Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šojgu núti všetky „dobrovoľnícke jednotky“ podpísať zmluvy s ministerstvom obrany, Prigožin nesúhlasí

.sita .svet

Počas bojov o Bachmut Prigožin opakovane verejne kritizoval Šojgua. Nepáčilo sa mu predovšetkým to, že ruské ministerstvo obrany nedodalo Wagnerovej skupine požadovanú muníciu.

Šojgu núti všetky „dobrovoľnícke jednotky“ podpísať zmluvy s ministerstvom obrany, Prigožin nesúhlasí SITA/Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP

všetky ruské „dobrovoľnícke jednotky“ budú nútené podpísať zmluvy s ministerstvom obrany. Šéf tohto rezortu Sergej Šojgu podpísal príkaz, ktorý údajne umožní „poskytnutie potrebného právneho štatútu dobrovoľníckym formáciám“. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Spomenutá vyhláška sa vraj vzťahuje aj na žoldniersku Wagnerovu skupinu, no jej šéf Jevgenij Prigožin už stihol vyhlásiť, že jeho bojovníci nebudú s ruským ministerstvom obrany podpisovať žiadne zmluvy. Podotkol, že Šojguove dekréty sa vzťahujú na zamestnancov ministerstva obrany a wagnerovcov sa to netýka.

„Veliteľstvo Wagnerovej skupiny je integrované do všeobecného systému, koordinuje svoje akcie s generálmi napravo, naľavo, s veliteľmi jednotiek... Má obrovské skúsenosti a je vysoko efektívnou štruktúrou. Žiaľ, väčšina vojenských jednotiek (ruského ministerstva obrany, pozn.) nemá takú efektivitu a to práve z dôvodu, že Šojgu nevie správne riadiť vojenské formácie,“ vyhlásil Prigožin.

Počas bojov o Bachmut Prigožin opakovane verejne kritizoval Šojgua. Nepáčilo sa mu predovšetkým to, že ruské ministerstvo obrany nedodalo Wagnerovej skupine požadovanú muníciu a tá podľa Prigožina v dôsledku toho utrpela veľké straty. Keď bojovníci z Wagnerovej skupiny pred približne dvomi týždňami prepúšťali pozície na bachmutskom fronte vojakom ruskej armády, Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany, že ruskí vojaci umiestnili protitankové míny a iné výbušné zariadenia pozdĺž trás, ktorými sa pohybovali wagnerovci.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite