Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom

.tasr .svet

Správa poukazuje na sucho postihujúce úrodu i prevádzku vodných a niektorých jadrových elektrární, rekordné povrchové teploty viacerých morí a dosiaľ najsilnejšie zaznamenané topenie ľadovcov.

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom SITA/EU's Copernicus EMS via AP

európsky kontinent sa v dôsledku klimatickej krízy otepľuje približne dvakrát rýchlejšie, ako je celosvetový priemer. Následky sú každý rok vážnejšie, vyplýva zo správy o stave klímy v Európe 2022, ktorú zverejnili v pondelok. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a APF.

Autori správy vidia nádej v rýchlom rozvoji obnoviteľných zdrojov energie v Európskej únii. Svetová meteorologická organizácia (WMO) a Služba monitorovania zmeny klímy programu EÚ Copernicus (C3S) predstavili správu v Dubline na 6. európskej konferencii o adaptácii na zmenu klímy.

Správa poukazuje na sucho postihujúce úrodu i prevádzku vodných a niektorých jadrových elektrární, rekordné povrchové teploty viacerých morí a dosiaľ najsilnejšie zaznamenané topenie ľadovcov. Dôsledky prichádzajú aj v podobe úbytku pôvodných a príchodu inváznych druhov, čo narušuje ekosystémy a biologickú rozmanitosť.

Najteplejší rok od začiatku meraní zaznamenali vlani viaceré krajiny západnej a juhozápadnej Európy a s rekordnými horúčavami súviselo 16.000 úmrtí. Extrémy počasia, prevažne záplavy a víchrice, spôsobili škody za dve miliardy eur.

S takýmito udalosťami je podľa súčasných poznatkov o klimatickom systéme potrebné rátať častejšie a môžu sa stať ešte intenzívnejšími, uviedol riaditeľ C3S Carlo Buontempo.

Priemerná teplota v Európe bola vlani 2,3 stupňa Celzia nad priemerom z predpriemyselného obdobia (1850 – 1900), čo je výrazne viac ako celosvetové zvýšenie o 1,2 stupňa. Za tri desaťročia, od roku 1991 do roku 2021, bol európsky nárast 1,5 stupňa Celzia.

V Európskej únii bolo podľa Európskej komisie v minulom roku vyrobených takmer 40 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov. Nasledovali fosílne palivá s 38,6 percenta a jadrová energia s vyše 20 percentami. Rok predtým boli fosílne palivá na prvom mieste.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite