Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moldavsko chce čím skôr vstúpiť do EÚ, aby sa ochránilo pred Ruskom

.tasr .svet

Vojna na Ukrajine posilnila vyhliadky Ukrajiny a Moldavska vstúpiť do EÚ. Obe krajiny požiadali o vstup vlani a v júni sa spolu s Gruzínskom stali kandidátskymi krajinami.

Moldavsko chce čím skôr vstúpiť do EÚ, aby sa ochránilo pred Ruskom SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

moldavsko chce čím skôr vstúpiť do EÚ, aby sa ochránilo pred hrozbami z Ruska. Dúfa, že čoskoro bude prijaté rozhodnutie, aby mohlo už budúci mesiac začať rokovania o vstupe. V rozhovore pre agentúry AFP to uviedla moldavská prezidentka Maiou Sanduovou.

Podľa prezidentky by bolo členstvo v EÚ jedinou zárukou pre Moldavsko, aby sa nestalo ďalším cieľom Ruska. Na území Moldavska totiž leží odštiepenecký región Podnestersko, v ktorom má Moskva menší počet vojakov.

„Samozrejme v porovnaní s tým, čo sa deje na Ukrajine, je to nič, no tie riziká vidíme a veríme, že našu demokraciu dokážeme zachrániť len ak budeme súčasťou EÚ, “ povedala Sanduová. Podľa prieskumov verejnej mienky podporuje vstup Moldavska do EÚ veľký počet jeho obyvateľov. „Veríme, že Rusko bude aj naďalej v nasledujúcich rokoch veľkým zdrojom neistoty,“ uviedla Sanduová. 

Moldavská prezidentka obvinila vo februári Rusko, že sa snažilo zorganizovať v krajine prevrat a chopiť sa moci. „Vojna na Ukrajine sfarbila veci na čierno a na bielo. Takže je nám všetkým veľmi jasné, čo znamená slobodný svet a čo znamená autoritársky svet, “povedala.

Moldavská prezidentka poskytla AFP rozhovor na summite Rady Európy v islandskom Reykjavíku. Samotné Moldavsko bude 1. júna hostiteľom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC).

Vojna na Ukrajine podľa AFP posilnila vyhliadky Ukrajiny a Moldavska vstúpiť do EÚ. Obe krajiny požiadali o vstup vlani a v júni sa spolu s Gruzínskom stali kandidátskymi krajinami. Avšak do ich úplného členstva môže prejsť desať aj viac rokov vzhľadom na požiadavky, ktoré musia splniť.

Na rozdiel od Ukrajiny však Moldavsko zatiaľ neuvažuje o vstupe do NATO a ostáva neutrálne. „V našej spoločnosti sa diskutuje, či nás neutralita ochráni. Ak ľudia zmenia svoj názor, samozrejme toto rozhodnutie prehodnotíme. Medzičasom sa snažíme posilniť náš obranný sektor a rátame našich priateľov,“ uviedla Sanduová. Nadchádzajúci summit v Kišiňove bude podľa prezidentky dôležitý najmä pre to, že Moldavsko uvidí, že nie je samo a má priateľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite