Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj sa osobne zúčastní na samite G7 v Hirošime

.tasr .svet

Oznámil to v piatok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.

Zelenskyj sa osobne zúčastní na samite G7 v Hirošime SITA/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa cez víkend osobne zúčastní na samite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Oznámil to v piatok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a denníka The Guardian.

„Bude sa tam rozhodovať o veľmi dôležitých veciach. Fyzická prítomnosť nášho prezidenta je preto dôležitá, aby bránil naše záujmy,“ uviedol Danilov pre ukrajinskú televíziu.

„Sme si istí, že náš prezident bude tam, kde Ukrajina potrebuje, aby bol – kdekoľvek na svete –, aby riešil záležitosti stability našej krajiny,“ dodal.

Viaceré médiá v piatok ráno s odvolaním sa na nemenové zdroje informovali, že Zelenskyj sa na samite G7 v Hirošime zúčastní osobne. Podľa európskeho zdroja agentúry Reuters pricestuje Zelenskyj do Hirošimy v nedeľu.

Pôvodne bolo potvrdené, že Zelenskyj sa k účastníkom samitu pripojí prostredníctvom videokonferencie. Jeho osobná návšteva v Japonsku je prekvapením, píše stanica Sky News.

Očakáva sa, že lídri skupiny G7 ohlásia sprísnenie sankcií uvaľovaných na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Počas trojdenného samitu, ktorý sa začína v piatok, by mali tiež rokovať o postupe vo vojne na Ukrajine.

Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite