Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu, uviedol Emmanuel Macron na konferencii Globsec 2023

.tasr .svet

Vojna je ďaleko od konca, no myslím, že jedna vec je istá - Ukrajina nebude dobytá, povedal Macron.

Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu, uviedol Emmanuel Macron na konferencii Globsec 2023 SITA/Jakub Julény Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron počas medzinárodnej konferencie Globsec 2023 Bratislava Forum v Bratislave. Bratislava, 31. máj 2023

podľa jeho slov musí Európska únia (EÚ) Kyjev uistiť, že bude naďalej stáť po jeho boku a musí ho naďalej efektívne podporovať tak, aby to viedlo k trvalému mieru. Pripomenul, že v stávke je veľa, pretože vojna je na hraniciach EÚ.

Dodal, že takzvaná špeciálna vojenská operácia sa premenila na geopolitický omyl, ktorý vyústil do vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. Zároveň vyjadril nádej, že čoskoro do NATO vstúpi aj Švédsko. 

Ako ďalej povedal, na Rusku si EÚ vytvorila nebezpečnú energetickú závislosť, no za niekoľko mesiacov sa situácii dokázala prispôsobiť. 

Vyslovil tiež myšlienku, že európske štáty by sa nemali spoliehať na ostatných, a mali by prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Podľa neho musia posilniť svoje vojenské spôsobilosti tak, aby boli schopné brániť seba i svojich susedov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite