Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lavrov čínskemu vyslancovi povedal, že mieru na Ukrajine bránia vážne prekážky

.tasr .svet

Na vine sú podľa neho Ukrajina a západné štáty.

Lavrov čínskemu vyslancovi povedal, že mieru na Ukrajine bránia vážne prekážky SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok osobitnému predstaviteľovi čínskeho ministerstva zahraničných vecí Li Chuejovi povedal, že obnoveniu mierových rozhovorov s Ukrajinou bránia vážne prekážky. Na vine sú podľa neho Ukrajina a západné štáty. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. „Ruský minister zahraničných vecí potvrdil oddanosť Moskvy politicko-diplomatickému riešeniu konfliktu, ale poznamenal, že obnoveniu mierových rozhovorov bránia vážne prekážky vytvorené ukrajinskou stranou a jej západnými radcami,“ uviedol rezort ruskej diplomacie o stretnutí.

Lavrov na rozhovoroch s Lim, ktorý bol v rokoch 2009-19 čínskym veľvyslancom v Rusku, ocenil aj vyvážený postoj Pekingu voči Ukrajine.

Čína tvrdí, že v ukrajinskom konflikte je neutrálnou stranou, ale vo svete ju kritizujú za to, že odmieta odsúdiť Moskvu za jej útočnú vojnu v susednej krajine.

„Obe strany vyjadrili ochotu ďalej posilňovať rusko-čínsku spoluprácu v zahraničnej politike, vždy zameranej na zachovanie mieru a stability v tomto regióne a celkovo na planéte,“ informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Li mal samostatné stretnutie aj s dvoma Lavrovovými námestníkmi, Michailom Galuzinom a Andrejom Rudenkom, oznámila Moskva. „(Diplomati) vyjadrili obavy z nebezpečných následkov, ktoré môže priniesť posilňovanie účasti krajín NATO na ukrajinskom konflikte a ich kroky pri militarizácii Ukrajiny,“ dodalo ruské ministerstvo.

Čínsky osobitný vyslanec Li prišiel do ruského hlavného mesta po návšteve Kyjeva, kde sa tento mesiac stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Li povedal, že na vyriešenie tejto krízy neexistuje žiadny všeliek.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajine sa Peking a Moskva v rámci svojho partnerstva ešte viac zbližujú. Ich partnerstvo im slúži ako diplomatická hradba proti Západu.

Moskvu v marci navštívil aj čínsky prezident Si Ťin-pching a vyhlásil, že vzájomné vzťahy vstupujú do novej éry.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite