Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko plánuje do Litvy umiestniť 4000 vojakov

.tasr .svet

Nemecká vláda v júni 2022 sľúbila, že pripraví jednu bojovú brigádu na nasadenie v Litve v prípade útoku.

Nemecko plánuje do Litvy umiestniť 4000 vojakov SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

nemecko plánuje umiestniť do Litvy približne 4000 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo NATO. Oznámil to v pondelok v Litve nemecký minister obrany Boris Pistorius. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Nemecko je pripravené dlhodobo umiestniť do Litvy robustnú brigádu, “uviedol Pistorius. Dodal, že bude potrebné pre týchto vojakov vybudovať ubytovacie zariadenia.

Nemecká vláda v júni 2022 sľúbila, že pripraví jednu bojovú brigádu na nasadenie v Litve v prípade útoku. To, či budú títo vojaci v Litve umiestnení natrvalo, však bolo sporné. Litovská vláda na tom trvala; nemecká vláda však bola zdržanlivá a jasný prísľub dala až teraz, píše DPA.

V súčasnosti je v tejto pobaltskej krajine len velenie nemeckej brigády s približne 20 vojakmi na vojenskej základni pri meste Rukla. Zvyšok tejto 41. pešej brigády je umiestnený na rôznych miestach v Nemecku a v prípade potreby je schopný doraziť do Litvy v priebehu desiatich dní.

Pistorius v pondelok v Litve navštívil aj vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastňuje približne 1000 nemeckých vojakov a približne 30 tankov zo 41. brigády.

Litva hraničí s ruskou pobaltskou Kaliningradskou exklávou a súčasne s Bieloruskom, ktoré je spojencom Moskvy. Na území Litvy už od roku 2017 operuje Nemeckom vedený prápor NATO s približne 1600 príslušníkmi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite