Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skupina G7 sa dohodla na nových sankciách proti Rusku

.tasr .svet

Tie podľa nich „vyhladujú“ ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7.

Skupina G7 sa dohodla na nových sankciách proti Rusku SITA/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

lídri krajín skupiny G7 sa v piatok na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich „vyhladujú“ ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Nové sankčné opatrenia budú zahŕňať obmedzenia na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku. Okrem toho sa tiež zameriavajú na právnické osoby obvinené z prepravovania materiálu určeného pre Rusko na vojenský front.

Prijatie sankcií oznámili pred začiatkom summitu aj Spojené štáty a Británia, ktorá zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Obmedzenie obchodu s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine ohlásila aj Európska únia.

Hlavnou témou trojdňového stretnutia (19. – 21. mája) v Hirošime je vojna na Ukrajine. Lídri G7 majú na summite diskutovať okrem toho aj o mocenských ambíciách Číny v indicko-tichomorskom regióne, situácii vo svetovom hospodárstve a o ochrane klímy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite