Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľnyj dostal ďalší disciplinárny trest

.tasr .svet

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je opäť na 15 dní v trestnej cele. Ide o jeho už šestnásty takýto trest od jeho príchodu do väznice IK-6 v mestečku Melechovo vo Vladimírskej oblasti.

Navaľnyj dostal ďalší disciplinárny trest SITA/AP Photo/Thomas Padilla Replika väzenskej cely ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného nainštalovaná na námestí pri parížskom múzeu Louvre.

prostredníctvom aplikácie Twitter o tom v pondelok informoval Navaľného spolupracovník Ivan Ždanov, spresnila britská stanica BBC. Ždanov nespresnil dôvod vzatia Navaľného do trestnej cely (ŠIZO).

Správy o tom, že ho vedenie väznice opäť posiela do samoväzby, sa naposledy objavili 11. mája. Od augusta minulého roku strávil Navaľnyj na samotke súhrnne 180 dní. On sám i jeho obhajoba označujú trestnú celu za nástroj nátlaku - okrem iného aj za Navaľného odmietavé postoje k vojne na Ukrajine. 

Navaľnyj pritom súdnou cestou napadol každý svoj „pobyt“ v trestnej cele. Na súd sa pravidelne obracia aj s ďalšími porušeniami zákona, ktorých sa na odsúdených dopúšťa vedenie väznice IK-6.

V rámci kampane za Navaľného oslobodenie jeho spolupracovníci v rôznych mestách v zahraničí vystavenú maketu trestnej cely, v akej si odpykáva disciplinárne tresty. Najnovšie si ju možno prezrieť a vyskúšať na Staromestskom námestí v Prahe, dodala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ide o miestnosť s rozmermi 2,5 x tri metre s kovovou pričňou pripevnenou k stene, zamrežovaným vetracím otvorom namiesto okna, betónovou podlahou, plechovým umývadlom a tzv. tureckým WC.

Lídra ruskej opozície Navaľného zadržali v januári 2021 okamžite po návrate do Ruska, pričom dostal 2,5-ročný trest odňatia slobody v kauze Yves Rocher. V marci tohto roka ho zase odsúdili na deväť rokov po tom, ako ho uznali za vinného z pohŕdania súdom a zo sprenevery darov pre jeho vlastné organizácie. Navaľnyj a jeho spolupracovníci označujú všetky obvinenia za politicky motivované a vyfabrikované na pokyn Kremľa. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite