Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédska vláda odsúdila pálenie Koránu v Štokholme

.tasr .svet

Polícia muža obvinila z agitácie proti etnickým a národnostným skupinám.

Švédska vláda odsúdila pálenie Koránu v Štokholme SITA/AP Photo/Hadi Mizban

švédska vláda v nedeľu odsúdila páleniu Koránu, ku ktorému došlo tento týždeň pred mešitou v metropole Štokholm, pričom toto konanie označila za „islamofóbne“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Švédska vláda plne chápe, že islamofóbne činy spáchané jednotlivcami na demonštráciách vo Švédsku môžu byť pre moslimov urážlivé,“ uviedlo švédske ministerstvo zahraničných vecí.

„Dôrazne odsudzujeme tieto činy, ktoré v žiadnom prípade neodrážajú postoje švédskej vlády,“ dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) so sídlom v saudskoarabskej Džidde v nedeľu vyzvala na kolektívne opatrenia s cieľom zabrániť opakovaniu takýchto incidentov v budúcnosti.

„Spálenie Koránu alebo akéhokoľvek iného posvätného textu je urážlivý a neúctivý čin a jasná provokácia. Prejavy rasizmu, xenofóbie a súvisiacej neznášanlivosti nemajú vo Švédsku ani v Európe miesto,“ uviedlo v reakcii švédske ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort zároveň poukázal na ústavou garantované právo na slobodu zhromažďovania, právo na slobodu prejavu a právo na usporiadanie protestu.     Muž, ktorý sám seba označil za utečenca z Iraku, zapálil Korán pred mešitou v centre švédskej metropoly Štokholm v stredu v prvý deň významného moslimského sviatku íd al-adhá (sviatok obetovania). Švédska polícia muža obvinila z agitácie proti etnickým a národnostným skupinám.

Švédska polícia uviedla vo svojom povolení na stredajší protest zahŕňajúci pálenie Koránu, že hoci to môže mať následky na zahraničnú politiku, tak bezpečnostné riziká pálenia Koránu si nevyžadujú zamietnutie žiadosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite