Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsky parlament potvrdil nového premiéra Petteriho Orpa

.tasr .svet

Dvestočlenný parlament potvrdil Orpa vo funkcii hlasmi 107 poslancov. Proti jeho kandidatúre bolo 81 poslancov a 11 sa na hlasovaní nezúčastnili.

Fínsky parlament potvrdil nového premiéra Petteriho Orpa SITA/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

poslanci fínskeho parlamentu v utorok schválili kandidatúru Petteriho Orpa na post predsedu koaličnej vlády, ktorej súčasťou bude aj krajne pravicová Strana Fínov (PS) avizujúca zmeny v pravidlách imigrácie. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako dodal spravodajský portál Yle.fi, Orpo povedie pravicovú vládu, ktorú ním vedená konzervatívna stredopravicová Národná koaličná strana (KOK) vytvorila s PS, Švédskou ľudovou stranou vo Fínsku (SFP) a Kresťanskými demokratmi (KD). Ich rokovania o zostavení vlády sa po 11 týždňoch vyjednávaní úspešne skončili minulý týždeň.

Orpova vláda bude v poradí 77. fínskou vládou. Jej funkčné obdobie sa začne po tom, ako fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok popoludní oficiálne ukončí funkčné obdobie vlády odchádzajúcej premiérky Sanny Marinovej (SDP) a vymenuje Orpov kabinet.

Popoludní o 16.30 h sa uskutoční aj prvé oficiálne zasadnutie nového kabinetu.

Orpova strana KOK zvíťazila vo voľbách z 2. apríla so ziskom 48 parlamentných kresiel, euroskeptická PS skončila na druhom mieste s 46 mandátmi, zatiaľ čo Marinovej ľavicová Sociálnodemokratická strana Fínska (SDP) bola až tretia, pričom v 200-člennom jednokomorovom parlamente si zaistila 43 kresiel. Prizvaním dvoch zmienených menších strán do koalície - SFP s deviatimi kreslami a KD s piatimi - si Orpova vláda zabezpečila väčšinu - 108 poslaneckých mandátov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite