Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generálnym riaditeľom FAO sa po druhý raz za sebou stal Čchü Tung-jü z Číny

.tasr .svet

Číňan bol jediným kandidátom na tento post a získal 168 zo 182 hlasov.

Generálnym riaditeľom FAO sa po druhý raz za sebou stal Čchü Tung-jü z Číny SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

za generálneho riaditeľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme bol v nedeľu opätovne zvolený čínsky diplomat Čchü Tung-jü. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Číňan bol jediným kandidátom na tento post; získal 168 zo 182 hlasov. Svoje prvé funkčné obdobie ako šéf FAO vykonáva od 1. augusta 2019. Hlasovanie sa uskutočnilo počas konferencie FAO, ktorá potrvá v talianskej metropole do 7. júla.

Čchü (59), bývalý minister čínskej vlády, ktorého do funkcie nominoval Peking, bude zastávať nový štvorročný mandát od 1. augusta. Šéfovia FAO môžu byť v tomto úrade maximálne dve za sebou nasledujúce funkčné obdobia.

Jeho vymenovanie sa považuje za súčasť snahy Pekingu dostať viac čínskych osobností do vysokých pozícií v medzinárodných orgánoch, konštatuje AFP.

Bývalý politik je však dlhodobo pod tlakom, najmä zo strany západných krajín, pričom diplomati tvrdia, že spolupráca s ním je zložitá, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Podľa nedávneho prieskumu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD staronový šéf FAO v uplynulých rokoch zosúlaďuje túto dôležitú organizáciu OSN s čínskymi záujmami.

Čchü, vyštudovaný biológ, bol pred nástupom do čela tejto organizácie od roku 2015 námestníkom čínskeho ministra poľnohospodárstva a podieľal sa na podpore medzinárodnej spolupráce s organizáciami, ako je FAO.

Je celkovo deviatym šéfom FAO a prvým čínskym občanom na čele tejto organizácie. Čchü tvrdí, že predstavuje kombináciu „ázijskej duše“ a „globálneho myslenia“.

FAO je špecializovaným úradom OSN, ktorý vedie medzinárodné úsilie zamerané na boj proti hladu, ako aj na zlepšenie výživy a potravinovej bezpečnosti. Organizácia bola založená v októbri 1945 a momentálne má 195 členov vrátane EÚ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite