Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rada EÚ schválila zdvojnásobenie finančnej pomoci Moldavsku

.sita .svet

V apríli 2022 Rada EÚ schválila legislatívu, ktorá umožňuje Európskej únii finančne pomôcť Moldavsku sumou 150 miliónov eur. Teraz tento objem zvýšila o 145 miliónov eur.

Rada EÚ schválila zdvojnásobenie finančnej pomoci Moldavsku SITA/AP Photo/Aurel Obreja Moldavská prezidentka Maia Sanduová

rada Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodla o takmer zdvojnásobení makro-finančnej pomoci Moldavsku, ktorú odsúhlasila pred rokom. V apríli 2022 Rada EÚ schválila legislatívu, ktorá umožňuje Európskej únii finančne pomôcť Moldavsku sumou 150 miliónov eur. Teraz tento objem zvýšila o 145 miliónov eur, čiže na pomoc Moldavsku je k dispozícii celkovo 295 miliónov eur. Rada EÚ o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Cieľom makro-finančnej pomoci je podporiť ekonomickú stabilizáciu a program štrukturálnych reforiem v Moldavsku. Ide o zdroje dopĺňajúce financie od Medzinárodného menového fondu (MMF). „Moldavsko sa naďalej môže spoľahnúť na EÚ. Budeme pokračovať v pomoci Moldavsku aj finančne. Vzhľadom na terajšie okolnosti je primerané, že zdvojnásobujeme financie, ktoré sme vyčlenili pre Moldavsko,“ uviedla švédska ministerka financií Elisabeth Svantesson.

Pomoc v celkovej sume 295 miliónov eur budú tvoriť úvery v objeme do 220 miliónov eur a granty do objemu 75 miliónov eur. Tieto financie prispejú k pokrytiu potrieb platobnej bilancie Moldavska, ktoré identifikoval program MMF.

Moldavsko od Európskej únie získalo štatút kandidátskej krajiny v júni 2022. Už pred udelením štatútu kandidáta na členstvo Moldavsko dostávalo od EÚ pomoc prostredníctvom Nástroja európskeho susedstva.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite