Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karol III. po prvý raz oslávil oficiálne narodeniny ako panovník

.sita .svet

Britský kráľ Karol III. sa v sobotu po prvý raz ako panovník zúčastnil na vojenskej prehliadke Trooping the Colour, ktorá sa v Londýne uskutočnila pri príležitosti jeho oficiálnych narodenín.

Karol III. po prvý raz oslávil oficiálne narodeniny ako panovník

prehliadku pritom absolvoval na koni, čo bolo po prvý raz, čo tak panovník urobil od roku 1986, keď na koni počas prehliadky jazdila jeho zosnulá matka kráľovná Alžbeta II. Podujatiu sa prizerali tisícky ľudí, informuje spravodajský portál BBC.

V procesii kráľa na koňoch sprevádzali jeho syn, princ z Walesu, William, sestra princezná Anna a brat princ Edward. V koči sa za nimi viezli kráľovná Camilla, princezná z Walesu a jej deti - princovia George a Louis a princezná Charlotte.

Kráľ neskôr s rodinou sledoval z balkóna Buckinghamského paláca prelet vojenských lietadiel na jeho počesť. Niektoré lietadlá dokonca leteli vo formácii písmen CR, ktoré sú panovníkovými iniciálami. Na prelete sa zúčastnilo okolo 70 strojov armády, letectva aj námorníctva a zakončil ho letecký akrobatický tím Red Arrows.

Karol III. má narodeniny až v novembri. Britskí panovníci však verejne oslavujú počas oficiálnych narodenín, ktoré sa nemusia zhodovať s ich naozajstným dátumom. Tieto oslavy tradične zahŕňajú vojenskú prehliadku Trooping the Colour.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite