Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pátranie po zmiznutej ponorke vstupuje do kritickej fázy, pasažierom zostávajú posledné hodiny kyslíka

.sita .svet

Záchranári na miesto zmiznutia prichádzajú s ďalšími loďami a plavidlami v nádeji, že podmorské zvuky, ktoré zachytili už druhý deň v rade, im pomôžu uspieť v tejto medzinárodnej misii.

Pátranie po zmiznutej ponorke vstupuje do kritickej fázy, pasažierom zostávajú posledné hodiny kyslíka SITA/Alan Berner/The Seattle Times via AP

aj odborníci, ktorí vyjadrili optimizmus, varovali, že zostáva ešte veľa prekážok, od lokalizácie ponorky, po jej dosiahnutie s príslušným vybavením až po vynesenie stroja na hladinu, ak je ešte nepoškodený. Všetko sa pritom musí stať ešte predtým, ako ľuďom v ponorke nezostane žiaden kyslík.

 Oblasť pátrania je zhruba dvojnásobne veľká ako americký štát Connecticut a je vo vodách, ktoré dosahujú hĺbku až 4 020 metrov. Kapitán First Coast Guard District Jamie Frederick uviedol, že úrady majú stále nádej, že päticu zachránia a v stredu prízvukoval, že je to stále pátracia a záchranná misia. Ako tiež povedal, zaznamenané zvuky ponúkajú možnosť zúžiť pátranie, ich presná poloha a zdroj však ešte neboli určené. „Úprimne povedané, nevieme, čo sú zač,“ skonštatoval.

Americké námorníctvo v stredu vo vyhlásení informovalo, že na miesto posiela špecializovaný záchranný systém, ktorý je schopný zdvíhať „veľké, objemné a ťažké podmorské predmety, ako sú lietadlá alebo malé plavidlá“.

Okrem rozsahu oblasti sú pre záchranárov náročné aj podmienky v severnom Atlantiku, keďže je oblasť náchylná na hmlu a búrky, vyjadril sa oceánograf Donald Murphy.

Na palube zmiznutej ponorky je šéf spoločnosti OceanGate, ktorá prevádzkuje ponory, Stockton Rush. Ďalšími nezvestnými sú britský dobrodruh, dvaja členovia pakistanskej podnikateľskej rodiny a expert na Titanic. Novoobjavené obvinenia naznačujú, že počas vývoja plavidla sa objavili varovania týkajúce sa jeho bezpečnosti.

Menšie ponorky príležitostne brávajú platiacich turistov a odborníkov k vraku svetoznámej lode, ktorá sa nachádza zhruba 3 800 metrov pod hladinou mora približne 600 kilometrov od pobrežia kanadského Newfoundlandu. Spoločnosť si za expedíciu k Titanicu pýta 250-tisíc dolárov na osobu. Ponorka je päťmiestna a podľa spoločnosti zvyčajne jazdí s pilotom, obsahovým expertom a troma platiacimi hosťami. Úplný ponor k vraku, vrátane zostupu a výstupu, údajne trvá celkovo osem hodín.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite