Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila konzervatívna Nová demokracia

.sita .svet

Nová demokracia zvíťazila aj v májových voľbách, ale nemala dostatok kresiel v parlamente na sformovanie vlády. Preto Mitsotakis vyhlásil ďalšie voľby, aby vyhral väčšinu.

V parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila konzervatívna Nová demokracia SITA/AP Photo/Petros Giannakouris Kyriakos Mitsotakis

druhé parlamentné voľby v Grécku v priebehu mesiaca vyhrala konzervatívna strana Nová demokracia Kyriakosa Mitsotakisa. Po zrátaní takmer všetkých hlasov má strana 40,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jej hlavný súper ľavicová Syriza len menej ako 18 percent. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Nová demokracia zvíťazila aj v májových voľbách, ale nemala dostatok kresiel v parlamente na sformovanie vlády. Preto Mitsotakis vyhlásil ďalšie voľby, aby vyhral väčšinu. Podľa zákona totiž v druhých voľbách najväčšia strana získa dodatočných 20 až 50 kresiel v 300-člennom gréckom parlamente. S viac ako 40 percentami hlasov Nová Demokracia získala všetkých 50 kresiel, čo mu umožní vytvoriť stabilnú vládu jednej strany.

Mitsotakis povedal podporovateľom jeho strany v Aténach, že ľudia im dali bezpečnú väčšinu a môžu tak rýchlo nasledovať „veľké reformy“. Líder konzervatívcov sa vyjadril, že nemôže sľúbiť zázraky, ale Nová demokracia má „vysoké ciele“ na premenu Grécka s lepšími službami verejného zdravotníctva a vzdelávaním.

Jedným z výrazných úspechov vo voľbách sa môže pochváliť aj novovytvorená krajne pravicová strana Sparťania, ktorá získala takmer 4,7 percenta a dostala sa tak do parlamentu. Sparťania sa objavili ako politická sila po tom, čo najvyšší súd tento mesiac zakázal krajne pravicovú stranu Gréci a jej väznený zakladateľ Ilias Kasidiaris podporil Sparťanov. Spolu s nacionalistickou stranou Grécke riešenie a ultrakonzervatívnou stranou Víťazstvo získala trojica krajne pravicových strán 13 percent hlasov, čo je 34 kresiel v parlamente.

Voličská účasť bola v nedeľňajších voľbách menšia o osem percentuálnych bodov oproti májovým. Hlasovalo menej ako 53 percent voličov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite