Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K európskemu protivzdušnému systému sa chce pripojiť aj tradične neutrálne Rakúsko

.tasr .svet

Naši západní susedia sa potrebujú brániť pred útokmi dronov a rakiet.

K európskemu protivzdušnému systému sa chce pripojiť aj tradične neutrálne Rakúsko SITA/AP Photo/Alex Babenko

viedeň v sobotu oznámila, že sa plánuje pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). Je zameraný na odstránenie medzier v protivzdušnej obrane NATO, TASR informuje podľa agentúry DPA.

„Situácia ohrozenia sa kvôli Rusom masívne zintenzívnila po útočnej vojne na Ukrajine,“ povedal kancelár Karl Nehammer (ÖVP). Rakúsko sa preto podľa neho spolu s ďalšími európskymi krajinami musí chrániť pred útokmi dronov a rakiet.

„Ide o účasť v ochrannom dáždniku, ktorý slúži na odvrátenie nebezpečenstva,“ uviedli v spoločnom vyhlásení Nehammer a ministerka obrany Klaudia Tannerová (ÖVP).

Rakúsko je od roku 1955, keď jeho územie opustili vojská víťazných mocností druhej svetovej vojny, vojensky neutrálny štát. Tento štatút Rakúska by vstupom do ESSI nebol ohrozený.

Cieľom ESSI je doplniť obranu NATO najmä v oblastiach, kde chýbajú napríklad balistické rakety s dlhým doletom a pri obranných činnostiach bez dronov a riadených striel.

Rakúsko, Írsko a Malta ako tri vojensky neutrálne členské štáty Európskej únie, tento týždeň zablokovali niekoľko dlhodobých bezpečnostných záruk EÚ pre Ukrajinu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite