Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Londýnska konferencia o obnove bude novým posilnením Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

.tasr .svet

Učastníkov konferencie prijal v utorok britský kráľ Karol III. Na dvojdňovej konferencii, ktorá sa začne v stredu, sa bude diskutovať o rekonštrukcii Ukrajiny po zničujúcej vojne, ktorú proti krajine vedie Rusko.

Londýnska konferencia o obnove bude novým posilnením Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj SITA/Aaron Chown/Pool Photo via AP

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje konferenciu o obnove Ukrajiny, ktorá sa začína v stredu v Londýne, za nové posilnenie svojej vojnou sužovanej krajiny, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

„Znovuvybudovaná Ukrajina, transformovaná Ukrajina, silnejšia Ukrajina, je bezpečnostným garantom, ochranou pred akoukoľvek formou ruského teroru,“ povedal Zelenskyj v utorok počas pravidelného videoprejavu.

Na konferencii, ktorá potrvá do štvrtka, plánujú štáty a veľké koncerny ohlásiť pomoc pri obnove a rekonštrukcii Ukrajiny.

„Prvé stretnutia v Londýne sa už začali,“ oznámil Zelenskyj.

O pomoci pri obnove Ukrajiny sa už rokovalo v Nemecku, vo Švajčiarsku, Francúzsku i v Taliansku, pripomína DPA. Nešlo pritom len o stavebné projekty, ale aj o ochranu pre Ukrajinu, spresnil ukrajinský prezident. Koncom mesiaca by mala byť podľa neho „kompletná vízia“ tejto pomoci prezentovaná aj na samotnej Ukrajine; detaily však Zelenskyj doposiaľ neuviedol.

V utorkovom videoposolstve zároveň opätovne potvrdil, že proti ruským okupačným silám aktívne zasahujú ukrajinskí vojaci. „V súčasnosti ničia naši bojovníci nepriateľa veľmi intenzívne na juhu a na východe a fyzicky čistia Ukrajinu,“ vyhlásil Zelenskyj s tým, že „v budúcnosti to bude takto pokračovať“.

Ukrajina chce po takmer 16 mesiacov trvajúcej útočnej vojny Ruska oslobodiť svoje územia od ruskej okupácie – vrátane čiernomorského Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014, pripomína DPA.

kráľ Karol III. prijal účastníkov konferencie o obnove Ukrajiny

Soškou pripomínajúcou oslobodenie ukrajinského Hadieho ostrova obdaroval v utorok britského kráľa Karola III. na recepcii v Londýne ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Podujatie, na ktorom britský panovník prijal aj šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena či predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú, sa konalo v predvečer medzinárodnej konferencie o obnove a rekonštrukcii Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúr DPA a PA Media.

Šmyhaľ označil bronzovú sošku zobrazujúcu vojaka držiaceho ukrajinskú zástavu za symbol „spoločného“ víťazstva Ukrajiny a Británie nad Ruskom.

Dramatické oslobodenie Hadieho ostrova, ktorý sa nachádza približne 150 kilometrov južne od ukrajinského prístavu Odesa, sa uskutočnilo pred rokom na konci júna. Ukrajinské jednotky ostrov opätovne získali späť po tom, čo jeho vzdorovitých obrancov zajali ruské sily.

Utorková recepcia sa uskutočnila v Paláci sv. Jakuba v Londýne, spresňuje DPA. Na dvojdňovej konferencii, ktorá sa začne v stredu, sa bude diskutovať o rekonštrukcii Ukrajiny po zničujúcej vojne, ktorú proti krajine vedie Rusko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite