Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kosovo ruší zákaz vstupu srbských vozidiel a tovaru na svoje územie

.tasr .svet

Kosovská vláda nariadila zatvorenie hraníc pre srbské nákladné autá v stredu po tom, ako Srbsko zatklo troch kosovských policajtov.

Kosovo ruší zákaz vstupu srbských vozidiel a tovaru na svoje územie SITA/AP Photo/Dejan Simicevic

kosovské úrady zrušili opatrenia na hraniciach so Srbskom, ktoré znemožňovali vstup vozidiel a tovaru z tejto susednej krajiny. TASR o tom informuje na základe agentúry DPA, ktorá sa odvolala na piatkové správy srbskej štátnej televízie RTS.

Osobné a nákladné vozidlá zo Srbska budú musieť absolvovať hraničné kontroly. Vstup na územie Kosova im však bude umožnený.

Belehrad a Priština sa nezhodujú na mieste zatknutia týchto príslušníkov pohraničnej stráže a navzájom sa obviňujú z nezákonného prekročenia hraníc. Policajti boli podľa kosovských úradov unesení z územia Kosova. Belehrad tvrdí, že nezákonne vstúpili na územie Srbska.

Medzinárodná mierová misia KFOR v piatok v Prištine uviedla, že po vyšetrovaní incidentu nie je možné určiť, či boli policajti zadržaní na kosovskom alebo srbskom území. Obe strany však upozornila, že činnosť svojich bezpečnostných zložiek v okolí hraníc musia zosúladiť s KFOR. To v prípade zadržania policajtov nenastalo.

Mierová misia KFOR vedená NATO zabezpečuje dodržiavanie mieru na území Kosova od roku 1999, pripomína DPA. Napätie medzi Belehradom a Prištinou vzrástlo od májového dosadenia etnických albánskych starostov v štyroch obciach na severe Kosova, ktoré sa uskutočnilo za asistencie kosovskej polície.

Starostovia boli zvolení v aprílových komunálnych voľbách, ktoré kosovskí Srbi bojkotovali.

Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neprijali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a viac než dve desaťročia po povstaní kosovských Albáncov proti represívnej srbskej vláde stále považujú Belehrad za svoje hlavné mesto. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite