Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Traja čínski kozmonauti ukončili šesťmesačnú misiu na vesmírnej stanici

.tasr .svet

Kozmická loď Šen-čou 15 pristála v púšti Gobi na severozápade Číny po deväťhodinovej ceste. Traja astronauti – v Číne nazývaní tajkonauti - strávili vo vesmíre 186 dní.

Traja čínski kozmonauti ukončili šesťmesačnú misiu na vesmírnej stanici SITA/Bei He/Xinhua via AP

traja čínski tajkonauti sa v nedeľu vrátili na Zem po tom, ako strávili šesť mesiacov na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Peking na svoju vesmírnu stanicu v utorok vyslal ďalší tím tajkonautov, pričom jedným z členov posádky je aj po prvýkrát v čínskej vesmírnej histórii civilista.

Čínska vesmírna stanica Tchien-kung bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína si už pripísala aj prvý úspech, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína plánuje v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu postaviť aj základňu na Mesiaci a Národný vesmírny úrad uviedol, že jeho cieľom je do roku 2029 vyslať lunárnu misiu s posádkou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite