluku Azov a brigád dvoch iných zložiek ukrajinskej armády (ukrajinskej Národnej gardy a námornej pechoty), ktoré zohrali kľúčovú úlohu pri obrane juhoukrajinského mesta Mariupol, respektíve tamojších oceliarní Azovstaľ, ktoré sa stali poslednou baštou ukrajinských obrancov. 

Bitka o Mariupol sa začala hneď po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára a Rusom sa mesto podarilo dobyť po ťažkých bojoch až po takmer troch mesiacoch. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite