Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ozbrojené konflikty si vlani vo svete vyžiadali 238.000 obetí, najviac od 1994

.tasr .svet

Najviac obetí si vlani vyžiadal konflikt v Etiópii v regióne Tigraj, kde zahynulo viac než 100.000 ľudí.

Ozbrojené konflikty si vlani vo svete vyžiadali 238.000 obetí, najviac od 1994 SITA/AP Photo Členovia etiópskych národných obranných síl počas ceremónie za padlých vojakov, ktorí zomreli v prvý deň konfliktu v Tigraj

ozbrojené konflikty vo svete si vlani vyžiadali 238.000 obetí, z nich viac než 100.000 v Etiópii a 82.000 na Ukrajine. Uviedol to v stredu Inštitút pre ekonomiku a mier (IEP) vo svojom Indexe globálneho mieru. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky IEP.

Tri najmierovejšie krajiny sveta sú podľa indexu IEP Island, Dánsko a Írsko. Na opačnom konci zoznamu sú Afganistan, Jemen a Sýria. Pätica USA, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Čína je exportérom  troch štvrtín z celkového objemu vývozu zbraní vo svete.

„Eskalácia konfliktov v posledných rokoch je sprevádzaná nárastom v oblasti geopolitického súperenia, “píše IEP a dodáva, že toto súperenie vystupňovalo mnohé konflikty najmä v strategicky významných oblastiach, kde sa už predtým vyskytovali spory.

Najviac obetí si vlani vyžiadal konflikt v Etiópii v regióne Tigraj, kde zahynulo viac než 100.000 ľudí. Najmenej dvakrát toľko zomrelo z dôvodu chorôb a hladu, ktoré vyvolali boje medzi ozbrojenými silami Etiópie a Eritrei a povstaleckým Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF).

Na druhom mieste je ruská vojna na Ukrajine, kde o život prišlo najmenej 82.000 ľudí. IEP odhaduje, že 65 percent ukrajinských mužov vo veku 20 až 24 rokov buď krajinu opustilo, alebo zahynuli. Viac než 30 percent obyvateľov Ukrajiny je na úteku v zahraničí alebo v rámci vlastnej krajiny.

Zakladateľ IEP Steve Killelea pripomenul, že konflikt v Tigraji je z európskeho pohľadu geograficky vzdialenejší a preto je v porovnaní s Ukrajinou menej vnímaný. Etiópska vláda okrem toho potláča spravodajstvo a obmedzuje prístup k internetu. Vlaňajší počet obetí v konfliktoch (238.000) je najvyšší od roku 1994, keď počas genocídy v Rwande prišlo o život 800.000 ľudí, pripomína IEP.

Experti posudzovali stav mieru v 163 krajinách sveta na základe 23 indikátorov ako počet úmrtí, militarizácia, vývoz zbraní, terorizmus či politická nestabilita. Hospodárske následky konfliktov vlani dosiahli takmer 16 biliónov eur.

Nárast konfliktov vlani zaznamenali v 79 krajinách vrátane Etiópie, Mjanmarska, Ukrajiny, Izraela a Juhoafrickej republiky (JAR). Mnohé z ozbrojených konfliktov sú cezhraničné. Vlani extrémne konflikty zasahovali 91 krajín, v roku 2008 to bolo len 58 krajín.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite