Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokrati očakávali, že spoja strany, miesto toho nastal súboj s Matovičom

.sita .svet

Skonštatoval to riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích v relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní.

Demokrati očakávali, že spoja strany, miesto toho nastal súboj s Matovičom SITA/Diana Černáková

demokrati mali podľa neho dobrý štart, keď hneď po svojom vzniku mali v prieskumoch okolo päť percent. „Percentá OĽaNO sa akoby rozdelili,“ podotkol. Zároveň poukázal na to, že v čase vzniku strany bol predseda Demokratov Eduard Heger premiérom, čiže príležitostí byť v médiách mal mnoho. „Potom však nenastalo to, čo sa očakávalo, ale za to nastal súboj s Igorom Matovičom. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa spájajú všetci iní, len nie Demokrati,“ zhodnotil Hřích.

Komunikačný súboj medzi OĽaNO a Demokratmi bol podľa jeho slov spočiatku menší, no dnes už je celkom očividný. „Matovič Demokratov nešetrí, akoby to bola Saska,“ myslí si Hřích. Zlom podľa neho nastal pravdepodobne mítingom Demokratov v Michalovciach, kde na priebeh búrlivej diskusie musela dohliadať ochranka a padli aj invektívy. Matovič na to reagoval intenzívnou kampaňou a vlastnými mítingami s témou, že sa to dá robiť aj slušne a bez ochranky. „Na číslach bolo vidieť, že voliči sa vrátili späť do OĽaNO,“ podotkol Hřích.

Na prvých miestach v prieskumoch volebných preferencií sa v súčasnosti umiestňujú strany Smer-SD, Hlas-SD a Progresívne Slovensko. Hřích hovorí, že poradie je tu relatívne a každá z prvých troch strán môže byť na každom z týchto troch miest. „Z našich dát sa zdá, akoby sa sklamaný volič bývalej štvorkoalície presúval hlavne do Progresívneho Slovenska,“ poznamenal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite