Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve, vyhlásil Stoltenberg

.tasr .svet

Severoatlantická aliancia od začiatku ruskej invázie poslala Ukrajine zbrane a muníciu v hodnote niekoľkých miliárd eur a jej členské štáty do značnej miery vyčerpali svoje vlastné zásoby.

Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve, vyhlásil Stoltenberg SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

NATO musí zabezpečiť Ukrajine dostatok zbraní, aby mohla pokračovať vo svojej protiofenzíve proti Rusku. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Tou najsamozrejmejšou vecou je zabezpečiť zbrane, zásoby a údržbu (techniky), aby mohla pokračovať v ofenzíve,“ povedal novinárom. Dodal, že pri protiofenzíve „nikto nečakal nulový počet obetí. Realita je taká, že ide o kruté, neľútostné boje“. Podľa neho Ukrajina v boji stratí aj niečo z modernej vojenskej techniky, ktorú dostala od krajín NATO.

Zopakoval, že Ukrajina v rámci protiofenzívy robí pokroky, avšak dodal, „že je to len začiatok a nevieme, či to bude bod zlomu vo vojne.“

Stoltenberg očakáva, že ministri obrany členských štátov NATO sa na stretnutí vo štvrtok a piatok v Bruseli dohodnú na výraznom navýšení množstva munície, ktoré musí mať každý člen NATO k dispozícii.

Severoatlantická aliancia od začiatku ruskej invázie poslala Ukrajine zbrane a muníciu v hodnote niekoľkých miliárd eur a jej členské štáty do značnej miery vyčerpali svoje vlastné zásoby, ktoré sa postupne snažia doplniť. Stoltenberg dodal, že členské štáty počas tohto roka spoločne objednali 155-milimetrové náboje v hodnote jednej miliardy dolárov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite