Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsko splnilo všetky záväzky potrebné pre vstup do aliancie, uviedol minister Billström

.sita .svet

Členstvo Švédska v NATO je podľa britského ministra zahraničia Jamesa Cleverlyho jednou z kľúčových tém neformálnych rozhovorov v Osle.

Švédsko splnilo všetky záväzky potrebné pre vstup do aliancie, uviedol minister Billström SITA/Hanna Johre/NTB Scanpix via AP Tobias Billström

švédsky minister zahraničia Tobias Billström vyšle na štvrtkových neformálnych rozhovoroch šéfov diplomacií krajín Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) „jasnú správu“, že jeho krajina splnila všetky záväzky potrebné pre vstup do obrannej aliancie. Ako jeden z príkladov splnených požiadavkov spomenul novú švédsku legislatívu o terorizme, ktorá vstúpila do platnosti nedávno. Novinárom na ceste na stretnutie v Osle povedal, že je načase, aby Turecko a Maďarsko, ktoré blokujú švédske členstvo v NATO, začali s jeho ratifikáciou. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Billström chápe, že sa jeho turecký rezortný kolega na stretnutí v Nórsku nezúčastní, keďže „je to prirodzené“ vzhľadom na nedávne turecké voľby. Dôležitejšie podľa neho bude trilaterálne stretnutie zástupcov Fínska, Turecka a Švédska v rámci spoločného mechanizmu, ktorý zriadili vlani na samite NATO v Madride.

„Toto nikdy nebol šprint, je to maratón a my vidíme jeho koniec,“ vyjadril sa na margo zdĺhavého prijatia Švédska do NATO. Billström tiež označil za pozitívne, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil cestu do Turecka, aby prediskutoval švédske členstvo.

Členstvo Švédska v NATO je podľa britského ministra zahraničia Jamesa Cleverlyho jednou z kľúčových tém neformálnych rozhovorov v Osle, ďalšou je vojna na Ukrajine. „Budeme sa aj naďalej zameriavať na problémy, o ktorých sme nedávno diskutovali - ako zabezpečíme, aby agresia Vladimira Putina proti Ukrajine bola neúspešná, ako posilníme našu alianciu, ako pracujeme na tom, aby sme vo veľmi blízkej budúcnosti privítali Švédsko a zároveň zabezpečíme, aby NATO zostalo silnou obrannou alianciou na podporu všetkých členov v nej,“ vysvetlil šéf britskej diplomacie.

Stoltenberg, ktorý rozhovorom predsedá, sa vo štvrtok vyjadril, že všetci spojenci v NATO sa zhodujú na tom, že „Ukrajina sa stane členom aliancie“. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock však upozornila, že aliancia nemôže prijímať nových členov, ktorí sú v súčasnosti vo vojne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite