Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 86 rokov zomrel taliansky expremiér Silvio Berlusconi

.tasr .svet

Trojnásobný taliansky premiér a líder koaličnej strany Forza Italia bol od piatok hospitalizovaný v milánskej nemocnici San Raffaele, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s leukémiou.

Vo veku 86 rokov zomrel taliansky expremiér Silvio Berlusconi SITA/AP Photo/Andrew Medichini

predtým sa od začiatku apríla v nemocnici zotavoval zo zápalu pľúc, pričom prvý týždeň strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Tlačový magnát, podnikateľ, politik v rokoch 1994 až 2011 štvornásobný taliansky premiér (v rokoch 2001-2005 a 2005-2006 stál na čele dvoch rôznych vlád) Silvio Berlusconi bol jedným z najbohatších mužov Talianska. Jeho priaznivci v ňom videli neomylného záchrancu celej krajiny neustále napádaného ľavicovými protivníkmi, a naopak politickí súperi ho označovali za skorumpovaného megalomana, kariéru ktorého sprevádzali mnohé škandály.

Silvio Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne v rodine bankového úradníka. Po skončení vysokoškolských štúdií práva na univerzite v rodnom meste nastúpil pracovať do banky svojho otca.

V roku 1978 založil súkromnú mediálnu spoločnosť Fininvest a dlhoročný prezident i čestný prezident futbalového klubu AC Miláno sa stal postupne talianskym mediálnym magnátom.

V marci 1994 len s niekoľko mesiacov starou politickou stranou Forza Italia (FI, Taliansko vpred) porazil Silvio Berlusconi ľavicový blok a 10. mája 1994 sa postavil po prvý raz na čelo vlády. Vládol však len do januára 1995, pretože Berlusconi podal po vzájomných nezhodách vo vládnej koalícii demisiu.

Do vysokej politiky sa vrátil v lete roku 2001 po víťazných parlamentných voľbách. Od júna 2001 do mája 2006 stál na čele dvoch vlád.

V máji 2008 opäť zasadol do premiérskeho kresla. Ako vodca talianskej opozície vyhral voľby s výrazným náskokom. V parlamente si jeho stredopravá koalícia zabezpečila 334 zo 630 kresiel.

V decembri 2010 tesne prežil hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu. Hlasovanie nasledovalo po sérii škandálov, vnútrostraníckych bojov a rozchode Berlusconiho s dlhoročným spojencom a predsedom dolnej komory talianskeho parlamentu Gianfrancom Finim. Vo funkcii premiéra skončil 16. novembra 2011.

Silvio Berlusconi čelil viacerým súdnym procesom, ktoré sa týkali korupcie, daňového podvodu a obvinenia, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Premiér tieto obvinenia vždy rozhodne odmietal.

V roku 2013 usvedčili Berlusconiho z daňových únikov, čo viedlo k jeho vylúčeniu z hornej komory talianskeho parlamentu i pôvodne šesťročnému zákazu zastávať akúkoľvek volenú funkciu, ktorý mu milánsky súd v roku 2018 zrušil na základe expremiérovho "dobrého správania".

V posledných rokoch išlo najmä o aféru známu ako "bunga bunga", ktorá bola spätá s tanečnicou z nočného klubu, Maročankou Karim Mahrúgovou, prezývanou Ruby. Tá sa zúčastňovala na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala v tom čase iba 17 rokov.

V prvom súdnom procese bol v júni 2013 odsúdený za sexuálne večierky na sedem rokov väzenia a doživotný zákaz vykonávať verejné funkcie. Tento verdikt však odvolací súd v Miláne v júli 2014 zrušil a Najvyšší súd v Ríme v marci 2015 potvrdil oslobodzujúci rozsudok nad bývalým premiérom Silviom Berlusconim.

Kauza bunga bunga ale lídra strany Forza Italia prenasledovala aj naďalej, keď bol obvinený z údajného podplácania svedkov v procese okolo neslávne známych večierkov v jeho vile pri Miláne. Vo februári 2023 však súd oslobodil bývalého premiéra od obvinenia z podplácania svedkov. 

Aj vo vysokom veku bol Silvio Berlusconi napriek rôznym zdravotným komplikáciám stále politicky aktívny. V júli 2019 sa stal vo veku 82 rokov najstarším členom Európskeho parlamentu (EP).

Najdlhšie slúžiaci premiér v povojnovom období Talianska bol známy svojim blízkym priateľstvom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Často sa stretávali, či už v Rusku alebo v Taliansku.

„Ruský prezident Vladimir Putin nemal pravdepodobne s nijakým zo súčasných politikov taký blízky vzťah, ako to bolo s (bývalým) talianskym premiérom Silviom Berlusconim a (niekdajším) spolkovým kancelárom Gerhardom Schrderom,“ povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v interview pre ruský týždenník Argumenty a fakty. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite