Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ vyzvala Čínu, aby na ukončenie vojny na Ukrajine využila vplyv na Rusko

.tasr .svet

Počas rozhovorov EÚ „privítala“ minulotýždňovú návštevu čínskeho vyslanca v Kyjeve a telefonát čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

EÚ vyzvala Čínu, aby na ukončenie vojny na Ukrajine využila vplyv na Rusko SITA/Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP

európska únia počas štvrtkového stretnutia s osobitným čínskym vyslancom vyjadrila očakávania, že Peking vyvinie tlak na Rusko, aby zastavilo krviprelievanie na Ukrajine a stiahlo odtiaľ svoje vojská. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej sa v Bruseli stretol s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničnú politiku Enriquom Moraom.

Kyjev a jeho európski podporovateľa odovzdali čínskemu vyslancovi počas stretnutí koordinované správy, že chcú, aby Peking využil svoj vplyv na presadenie ukončenia vojny. Li Chuej odcestuje do Moskvy v piatok.

Počas rozhovorov EÚ „privítala“ minulotýždňovú návštevu čínskeho vyslanca v Kyjeve a telefonát čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Obe strany diskutovali o ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine a o spôsoboch presadzovania spravodlivého a udržateľného mieru,“ uvádza sa vo vyhlásení EÚ.

Mora „zdôraznil, že Ukrajina uplatňuje svoje právo na sebaobranu, a že Európska únia sa zaviazala dlhodobo podporovať Ukrajinu.“ EÚ očakáva, že Čína ako člen Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) bude pracovať na „okamžitom a bezpodmienečnom stiahnutí všetkých síl a vojenského vybavenia z celého územia Ukrajiny.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite