Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie Európa teraz! zvíťazilo v parlamentných voľbách v Čiernej Hore

.tasr .svet

Volebný líder Milojko Spajič v noci na pondelok uviedol, že sa bude uchádzať o post premiéra. Je očividné, že vytvoríme novú pro-európsku vládu, uviedol Spajič.

Hnutie Európa teraz! zvíťazilo v parlamentných voľbách v Čiernej Hore SITA/AP Photo/Risto Bozovic

hnutie Európa teraz! (PES!) sa stalo víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Čiernej Hore. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní hlasov v takmer všetkých volebných okrskoch. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA.

PES získalo 26 percent hlasov a malo by obsadiť 24 kresiel v parlamente, ktorý má 81 členov, uviedol v noci na pondelok inštitút na prieskum volieb (CDT). Na druhom mieste skončila Demokratická strana socialistov (DPS) so ziskom 23 percent hlasov a 21 poslaneckých mandátov. Volebná účasť bola na úrovni 56 percent, čo podľa DPA výrazne zaostalo za očakávaniami.

Dlhoročný prozápadný prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič neuspel v aprílových prezidentských voľbách a následne odstúpil aj s postu predsedu DPS. Rýchlym vzostupom Hnutia Európa teraz! dochádza k tejto balkánskej krajine k novému rozdeleniu síl, konštatuje DPA.

Volebný líder PES Milojko Spajič v noci na pondelok uviedol, že sa bude uchádzať o post premiéra.  „Je očividné, že vytvoríme novú pro-európsku vládu,“ uviedol Spajič. Ten však na vytvorenie vlády bude potrebovať sformovať koalíciu s ďalšími zoskupeniami. V tejto súvislosti by mohol rokovať s dvomi pro-srbskými volebnými alianciami i politickými stranami Bosniakov, Albáncov a Chorvátov. Vytvorenie koalície s DPS vylúčil.

Spajičovo PES vstupovalo do volieb v pozícii favorita. Táto nová strana podporuje modernizáciu a chce Čiernu Horu doviesť k členstvu v Európskej únii. Takisto sa však usiluje o bližšie vzťahy so susedným Srbskom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite