Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 66. – 67. týždeň vojny (15.5. – 28.5.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 66. – 67. týždeň vojny (15.5. – 28.5.2023) SITA/AP Photo/Libkos Časiv Jar, 16.5.2023

Správy z prechádzajúceho dňa 28.5.2023:

21:00 V Rostovskej oblasti na juhu Ruska posilnili kontroly na hranici s Ukrajinou

Skupina siedmich ruských vojakov, ktorí boli do vojny na Ukrajine naverbovaní vo väzniciach počas výkonu trestu, „utiekla aj so zbraňami od svojej vojenskej jednotky“ v meste Soledar na Ruskom obsadenom území ukrajinskej Doneckej oblasti. Táto oblasť bola predtým pod kontrolou súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. 

Ako s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru TASS informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), piatich dezertérov sa už podarilo chytiť, pričom troch z nich zadržali pod vplyvom alkoholu v kaviarni v meste Brianka v Luhanskej oblasti. 

Ďalšieho muža zo skupiny údajne zastrelili samotní dezertéri. Pátranie po poslednom zbehovi pokračuje.

Deň predtým viaceré médiá informovali, že z vojenského tábora v Lysyčansku na Ruskom kontrolovanom území Luhanskej oblasti na Ukrajine utieklo 39 ozbrojených vojakov. 

16:10 Prigožin sa sťažuje, že Kremeľ zakázal štátnym médiám o ňom informovať

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny je presvedčený, že predstavitelia v Kremli zakázali ruským štátnym médiám o ňom informovať. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

Jevgenij Prigožin je najvýraznejším členom kruhu ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý si počas vojny na Ukrajine získal všeobecnú známosť, i pre svoj konflikt s vojenským vedením. Tento mesiac vyhlásil víťazstvo vo východoukrajinskom meste Bachmut, no však na znak toho, do akej miery je vnímaný ako porušenie tabu Putinovho Ruska, štátna televízia 20 hodín ignorovala pád mesta a neodvysielala Prigožinov víťazný prejav.

„To, čo je zakázané, je vždy sladšie. Wagnerovci nie sú kus klzkého mydla, ktoré byrokrati zvykli strkať všade dookola; wagnerovci sú šidlo, ihlica, ktorú nemôžete schovať,“ reagoval na zjavný zákaz Prigožin. Zakladateľ Wagnerovej skupiny je podľa svojich slov presvedčený, že „byrokrati na vysokej úrovni, práve tie kremeľské veže, sa snažia všetkým zavrieť ústa, aby nehovorili o wagnerovcoch“, čo podľa neho vyprovokuje odpor Rusov. „Z dlhodobého hľadiska – z dlhodobého hľadiska sú dva alebo tri mesiace – dostanú od ľudí facku za to, že sa snažili všetkým zavrieť ústa a uši,“ dodal.

15:50 Zelenskyj chce uvaliť 50 rokov trvajúce sankcie voči Iránu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal parlament, aby uvalil dodatočné sankcie voči Iránu. Sankcie by mali pritom trvať 50 rokov. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent na základe návrhu rezolúcie po rozhodnutí ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

14:00 Počet obetí útoku na kliniku v Dnipre sa zvýšil na štyri

Počet obetí raketového útoku na zdravotnícke zariadenie v ukrajinskom meste Dnipro sa zvýšil na štyri. Ukrajinské úrady pôvodne hlásili dvoch mŕtvych, no neskôr v troskách našli časti tiel ďalších dvoch osôb. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

K útoku došlo v noci na piatok. Medzi obeťami sú lekár, zamestnanec kliniky i pracovník blízkej veterinárnej ambulancie. Rodinám obetí vyjadril sústrasť aj gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

„Agresor nemôže očakávať, že mu tieto hrozné zločiny odpustíme,“ dodal Lysak.

Pri útoku utrpelo zranenia aj ďalších 30 ľudí vrátane dvoch detí, chlapcov vo veku tri a šesť rokov.

13:20 Zelenskyj po dronových útokoch na Kyjev ocenil sily protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil sily protivzdušnej obrany a záchranárske služby po tom, čo Kyjev počas noci odolal najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj príslušníkom ukrajinských síl povedal že sa snažia "zničiť nepriateľské rakety, lietadlá, vrtuľníky a drony". "Vždy, keď zostrelíte nepriateľské drony a rakety, zachránite životy... ste hrdinovia!" uviedol a poďakoval sa tiež záchranárom.

Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny.

9:50 Rusko podniklo masívny útok dronmi na Kyjev

Rusko cez noc vykonalo masívny útok dronmi na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Starosta metropole Vitalij Kličko informoval, že jeden muž zomrel, keď trosky dronu dopadli blízko čerpacej stanice, a jedna žena utrpela zranenia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Celkovo Rusko na ukrajinské ciele vypustilo rekordných 54 kamikadze dronov, uviedli ukrajinské vzdušné sily s tým, že 52 z nich zostrelili. Len v Kyjeve zostrelili viac ako 40 dronov, tvrdia tamojší predstavitelia. BBC pripomína, že tieto informácie sa nedali nezávisle overiť.

Skoro ráno v nedeľu spustili letecké poplachy v 12 regiónoch Ukrajiny, od Volynskej oblasti na severozápade po Dnipropetrovskú na juhovýchode. Neskôr poplachy ukončili.

Kličko na sociálnych sieťach vyzval obyvateľov Kyjeva, aby zostali v úkrytoch, keďže ich pre vlnu dronových útokov čaká ťažká noc. Najmenej dve výškové budovy v meste zachvátil požiar po tom, čo ich zasiahli časti dronu. Horeli aj sklady na juhu mesta.

Okrem Kyjeva hlásili výbuchy napríklad v meste Žytomyr.

Informácie z predchádzajúceho dňa 27.5.2023:

20:45 Podľa Ruska sa Ukrajina v záujme obnovenia mieru musí vzdať vstupu do EÚ a NATO

Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Galuzina sa Ukrajina v prvom rade bude musieť vzdať svojho vstupu do EÚ a NATO. Ukrajina tieto požiadavky odmietla a predložila svoje „protipodmienky“. 

Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak v reakcii na Galuzinom formulované požiadavky Ruska uviedol, že „skôr potvrdzujú právnu i faktickú nesvojprávnosť ruského vedenia.“ Reálne sú preto podľa Podoľaka len „protipodmienky“ predkladané Ukrajinou. Kyjev žiada okamžité stiahnutie všetkých ruských jednotiek z územia Ukrajiny. Od Moskvy tiež chce, aby uznala, že ZSSR sa rozpadol a postsovietske republiky majú plnú suverenitu. Trvá aj na vydaní vojnových zločincov a osôb, ktoré vyvolali vojnu voči Ukrajine. Viac v článku tu.

20:00 Vojenská rozviedka získala z partizánskeho preniknutia do Belgorodskej oblasti cenné informácie

Ukrajinská vojenská rozviedka v sobotu uviedla, že z preniknutia ruských partizánskych skupín do Belgorodskej oblasti na západe Ruska získala „cenné informácie“. Povedal to predstaviteľ hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) Andrij Jusov, no podrobnosti o týchto informáciách neposkytol. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Jusov v televízii zároveň varoval, že nemožnom podceniť reakciu Kremľa na vojenskú operáciu, ktorú vykonali ruskí dobrovoľníci.

Partizánske skupiny Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia sloboda Ruska, ktoré bojujú po boku Ukrajiny proti Rusku, vtrhli do pohraničných území Belgorodskej oblasti 22. mája. Denis Kapustin, ktorý vedie prvú zmienenú skupinu a má väzby na ruskú krajnú pravicu, o dva dni neskôr novinárom povedal, že jeho bojovníci boli na ruskom území 24 hodín a „na dosť dlho“ držali „približne 42 kilometrov štvorcových“ územia. Bojovník z Légie sloboda Ruska, ktorý mal oprávnenie hovoriť s novinármi a identifikoval sa ako Cézar, uviedol, že úlohou operácie bolo „vykonať hĺbkový prieskum v boji“.

Skupiny sa k vpádu na ruské územie priznali. Rusko spočiatku obvinilo sabotážnu skupinu ukrajinskej armády, ktorá podľa neho začala cezhraničný útok. Kyjev to okamžite poprel.

18:00 Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most

Sedem mesiacov po výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom, 

riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

„V súlade s medzinárodným právom a zvyklosťami a tradíciami vedenia vojny i vzhľadom na to, že išlo o logistickú trasu, ktorú sme boli povinní odrezať nepriateľovi, boli vykonané určité opatrenia. Podrobnosti však nepoviem, “povedal Maľuk podľa agentúry DPA.  K výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a Ruskom nezákonne anektovaný Krym došlo 8. októbra 2022 - deň po 70. narodeninách ruského prezidenta Vladimira Putina. Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal v tejto veci trestné stíhanie pre podozrenie, že šlo o teroristický útok. 

Ruské orgány označili za pôvodcu výbuchu ukrajinské tajné služby a zadržali aj viac ako 20 ruských občanov podozrivých z účasti na tomto trestnom čine. Kyjev obvinenia o zodpovednosti za výbuch na Kerčskom moste poprel. Maľuk však vlani v decembri naznačil, že SBU s ním mohla mať niečo spoločné.

V najnovšom rozhovore poskytnutom ukrajinskému novinárovi Dmytrovi Komarovovi a zverejnenom na platforme YouTube Maľuk tiež informoval, že po tom, ako Rusko pred viac ako 15 mesiacmi rozpútalo vojnu voči Ukrajine, tajná služba SBU vytvorila špeciálnu jednotku s úlohou páchať na ukrajinskom území sabotáže proti ruskému nepriateľovi. Doplnil, že súčasťou takejto špeciálnej operácie SBU uskutočnenej spolu s ukrajinskými ozbrojenými silami boli aj útoky dronov na vojnové lode ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoľskom zálive z októbra minulého roku.

17:00 Rusko chystá v jadrovej elektrárni v Záporoží „ rozsiahlu provokáciu“

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruská armáda pripravuje rozsiahlu provokáciu simulujúcu haváriu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), aby zmarila očakávaný protiútok ukrajinskej armády. 

Jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a počas vojny bol jej areál už niekoľkokrát ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňujú strany konfliktu, pripomenula agentúra Reuters citovaná agentúrou TASR.  Podľa ukrajinskej rozviedky ruská armáda mohla svoj „úder “zasadiť priamo na území jadrovej elektrárne, po ktorom by bol oznámený únik rádioaktívnych látok.

„Cieľom tejto akcie je vyprovokovať medzinárodné spoločenstvo k podrobnému vyšetrovaniu, počas ktorého budú zastavené všetky boje, “uviedla ukrajinská vojenská rozviedka vo svojej tlačovej správe.  Podľa ukrajinskej strany si chce Rusko takto vymôcť „vítanú prestávku“, ktorú využije na preskupenie svojich jednotiek. 

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

GUR tiež deklarovala, že Rusko zmarilo na piatok naplánované striedanie inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí pôsobia priamo v ZAES. MAAE však o porušení dohôd neinformovala.

MAAE v e-mailovej odpovedi agentúre AP uviedla, že nemá k dispozícii žiadne okamžité vyjadrenie k týmto obvineniam. K tvrdeniam Ukrajiny sa nevyjadrili ani ruskí predstavitelia. Minulý týždeň očití svedkovia uviedli, že ruská armáda posilňuje obranné pozície v ZAES a jej okolí pred predpokladaným protiútokom ukrajinskej armády, pripomenula agentúra Reuters.

Záporožská elektráreň patrí medzi 10 najväčších jadrových elektrární na svete. Nachádza sa v čiastočne okupovanej Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Jej šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených. Elektráreň však na prevádzku kľúčových chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných prvkov stále potrebuje elektrickú energiu i kvalifikovaný personál. 

14:30 Ukrajina požiadala Nemecko o poskytnutie striel vzduch-vzduch

Ukrajina požiadala Berlín o poskytnutie striel vzduch-vzduch Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov. V sobotu o tom informovalo nemecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Požiadavka na poskytnutie rakiet vzduch-vzduch prišla v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu, ktorou chce získať späť svoje územia okupované ruskou armádou. Nemecko potvrdilo, že požiadavku od Ukrajiny dostalo, ale bližšie informácie neposkytlo.

Rakety Taurus od nemecko-švédskeho výrobcu Taurus Systems by Ukrajine umožnili zasahovať ciele na území Ruska, upozorňuje AFP. Spojené štáty a ďalšie krajiny Západu sú však v otázke dodávania takýchto zbraní pre Kyjev opatrné. Obávajú sa totiž, že dodanie zbraní, ktoré dokážu doletieť až na územie Ruska, by mohlo spôsobiť eskaláciu a rozšírenie konfliktu.

Taurus KEPD 350wikipediaTaurus KEPD 350

AFP pripomína, že Nemecko sa stalo druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Kyjev hneď po Spojených štátoch. Berlín v najbližšom období plánuje Ukrajine dodať balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať protiraketové systémy, 30 tankov typu Leopard 1, viac ako 100 obrnených vozidiel a 200 hliadkovacích dronov.

Berlín je však v otázke poskytnutia stíhačiek či striel zem-vzduch pre Ukrajinu nateraz obozretný, dodáva AFP.

12:30 Na ruskej strane padlo už viac ako 206-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine už o viac ako 206-tisíc vojakov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko počas dňa stratilo aj tri tanky, sedem obrnených bojových vozidiel pechoty, 22 delostreleckých systémov, dva salvové raketomety, jeden systém protivzdušnej obrany, 31 operačných taktických bezpilotných lietadiel, 10 striel s plochou dráhou letu, 11 vozidiel a cisterien a tri kusy špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia. Prišlo tak už dovedna o 3 799 tankov, 7 442 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 406 delostreleckých systémov, 572 salvových raketometov, 329 systémov protivzdušnej obrany, 2 941 operačných taktických bezpilotných lietadiel, 1 025 striel s plochou dráhou letu, 6172 vozidiel a cisterien a 449 kusov špeciálnych vozidiel a ďalšieho vybavenia.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

8:30 Ukrajina odmieta snahy o prímerie prostredníctvom uznania okupovaných ukrajinských území za ruské

Akýkoľvek „kompromisný scenár“, ktorý nepredpokladá oslobodenie všetkých území Ukrajiny, by sa rovnal priznaniu porážky demokracie, víťazstvu Ruska, zachovaniu Putinovho režimu a v dôsledku toho prudkému nárastu konfliktov v globálnej politike. V reakcii na výzvu čínskeho osobitného predstaviteľa pre euroázijské záležitosti Li Chueja na prímerie na Ukrajine prostredníctvom „uznania okupovaných ukrajinských území za ruské“, sa tak vyjadril poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Podoľak vo svojej reakcii prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter zároveň upozornil, že toto všetko je vytúženým snom Ruska. „Otázka je rečnícka: Prečo jednotliví verejní aktéri stále hrajú 'ruský mediálny scenár' a predlžujú konflikt?,“ poznamenal.

Správy z predchádzajúceho dňa 26.5.2023: 

19:51 WHO od začiatku ruskej invázie registruje viac ako 900 útokov na zdravotnú starostlivosť

Z celkovo 967 útokov bolo 868 zameraných na zdravotnícke zariadenia, vyplýva z údajov WHO. Útoky na zdravotnú starostlivosť na Ukrajine si od 25. februára 2022 vyžiadali najmenej 97 úmrtí a 126 zranení.

Piatkový ruský útok na zdravotnícke zariadenie v meste Dnipro pritom v údajoch ešte nie je zahrnutý, keďže proces overovania útokov zo strany organizácie určitý čas trvá. Zatiaľ posledný útok, ktorý WHO eviduje v rámci tejto štatistiky, sa odohral 7. mája 2023 a zasiahol mobilnú kliniku.

„WHO odsudzuje všetky násilné činy proti zdravotnej starostlivosti. Tieto útoky nielenže zabíjajú a mrzačia, ale tiež pripravujú ľudí o naliehavo potrebnú starostlivosť, ohrozujú poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a podkopávajú systémy zdravotnej starostlivosti,“ uviedla vo vyhlásení pre CNN hovorkyňa WHO Margaret Harris a dodala, že „útoky na zdravotníckych pracovníkov, pacientov, dopravu, zásobovanie a zdravotnícke zariadenia sú hrubým porušením medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv a musia okamžite prestať“.

„Vyzývame na okamžité zastavenie všetkých aktivít, ktoré ohrozujú životy zdravotníckych pracovníkov a pacientov alebo bránia poskytovaniu základných zdravotníckych služieb,“ uzavrela.

18:32 Moskvu „rozčúlil“ názor USA, že Kyjev má právo zasahovať Krym

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo „vysokopostavených amerických diplomatov“ pre vyhlásenia poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, že Krym je ukrajinským územím. Ruský rezort zahraničia vyjadril „ostrý protest“ pre Sullivanove „neprijateľné vyhlásenia“, ktorými „schválil údery ozbrojených formácií kyjevského režimu proti ruskému územiu vrátane Republiky Krym a Belgorodskej oblasti“. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruské ministerstvo zahraničia zároveň tvrdí, že „nepriateľské kroky USA, ktoré sú dlhodobo stranou zúčastnenou na konflikte, viedli k pádu rusko-amerických vzťahov do hlbokej a nebezpečnej krízy plnej nepredvídateľných následkov“.

Hoci ruský rezort zahraničných vecí nekonkretizoval, ku ktorému Sullivanovmu vyhláseniu sa vyjadruje, západné médiá ruskú reakciu spájajú s rozhovorom, ktorý poradca amerického prezidenta 21. mája poskytol televízii CNN. „Nedávame žiadne obmedzenia pre schopnosť Ukrajiny zasiahnuť svoje územie v rámci medzinárodne uznaných hraníc. Povedali sme len, že neumožníme Ukrajine, aby americkými systémami, západnými systémami, útočila na Rusko. A my zastávame názor, že Krym je Ukrajina,“ povedal Sullivan v rozhovore.

16:40 Najmenej 38 krymských väzňov je v kritickom stave

Uviedla to ukrajinská organizácia na ochranu ľudských práv KrymSOS. Dôvodom zlého zdravotného stavu väzňov sú nehumánne podmienky ich zadržiavania, vyhlásila organizácia. Informuje o tom web Kyiv Independent. Niektorí z väzňov sa nakazili vo väzení a iní trpia pre zhoršenie chronických ochorení. Podľa správy KrymSOS je 30 ľudí v tejto skupine vo veku nad 50 rokov.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa vyjadril, že len na Rusmi okupovanom Kryme je 180 politických väzňov vrátane 116 krymských Tatárov. Niektorých väznia v Rusku. Vo februári dvaja krymskí politickí väzni zomreli pre nedostatočnú zdravotnú starostlivosť.

Rusko prenasleduje obyvateľov Krymu, ktorí majú proukrajinské postoje, už od okupácie polostrova v roku 2014. Krymskí Tatári sa stali hlavným terčom ruskej kampane, pričom voči niektorým sa ruské okupačné úrady dopustili mučenia, únosov a väznenia.

15:18 Pohraničnú Belgorodskú oblasť údajne zasiahli desiatky náletov

Ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hranici s Ukrajinou za posledných 24 hodín údajne zasiahli desiatky ukrajinských náletov. Povedal to v piatok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Gladkov na sociálnych sieťach uviedol, že v oblasti opakovane napadli päť okresov, a to bezpilotnými lietadlami, mínometmi a delostrelectvom. Obec Kozinka bola podľa neho zasiahnutá viac ako 130-krát. Správy o obetiach sa bezprostredne neobjavili.

K útokom v tejto pohraničnej oblasti došlo v čase, keď Kyjev tvrdí, že sa pripravuje na veľkú protiofenzívu.

Gladkov napísal, že najhoršie útoky zaznamenali v okres Grajvoron, v ktorom ruské jednotky už začiatkom tohto týždňa odrazili vpád z Ukrajiny. V tamojšej pohraničnej obci Kozinka boli poškodené chodníky a cesty. Obec Glotovo zase podľa gubernátora zasiahlo šesť granátov, ktoré rozbili okná domov, pričom "výbušné zariadenia" boli pripevnené na tamojší obchod a kultúrny dom. Ruské sily tam podľa jeho slov zostrelili dron a dve rakety.

Šebekinský okres bol podľa Gladkova ostreľovaný 35-krát. Tamojšiu obec Novaja Tavolžanka zasiahli drony, mínometná aj delostrelecká paľba. Okolie mesta Belgorod, ktoré má približne 330 000 obyvateľov, podľa Gladkova ostreľovali 14-krát.

14:58 Kanada pošle Ukrajine nový balík vojenskej pomoci vrátane striel vzduch-vzduch

Kanadské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že plánuje Ukrajine dodať nový balík vojenskej pomoci vrátane rakiet vzduch-vzduch typu AIM-9. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Rezort obrany informoval o dodávke rakiet po včerajšom 12. stretnutí Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny v tzv. ramsteinskom formáte. 

„Kanada daruje Ukrajine 43 rakiet AIM-9 zo skladov kanadských vzdušných síl,“ uviedlo ministerstvo. Zároveň dodalo, že tieto plány "pomôžu Ukrajine ochrániť svoje nebo pred neustálymi ruskými útokmi". Podľa Kanady je už v procese realizácie i dodávka menších zbraní a munície, ktorá bola ohlásená v apríli.

Ukrajina už od Kanady dostala automatické a útočné pušky, ako aj sady na ich čistenie. Ďalšie zbrane vrátane 4800 útočných pušiek budú Kyjevu doručené počas nasledujúcich týždňov.

13:12 Raketový útok na nemocnicu v Dnipre neprežil jeden človek, 15 je zranených

Jeden človek zomrel a 15 utrpelo zranenia pri raketovom útoku na kliniku v meste Dnipro. Útok potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého tímy pracujú na záchrane ďalších ľudí z nemocnice. Na akcii sa podľa neho zúčastňujú všetky nevyhnutné orgány. „Ruskí teroristi opäť potvrdzujú svoj status bojovníkov proti všetkému humánnemu a čestnému,“ povedal Zelenskyj. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Šéf vojenskej správy v Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak potvrdil, že medzi zranenými sú dve deti – chlapci vo veku tri a šesť rokov.

Ukrajinské sily informovali, že zostrelili 17 rakiet a 31 dronov, ktorými v noci zaútočilo Rusko na viaceré oblasti vrátane Kyjeva. Niekoľko dronov zasiahlo ciele v Dnipre a Charkove, medzi nimi i sklad ropy.

Rusko v poslednej dobe zintenzívňuje svoje útoky na Ukrajinu pred jej očakávanou protiofenzívou. Vo štvrtok pritom vyhlásilo, že Ukrajina udrela raketou a dronom na juh jeho územia, ale strelu zostrelili jeho systémy protivzdušnej obrany. Výbuch poškodil obytnú a administratívnu budovu v Krasnodare, nie je však známe, čo ho spôsobilo. Ruské médiá tvrdia, že to bol útok dronom.

11:25 Kanadská vláda ohlásila ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine

A to vrátane munície, a rozšírenie výcvikového programu ukrajinských vojakov. Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila poskytnutie 43 rakiet vzduch-vzduch AIM-9 a poznamenala, že to pomôže Ukrajine brániť sa pred vzdušnými útokmi. Ministerka zároveň potvrdila, že dodávka ručných zbraní a munície sľúbená v apríli už bola čiastočne prepravená a zvyšok na Ukrajinu príde onedlho. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Anita Anandová ďalej oznámila, že Kanada pošle ďalších piatich zdravotníckych inštruktorov do Poľska, kde sa pripoja k siedmim inštruktorom, ktorí tam už ukrajinských vojakov cvičia. Od vypuknutia otvorenej ruskej vojny proti Ukrajine Kanada vycvičila už viac ako 2 400 ukrajinských vojakov.

Od začiatku roku 2022 Kanada poskytla Ukrajine pomoc v hodnote viac ako 8 miliárd amerických dolárov. Súčasťou tejto celkovej pomoci bola vojenská pomoc v sume viac ako jedna miliarda dolárov.

10:23 Scholz chce opäť hovoriť s Putinom, keď nastane pravý čas

Obaja lídri spolu naposledy telefonovali vlani v decembri. Scholz vtedy vyzval Putina, aby stiahol ruskú armádu z Ukrajiny. Šéf Kremľa v telefonáte zase obvinil Západ z presadzovania deštruktívnej politiky. Napätie medzi Moskvou a Berlínom odvety len eskalovalo, najmä po tom, ako v januári Nemecko súhlasilo s dodaním tankov Leopard 2 nemeckej výroby na Ukrajinu.

Scholz v rozhovore pre nemecký denník trval na tom, že jeho cieľom je aktívne podporovať Ukrajinu, no zároveň chce predísť priamemu konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom. Dodal, že je dôležité, aby Nemecko úzko spolupracovalo so svojimi partnermi. 

Spolkový kancelár na otázku o možnosti ukončenia rusko-ukrajinského konfliktu prostredníctvom rokovaní odpovedal, že Putin musí pochopiť, že vojnu nemožno ukončiť uzatvorením nejakého chladného mieru.

„Napríklad premenou súčasnej frontovej línie na novú hranicu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ priblížil Scholz. Podľa jeho slov je potrebné dosiahnuť spravodlivý mier, ktorého predpokladom je stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

9:00 Ukrajina tvrdí, že ruská vojnová loď Ivan Churs je po útoku jej dronom poškodená

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam, ktorý zachytáva okamih, keď ruskú vojnovú loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori zasiahol ukrajinský bezpilotný čln. Toto nové video spochybňuje tvrdenie Moskvy zo stredy, keď uviedla, že ukrajinský útok bol zmarený.

Informovali o tom v noci na piatok britská stanica BBC a americká spravodajská televízia CNN. Podľa BBC ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že na loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori sa pokúsili zaútočiť tri ukrajinské bezpilotné plavidlá. 

Rusko tvrdí, že posádke ruskej lode sa útočiace ukrajinské člny podarilo zničiť paľbou zo štandardnej výzbroje.  Ubezpečilo tiež, že pri incidente, ktorý sa odohral v stredu skoro ráno, ruská loď nebola poškodená. „Loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily si ďalej plní misiu,“ doplnilo ruské ministerstvo obrany. 

Zdieľalo aj zábery, ktoré zrejme ukazujú, že jedno z hladinových plavidiel exploduje, keď ho zasiahne streľba z ruskej lode. Medzičasom americká televízia CNN na základe analýzy videa zverejneného Ukrajinou deklarovala, že záznam pravdepodobne naozaj zachytáva loď Ivan Churs. 

Na záberoch však aj vidno, ako sa bezpilotný motorový čln vysokou rýchlosťou približuje k lodi Ivan Churs. Záznam sa preruší, keď sa plavidlo priblíži na vzdialenosť niekoľkých metrov od lode.

Ukrajinské ministerstvo vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach nespresňuje rozsah škôd, ktoré podľa neho ruská vojnová loď pri ukrajinskom útoku utrpela. 

Nemenované zdroje však pre denník Ukrajinská pravda uviedli, že loď sa síce nepotopila, došlo však k jej zasiahnutiu i k značnému poškodeniu trupu a vybavenia. „Teraz ju Rusi narýchlo opravujú,“ uviedol zdroj.  

 Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka dron „explodoval priamo pri boku lode a vážne ju poškodil“.

8:22 Ukrajina prežila ďalšiu noc útokov, hlavnému úderu bolo vystavené mesto Dnipro

Vojenská správa ukrajinského hlavného mesta Kyjev v piatok informovala, že pri odrážaní nočného náletu boli zneškodnené všetky vzdušné ciele v oblasti hlavného mesta. Podľa predbežných údajov v Kyjeve nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám, informovala britská stanica BBC.

Šéf vojenskej administratívy mesta Serhij Popko pripomenul, že útok z noci na piatok bol za mesiac máj už 13. pokusom ruskej armády zasiahnuť Kyjev. 

Protiletecký poplach vyhlásený v piatok okolo 02:00 h miestneho času sa spočiatku týkal väčšiny územia Ukrajiny – s výnimkou regiónov na západe štátu. Neskôr sa však sirény rozozvučali aj tam.

BBC bez uvedenia zdroja vo svojej správe uvádza, že ruská armáda najprv do útokov vyslala bezpilotné lietadlá iránskej výroby, potom riadené strely a podľa zatiaľ nepotvrdených správ následne aj balistické strely.

Hlavnému úderu bolo vystavené mesto Dnipro v centrálnej časti Ukrajiny, odkiaľ hlásili najmenej 15 výbuchov.  Nateraz nie je známe, ktoré z výbuchov možno pripísať likvidácii rakiet ukrajinskou obranou, a ktoré boli zásahmi cieľa, doplnila BBC.

Správy z predchádzajúceho dňa 25.5.2023:

18:40 Fínsko podporí Ukrajinu ďalším balíkom vojenskej pomoci

Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 109 miliónov eur. Vo štvrtok to oznámilo fínske ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Už 16. fínsky balík vojenskej pomoci pre Kyjev posilní ukrajinskú protilietadlovú obranu vrátane dodávok munície, uviedol fínsky rezort obrany. Bližšie informácie však z bezpečnostných dôvodov neposkytol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Fínsku poďakoval za pomoc v príspevku na sociálnej sieti. „Ďakujem Fínsku a prezidentovi (Saulimu) Niinistovi za rýchlu implementáciu dohôd uzavretých v Helsinkách. Šestnásty balík obrannej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa systémy protilietadlovej obrany a muníciu, je na bojisku naliehavo potrebný,“ napísal. Zelenskyj navštívil Helsinki začiatkom mája.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári poskytlo Fínsku Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 1,1 miliardy eur, uviedol fínsky minister obrany Antti Kaikkonen.

18:20 Rusko ukradlo na Ukrajine asi štyri milióny ton obilia

Ukrajinská asociácia pre obilie odhaduje, že od začiatku rozsiahlej invázie Rusi z Ukrajiny ukradli asi štyri milióny ton obilia. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Prezident asociácie Mykola Horbačov uviedol, že kupcami ukradnutého obilia sú podľa neho krajiny, na ktoré sú uvalené sankcie. Tvrdí však, že aj tieto štáty sa obávajú obilia ukradnutého z Ukrajiny. Konkrétne pripomenul prípad, keď severoafrická Líbya odmietla kúpiť ukradnuté obilie.

„Pre ukradnuté obilie prichádzajú lode ako zločinci - v noci. Vypnú GPS sledovače, prejdú okolo ako neviditeľné, naložia obilie a potom idú neznámym smerom. Program námornej dopravy vám však umožňuje sledovať, kam tieto lode smerujú, koľko a čo prepravujú. Všetky tieto skutočnosti Ukrajina zaznamenáva,“ vysvetlil prezident spomenutej asociácie.

Horbačov podotkol, že Rusko kradne nielen ukrajinské obilie, ale Ukrajine preberá aj kupcov. „Rusko počas vojny využíva mechanizmus blokovania Ukrajiny ako významného exportéra, aby namiesto nás fungovalo v krajinách nášho tradičného predaja. Tam, kde Ukrajina platí miliardy za prestoje, Ruská federácia žiadne prestoje nemá. Ich ponuka klientovi sa môže zdať lepšia,“ povedal.

Horbačov vysvetlil, že nákupcovia obilia potrebujú pravidelné dodávky, aby ich mlyny pokračovali v činnosti. „Múka vyrobená z obilia je potrebná na pečenie chleba. Kupujúci je nútený vybrať si spoľahlivejšieho dodávateľa. To je hlavný dôvod straty trhov s obilím na Ukrajine.“

V dôsledku ruskej sabotáže obilnej iniciatívy Ukrajina utrpela straty v hodnote viac ako miliardy dolárov v dôsledku prestojov lodí v radoch.

15:30 Z ruského zajatia sa vrátilo domov 106 obrancov Bachmutu

V rámci výmeny zajatcov sa z ruského zajatia vrátilo domov 106 ukrajinských vojakov, ktorí bránili mesto Bachmut v Doneckej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na šéfa úradu ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka. Medzi nimi bolo 98 vojakov a seržantov, ako aj osem dôstojníkov.

„Bojovali o Bachmut a podali výkon, ktorý zabránil nepriateľovi v postupe ďalej na náš východ. Každý z nich je hrdinom nášho štátu,“ povedal Jermak. Medzi prepustenými väzňami boli pracovníci ukrajinských ozbrojených síl, pohraničnej stráže a zamestnanec špeciálnej štátnej dopravnej služby.

K 25. máju 2023 sa podľa oficiálnych štatistík z ruského zajatia vrátilo 2 340 ľudí vrátane 139 civilistov.

14:20 Obnovili už tretinu železničných mostov zničených Rusmi

Ukrajina v priebehu uplynulého roka opravila celkovo 130 štruktúr železničnej dopravy a tretinu všetkých zničených železničných mostov. V piatok to na Facebooku uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. „Demonštrovali sme celému svetu, že sme schopní rýchleho zotavenia tvárou v tvár pokračujúcim ruským útokom. Za uplynulý rok sme obnovili 130 štruktúr a tretinu všetkých zničených železničných mostov,“ uviedol Kubrakov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinský minister infraštruktúry dodal, že hlavnou prioritou jeho rezortu je implementovať projekty, ktoré privedú Ukrajincov naspäť domov a stabilizujú situáciu.

11:00 Protiofenzíva sa už začala, vraví Zelenského poradca

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak uviedol, že ukrajinská protiofenzíva trvá už niekoľko dní. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to v rozhovore pre taliansku televíziu Rai.

„Protiofenzíva trvá už niekoľko dní, je to intenzívna vojna pozdĺž 1500-kilometrovej hranice, ale akcia sa začala. Nechceme udrieť na ruské územie, použijeme zbrane, ktoré ste nám poskytli, aby sme zacielili na ruské pozície na územiach okupovaných Moskvou vrátane Donbasu a Krymu,“ povedal Podoľak.

Dodal, že Ukrajina je vyzbrojená raketami Storm Shadow s dlhým doletom, tankmi Leopard, protiraketovými systémami poskytnutými Francúzskom a Talianskom a čoskoro aj stíhačkami F-16, ktoré jej umožnia uzavrieť vzdušný priestor krajiny.

9:30 Vagnerovci údajne začali sťahovať svoje jednotky z Bachmutu

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina začala vo štvrtok so sťahovaním svojich vojakov z pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut. Vyhlásil to šéf šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informuje vo štvrtok TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Prigožin to uviedol v najnovšej videonahrávke, ktorú zverejnil na sociálnych sieťach. Šéf vagnerovcov opakovane hrozil stiahnutím svojich vojakov z danej oblasti ešte pred jej dobytím. Dôvodom mal byť jeho spor s ruskou armádou a vojenským vedením pre údajne nedostatočné zásobovanie vagnerovcov muníciou. 

SITA/Prigozhin Press Service via AP

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin v sobotu 20. mája. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Ukrajina tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí Bachmutu odmietla ako nepravdivé. 

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup do priemyselného regiónu Donbas. Mesto, ktoré malo pred vojnou zhruba 70.000 obyvateľov, zostalo po bojoch úplne zdevastované.

8:00 Na Kryme údajne v noci zostrelili šesť dronov

Šesť dronov bolo v noci na štvrtok zostrelených nad anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruskom dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov uviedol, že k obetiam na životoch pri najnovších útokoch dronov nedošlo. Na Kryme a v Sevastopole, kde sa nachádza veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily, dochádza k opakovaným explóziám od vlaňajšieho augusta. V októbri minulého roka otriasol výbuch aj Kerčským mostom, ktorý bol následne niekoľko týždňov uzatvorený.

Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014; medzinárodné spoločenstvo ho však ako súčasť Ruskej federácie neuznáva. Ukrajina sa už 15 mesiacov bráni voči ruskej vojenskej invázii a v rámci pripravovanej protiofenzívy opakovane uviedla, že v budúcnosti počíta aj oslobodením Krymu.

SITA/Rosavtodor Press Service via AP

7:30 Protivzdušná obrana zostrelila všetky drony smerujúce na Kyjiv

Ukrajina vo štvrtok ráno zostrelila všetky drony, ktorými Rusko zaútočilo na Kyjiv. Vyplýva to z predbežnej správy, ktorú poskytol šéf vojenskej administratívy ukrajinského hlavného mesta Serhij Popko. Išlo už o dvanásty masový vzdušný útok na Kyjiv od začiatku mája a trval viac ako tri hodiny, uviedol Popko. Dodal, že „všetkým potenciálnym úderom na Kyjiv bolo zabránené.“ Informuje o tom web Kyiv Independent.

Letecký poplach vo štvrtok ráno vyhlásili na väčšine územia Ukrajiny, vrátane Kyjivskej, Žytomyrskej, Černihivskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti a tiež oblastí na západe krajiny.

Správy z predchádzajúceho dňa 24.5.2023:

20:52 Rusko tvrdí, že prekazilo útok Ukrajiny na svoju bojovú loď v tureckých vodách

Rusko v stredu oznámilo, že odrazilo ukrajinský útok bezpilotnými plavidlami na jednu zo svojich vojnových lodí v tureckých vodách. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Dnes o 05:30 h miestneho času (04:30 h SELČ) ukrajinské ozbrojené sily podnikli neúspešný pokus o útok bezpilotnými motorovými člnmi na loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily,“ oznámilo  ruské ministerstvo obrany.

Dodalo, že úlohou ruskej vojnovej lode bolo strážiť plynovody vo výlučnej ekonomickej oblasti Tureckej republiky. V oznámení ministerstvo uviedlo, že všetky tri nepriateľské člny boli zničené pri útoku približne 140 kilometrov severovýchodne od Bosporského prielivu.

Loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily si ďalej plní misiu," doplnilo ministerstvo obrany. Turecko zatiaľ na tvrdenia Ruska nereagovalo.

Ruské bojové lode a lietadlá sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 podieľali už na viacerých incidentoch v Čiernom mori.

V marci 2023 havaroval americký vojenský dron po zrážke s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom. Táto konfrontácia vystupňovala napätie medzi Moskvou a Washingtonom a vynútila si aj zriedkavý telefonát vysokopostavených predstaviteľov americkej a ruskej armády.

19:33 Rusi v Luhanskej oblasti pripravujú únosy ďalších detí

Ruské okupačné sily v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny pripravujú únosy ďalších detí pod falošnou zámienkou zdravotných vyšetrení, uviedlo ukrajinské Národné centrum odporu. Už v apríli sa centrum vyjadrilo, že viac ako 100-tisíc deťom z Doneckej a Luhanskej oblasti odporučili takzvanú „lekársku liečbu". Väčšine ukrajinských detí odporučili liečbu v Rusku a rodičia ju nemôžu odmietnuť, pretože im hrozia stratou rodičovských práv, uviedlo centrum. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Od začiatku tohto roka v Doneckej oblasti podľa správy ukrajinského Národného centra odporu podstúpilo lekárske prehliadky 75-tisíc detí. Liečbu v Rusku „predpísali" 39-tisíc deťom, dodalo centrum.

18:20 Členstvo Ukrajiny v NATO nie je počas vojny na programe, povedal Stoltenberg

Ukrajina sa nebude môcť pridať k Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO), kým tam trvá vojna. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na podujatí v Bruseli povedal, že „každý si uvedomil, že stať sa členom uprostred vojny nie je na programe dňa“. Otázkou podľa neho je, čo sa stane, keď sa vojna skončí. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Stoltenberg v priebehu vojny opakovane sľúbil, že sa Ukrajina stane členom NATO. V apríli napríklad povedal, že všetci členovia aliancie súhlasili, aby sa k nim Ukrajina pridala. Počas svojej prvej návštevy Kyjiva od začiatku ruskej invázie pred viac ako rokom prisľúbil pokračujúcu podporu krajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom tohto roka povedal, že je vďačný za pozvanie do aliancie, ale že jeho krajina potrebuje plán, aby sa mohla stať členom.

17:23 Ruská armáda odváža z Krymu vojenskú dokumentáciu

Ruská armáda presúva vojenskú dokumentáciu a šifrovacie zariadenia z okupovaného ukrajinského polostrova Krym. Uviedla to tlačová služba ukrajinského Národného centra odporu. „Rusi prevážajú tajné dokumenty z polostrova. Začiatkom mája Rusi vzali vojenskú dokumentáciu z dočasne okupovaného Krymu na územie Ruskej federácie. Zároveň odviezli šifrovacie zariadenia z vojenského veliteľstva a kontrolných orgánov ruských ozbrojených síl," uviedlo centrum. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské Národné centrum odporu sa zároveň poďakovalo ukrajinským partizánom na okupovaných územiach za poskytnutie informácií.

16:22 Kyjev neohlásene navštívil britský minister obrany

Britský minister obrany Ben Wallace v stredu neohlásene navštívil Kyjev a stretol sa so svojím partnerom Oleksijom Reznikovom. Ministri diskutovali o bezpečnostných otázkach, o nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse a o perspektíve vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, uviedol ukrajinský rezort obrany. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Wallace a Reznikov hovorili aj britskom programe výcviku ukrajinských vojakov a o vojenských dodávkach, povedal Reznikov. Dodal, že osobitnú pozornosť venovali zbraniam s dlhým dosahom. Veľká Británia je prvou krajinou, ktorá poskytla Kyjevu zbrane schopné zasiahnuť ciele hlboko na územiach okupovaných Rusmi. Ide najmä o rakety Storm Shadow, ktoré už ukrajinskí vojaci používajú.

Spojené kráľovstvo v minulom roku na vojenskú pomoc Ukrajine vynaložilo 2,3 miliardy libier a zaviazalo sa, že rovnakú pomoc Kyjevu poskytne aj v tomto roku.

16:01 Únia je podľa Borrella na dobrej ceste splniť sľub o dodaní milióna kusov munície Ukrajine

Od marcového záväzku Európskej únie (EÚ) dodať Ukrajine milión kusov munície za 12 mesiacov, už blok poslal vojnou zmietanej krajine 220-tisíc kusov. V utorok to povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že Únia je tak na správnej ceste splniť svoj sľub. Informuje o tom portál Politico.

Pretrvávajú však otázky, či krajiny EÚ dokážu udržať toto tempo. Muníciu, ktorou dosiaľ prispeli, totiž čerpajú z existujúcich zásob a čoskoro budú musieť prejsť na spoločný nákup novej munície pre Kyjev a zároveň posilniť kapacity obranného priemyslu, aby mohli pokračovať v poskytovaní darov, čo je náročnejšia perspektíva.

Podľa Borrella sú však súčasné objemy sľubné. „Najnovšie čísla sú v skutočnosti oveľa lepšie, ako sme mali ešte pred desiatimi dňami,“ povedal novinárom po stretnutí ministrov obrany v Bruseli a dodal, že od marcového prísľubu poslali krajiny Únie Ukrajine aj 1 300 rakiet. Celková hodnota darov je podľa predstaviteľov oboznámených so spisom približne 860 miliónov eur. EÚ prisľúbila preplatiť približne polovicu tejto hodnoty a vyčlenila na to miliardu eur.

Celková suma pritom predstavuje výrazný skok oproti minulému týždňu, keď predstavitelia EÚ uviedli, že krajiny poskytli Ukrajine v rámci plánu dodávky v hodnote 650 miliónov eur, čo je len o 50 miliónov viac ako v apríli.

Predchádzajúce oznámenie vyvolalo obavy, či blok plní svoje sľuby pomôcť udržiavať zásoby ukrajinských vojakov, zatiaľ čo sa oni snažia udržať ruských útočníkov na uzde. Ukrajina neustále upozorňuje, že jej zásoby munície sa v dôsledku vlečúcej sa vojny míňajú a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v apríli vyzval krajiny Únie, aby urýchlili dodávky.

Plán EÚ je poskytnúť Ukrajine muníciu a rakety v troch fázach. Súčasná fáza spočíva v jednoduchom darovaní všetkých zásob, ktoré krajiny môžu poskytnúť. V druhej fáze sa krajiny spoja a spoločne nakúpia novú muníciu pre Ukrajinu od obranných firiem, čo umožní väčšie a lacnejšie objednávky. Tretia fáza je zameraná na rozšírenie celkovej kapacity Európy na výrobu vojenského materiálu.

Okrem spomenutej miliardy eur vyčlenenej na úhrady za súčasné dary vyčlenila EÚ aj ďalšiu miliardu na nadchádzajúce spoločné nákupy munície. Na všetky tri fázy sú finančné stimuly.

Niektorí diplomati však napriek neustálym ubezpečeniam z Bruselu pochybujú, či európsky obranný priemysel dokáže včas rozšíriť výrobu.

15:32 Vagnerovci v bitke o Bachmut stratili vyše 20 000 bojovníkov

Vagnerova skupina stratila v bitke o východoukrajinské mesto Bachmut vyše 20 000 bojovníkov, uviedol šéf tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Portál britského denníka The Guardian sa v utorok v správe odvolal na tlačovú agentúru Reuters.

Prigožin povedal, že v Bachmute zahynulo približne 20 percent z 50 000 ruských väzňov naverbovaných počas 15-mesačnej vojny, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine.

Údaj je v ostrom protiklade s tvrdením Moskvy, že vo vojne prišla iba o vyše 6000 vojakov. Tento údaj je tiež vyšší ako oficiálny odhad sovietskych strát vo vojne v Afganistane, kde v rokoch 1979 až 1989 zomrelo 15 000 vojakov.

Oficiálny údaj o svojich stratách od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 neoznámila ani Ukrajina.

14:48 Severná Kórea by mala Rusku slúžiť ako vzor, tvrdí Prigožin

Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že Rusko by sa malo pripraviť na ťažkú vojnu, zaviesť stanné právo a oznámiť nové vlny mobilizácie, ako aj „uzatvoriť všetky hranice“, ako v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to v rozhovore s proruským blogerom Konstantinom Dolgovom.

„Teraz sme v stave, keď môžeme Rusko jednoducho stratiť. Preto musíme zaviesť stanné právo, musíme vyhlásiť nové vlny mobilizácie, každého, koho môžeme, musíme presunúť do výroby munície. Musíme prestať míňať peniaze na nič, prestať stavať nové cesty, novú infraštruktúru a pracovať len pre vojnu,“ povedal Prigožin.

Ten tvrdí, že Rusko teraz potrebuje niekoľko rokov fungovať ako Severná Kórea. „Treba zavrieť všetky hranice, prestať sa hrať na pekných, priviezť všetkých našich potomkov zo zahraničia a tvrdo pracovať. Potom uvidíme nejaké výsledky.“ Podľa neho sa „deti obyčajných ľudí vracajú v zinkových rakvách roztrhané na kusy“ pre takzvanú „špeciálnu operáciu“, zatiaľ čo deti ruskej elity predvádzajú svoj luxusný a bezstarostný život.

12:12 Pri útokoch bezpilotných lietadiel na Belgorodskú oblasť bolo údajne zranených deväť ľudí

Deväť ľudí hospitalizovali po útokoch bezpilotných lietadiel na ruskú Belgorodskú oblasť. Ako referuje spravodajský web CNN, v stredu to uviedol gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov. Udialo sa tak deň po tom, čo partizánska skupina protiputinovských Rusov tvrdila, že tam spustila útok za účelom „úplného oslobodenia Ruska“.

Gladkov povedal, že oblasť zažila nepokojnú noc a pri útokoch bezpilotných lietadiel boli poškodené autá, domy a budovy. Ruská protivzdušná obrana však podľa neho zneškodnila „väčšinu“ dronov.

Légia sloboda Ruska označila utorňajší útok na Belgorodskú oblasť za „mierovú operáciu“. Uviedla, že cieľom bolo vytvoriť „demilitarizovanú zónu medzi Ruskom a Ukrajinou, zničiť bezpečnostné sily, ktoré slúžia Putinovmu režimu, a ukázať ruskému ľudu, že je možné vytvárať ohniská odporu a úspešne bojovať proti Putinovmu režimu“. „Tieto ciele operácie boli úspešne dosiahnuté,“ podotkla skupina.

10:47 V pohraničnej Belgorodskej oblasti v noci útočili drony

Ruská Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou sa v noci na stredu stala terčom početných útokov dronmi, uviedol v stredu jej gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Noc nebola úplne pokojná. Došlo k veľkému počtu útokov dronmi. Väčšinu z nich eliminoval systém protivzdušnej obrany,“ uviedol Gladkov v príspevku na sociálnych sieťach s tým, že počas útokov nedošlo k civilným obetiam.

V Belgorodskej oblasti od pondelka prebiehali boje po tom, čo tam z územia Ukrajiny prenikli ozbrojenci.

Britská vojenská rozviedka vo svojej zvodke z utorka píše, že zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie. 

Infiltráciu svojich ozbrojencov na ruské územie predtým ohlásila tzv. Légia Sloboda Ruska – dobrovoľnícka jednotka údajne bojujúca na strane Ukrajiny. Podľa bojovníkov légie tento výpad na ruské územie uskutočnili spolu s tzv. Ruským dobrovoľníckym zborom. Moskva pripisuje vinu za útok Kyjevu, ktorý však akúkoľvek zodpovednosť odmietol. 

10:03 Výcvik ukrajinských pilotov nerobí z aliancie účastníka vojny, tvrdí Stoltenberg

 Podpora Ukrajiny prostredníctvom výcviku pilotov na bojových lietadlách F-16 „nerobí z Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a spojencov NATO účastníkov konfliktu“. Ako referuje spravodajský web CNN, v utorok to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

V rozhovore s novinármi v Bruseli pred stretnutím ministrov obrany EÚ Stoltenberg privítal rozhodnutie niekoľkých spojencov NATO začať s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16. „Je to dôležitý krok, ktorý nám čiastočne umožní dodať stíhačky v určitej fáze,“ povedal Stoltenberg a dodal, že to zároveň vyšle Rusku signál o neochvejnej podpore Ukrajiny.

Stoltenberg podotkol, že „právo na sebaobranu je zakotvené v charte OSN“. „ Pomáhame Ukrajine presadzovať toto právo. To je naše právo pomôcť im chrániť právo OSN, medzinárodné právo, proti útočnej vojne. To neznamená, že NATO a spojenci NATO sa zúčastňujú na konflikte, ale podporujeme Ukrajinu, aby sa bránila proti útočnej vojne, brutálnej invázii prezidenta Putina,“ skonštatoval Stoltenberg.

9:39 Ruské jednotky nie sú schopné bojovať na Ukrajine, ani na vlastnom území

Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že jeho muži sú momentálne najlepšími bojovníkmi na svete. Ako referuje spravodajský web CNN, zároveň podotkol, že ruskí vojaci nie sú schopní bojovať nielen proti Ukrajincom, ale dokonca ani na vlastnom území.

„Teraz to dokážem posúdiť podľa vlastnej skúsenosti. Viem, ako bojujú rôzne krajiny. Dnes je Wagnerova skupina najlepšou armádou na svete. Po nej, aby som bol politicky korektný, by som mal povedať, že nasleduje ruská armáda, ale som presvedčený, že Ukrajinci sú dnes jednou z najsilnejších armád na svete,“ povedal Prigožin v utorok v rozhovore s proruským blogerom Konstantinom Dolgovom na Telegrame.

Wagnerovci cez víkend tvrdili, že na východe Ukrajiny obsadili všetky územia, ktoré plánovali, a to vrátane mesta Bachmut. Taktiež uviedli, že vo štvrtok opustia frontovú líniu na východe Ukrajiny a prenechajú pozície ruskému ministerstvu obrany.

Prigožin v utorok povedal, že Ukrajinci sú „vysoko organizovaní, výborne vycvičení a ich spravodajstvo je na najvyššej úrovni, pričom dokážu s rovnakým úspechom prevádzkovať akýkoľvek vojenský systém, či už sovietsky alebo od NATO“.

Samostatne, na otázku o nedávnych cezhraničných vpádoch do Belgorodskej oblasti, ku ktorým sa prihlásili protiputinovskí Rusi, Prigožin povedal, že „skupiny ruských dobrovoľníckych zborov nehanebne vstupujú do Belgorodskej oblasti“ a ruské obranné sily „nie sú absolútne pripravené klásť im odpor v akejkoľvek podobe alebo forme“.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov nedávno povedal, že aj keď si Prigožin často vymýšľa, keď hovorí o úspechoch na bojisku, približne 80 percent iných správ býva pravdivých.

8:55 Partizánska skupina tvrdí, že jej cieľom je „úplné oslobodenie Ruska“

Protiputinovská ruská partizánska skupina Légia sloboda Ruska, ktorá tvrdí, že prekročila hranicu z Ukrajiny a zaútočila na ruskú Belgorodskú oblasť, vyhlásila, že jej cieľom je „úplné oslobodenie Ruska“. Ako referuje spravodajský web CNN, útok na Belgorodskú oblasť označila za „mierovú operáciu“.

Légia sloboda Ruska vyhlásila, že cieľom bolo vytvoriť „demilitarizovanú zónu medzi Ruskom a Ukrajinou, zničiť bezpečnostné sily, ktoré slúžia Putinovmu režimu, a ukázať ruskému ľudu, že je možné vytvárať ohniská odporu a úspešne bojovať proti Putinovmu režimu“. „Tieto ciele operácie boli úspešne dosiahnuté,“ podotkla skupina.

SITA/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via APOpustené obrnené vozidlo partizánskej skupiny. Belgorodská oblasť, 23.5.2023.

Légia sloboda Ruska upozornila na skutočnosť, že v Rusku nie sú žiadne rezervy na riešenie vojenských kríz, pretože všetci vojaci sú buď mŕtvi, ranení alebo na Ukrajine. „Ruská federácia nie je chránená. V Belgorodskej oblasti zavládla panika. Čiastočne bola organizovaná evakuácia, väčšinou to však bol spontánny útek,“ tvrdila v utorok Légia sloboda Ruska. Vyhlásila, že bude pokračovať v oslobodzovaní Belgorodskej oblasti spoločne s inou skupinou – Ruským dobrovoľníckym zborom.

7:42 Ukrajina má dostatok zbraní a protiofenzíva môže začať čoskoro

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov povedal, že Ukrajina má dostatok zbraní a že dlho očakávaná protiofenzíva začne „čoskoro“. Ako referuje web Kyiv Independent, uviedol to v rozhovore pre Japan Broadcating Corporation.

„Mnoho civilistov zostáva pod ruskou okupáciou a už nemôžeme strácať čas. Už máme základné množstvo zbraní a ďalšieho vybavenia. Môžem povedať len to, že (protiofenzíva) sa čoskoro začne,“ povedal Budanov. Podotkol, že Ukrajina musí „použiť všetky sily a prostriedky“ na vyhnanie Rusov zo svojho územia a že na pokračovanie v tomto úsilí bude potrebná väčšia zásoba zbraní a munície.

Podľa Budanova bolo zachytených 90 % percent ruských útokov proti ukrajinským formáciám a logistike, ktoré majú brániť prípravám na protiofenzívu. Povedal, že Ukrajina bola schopná zachytiť tieto útoky pomocou svojich vylepšených systémov protivzdušnej obrany.

Okrem toho ruské sily čoraz viac čelia nedostatku morálky, pretože „nikto nechápe“, prečo bojujú na Ukrajine, dodal Budanov.

Očakáva sa, že výsledok ukrajinskej protiofenzívy bude predstavovať zlom vo vojne, ktorý rozhodne o tom, či Ukrajina získa späť viac svojho územia, alebo či ju spojenci donútia stretnúť sa s Ruskom pri rokovacom stole.

Správy z prechádzajúceho dňa 23.5.2023:

19:20 EÚ dodala doteraz Ukrajine 220 000 delostreleckých granátov

Krajiny Európskej únie dodali Ukrajine viac ako 200 000 delostreleckých granátov a vyše tisíc rakiet. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Krajiny EÚ odobrili 30. marca trojfázový akčný plán. Na jeho základe bude ukrajinským jednotkám počas nasledujúcich 12 mesiacov dodaných najmenej milión nábojov a tiež sa doplnia strategické zásoby členských štátov. Niektoré krajiny ich majú takmer vyčerpané.

Borrell uviedol, že Kyjevu bolo v rámci tohto plánu doteraz poskytnutých 220 000 delostreleckých granátov rôzneho kalibru a 1300 rakiet.

17:00 Ruské bombardovanie Chersonskej oblasti zabilo civilistku

Jedna ukrajinská civilistka zomrela v utorok pri ruskom bombardovaní dediny Kozacke v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Oznámil to úrad oblastnej prokuratúry, podľa ktorého ruské sily na dedinu zaútočili mínometmi. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Cherson a ďalšie obce na západnom brehu rieky Dnipro sú nepretržite terčom ruského bombardovania odvtedy, ako ich v novembri minulého roka oslobodila ukrajinská armáda. Výsledkom bombardovania sú časté úmrtia a zranenia civilistov.

14:55 Rusko tvrdí, že v Belgorodskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 70 „teroristov“

„Počas protiteroristickej operácie boli nacionalistické formácie zablokované a zničené leteckými údermi a delostreleckou paľbou,“ uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Zvyšná časť „nacionalistov bola zatlačená na ukrajinské územie, kde boli ostreľovaní, až kým neboli úplne zlikvidovaní,“ píše sa vo vyhlásení. 

O život prišlo „viac ako 70 ukrajinských teroristov, štyri bojové obrnené vozidlá a päť pick-upov,“ uviedlo ministerstvo obrany.

AFP podotkla, že ide o prvé vyhlásenie ministerstva obrany k incidentu v Belgorodskej oblasti, kde od pondelka prebiehali boje.

14:20 Boje v Bachmute a jeho okolí sa zmiernili, tvrdí Kyjev

Boje vo východoukrajinskom meste Bachmut a v jeho okolí sa podľa utorkových vyjadrení Ukrajiny zmiernili. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

„Naši vojaci ovládajú juhozápadný okraj mesta v štvrti Litak,“ napísala na platforme Telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Ruské jednotky podľa nej pokračujú v prečesávaní častí mesta, do ktorých sa dostali po ukrajinských vojakoch.

13:55 V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16

V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, uvádza agentúra AFP.

„Som rád, že sa konečne začal výcvik pilotov pre F-16 vo viacerých krajinách. Bude to chvíľu trvať, ale čím skôr, tým lepšie,“ povedal na stretnutí ministrov obrany EÚ v Bruseli. 

Na otázku, kde sa takýto výcvik začal, Borrell spresnil, že „napríklad v Poľsku“. Túto informáciu potvrdil AFP aj diplomat z prostredia EÚ, ktorý si neželal byť menovaný, no Varšava sa k nej vyjadriť odmietla.

K výcviku dochádza po tom, ako dal minulý týždeň americký prezident Joe Biden západným spojencom súhlas na začatie výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby, čím sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine. 

12:00 Zelenskyj navštívil vojakov na fronte v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok ukrajinských vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Pri svojom návrate zo zahraničnej návštevy prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl na frontovej línii Vuhledar-Marijinka na obrannej línii v Doneckej oblasti,“ uviedol vo vyhlásení jeho úrad.

Zelenskyj prišiel na frontovú líniu do oblasti, kde ruské jednotky sústreďujú svoj úsilie na dobytie nových území. Zelenskyj tak urobil pri príležitosti Dňa ukrajinského námorníctva, ktorý sa oslavuje 23. mája.

„Naši obrancovia. Frontová línia. Dnes som tu, aby som zablahoželal našim bojovníkom v Deň ukrajinského námorníctva. Sláva všetkým, ktorí bránia Ukrajinu!“ napísal Zelenskyj na sociálnych sieťach a zverejnil aj fotografie, na ktorých pózuje s ukrajinskými vojakmi.

11:20 Ruské ozbrojené zložky pokračujú v boji proti údajnému ukrajinskému vpádu

Ruské ozbrojené a bezpečnostné zložky pokračujú v odvracaní údajného vpádu ukrajinských sabotérov v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, podľa ktorého zložky prehľadávajú oblasť okolo mesta Grajvoron, kde v pondelok sabotéri zaútočili. Gladkov vyzval evakuovaných obyvateľov, aby sa ešte nevracali domov, keďže ešte trvá „protiteroristická operácia“.

Podľa Gladkova pri evakuácii zomrela staršia žena a dve ďalšie osoby utrpeli zranenia „v obciach, do ktorých prišiel nepriateľ“. Celkový počet zranených počas útoku tak dosiahol 10.

Gubernátor tiež tvrdil, že v pondelok v noci sa Grajvoron a ďalšie obce v Belgorodskej oblasti stali terčmi útokov dronov, ktoré si nevyžiadali obete, ale spôsobili škody a požiar. V utorok ráno podľa neho zostrelili ďalšie dva drony.

Kyjev poprel ruské tvrdenia. Podľa neho sú za vpádom sú ruské partizánske skupiny nespokojné s Kremľom. Agentúra AP pripomína, že tvrdenia ani jednej strany sa nedajú nezávisle overiť.

Ukrajinskí predstavitelia incident pripísali ruským ozbrojeným partizánskym skupinám. Predstaviteľ spravodajskej služby Andrij Černiak povedal, že za útokom sú ruskí občania patriaci k skupinám Légia sloboda Ruska a Ruský dobrovoľnícky zbor.

O situácii informuje aj britské ministertvo obrany vo svojom dennom reporte: 

Infiormácie z predchádzajúceho dňa 22.5.2023:

19:40 Do Belgorodskej oblasti vraj vtrhli ukrajinskí sabotéri, podľa Kyjeva sú to ruskí partizáni

Ruskí predstavitelia tvrdia, že ukrajinskí vojenskí sabotéri zaútočili v pohraničí Belgorodskej oblasti. Predstavitelia v Kyjeve akékoľvek spojenie so skupinou popreli a uviedli, že sú to nespokojní Rusi búriaci sa proti Kremľu. Informuje o tom agentúra AP, ktorá pripomína, že tvrdenia ani jednej strany sa nedali nezávisle overiť.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov vyhlásil, že sabotážna skupina ukrajinských ozbrojených síl vošla do mesta Grajvoron, zhruba päť kilometrov od hranice. Mesto sa podľa jeho slov ocitlo aj pod ukrajinskou delostreleckou paľbou. Osem ľudí utrpelo zranenia a väčšina ľudí z oblasti odišla, ale situácia je stále napätá, povedal gubernátor.

V neďalekej obci Zamosťe zasiahol projektil škôlku a spôsobil požiar, uviedol tiež gubernátor. Jedna žena utrpela zranenie ruky. Ruské systémy protivzdušnej obrany podľa Gladkova tiež zostrelili nad Belgorodskou oblasťou bezpilotné lietadlo.

Gladkov sa vyjadril, že sa v oblasti koná protiteroristická operácia. Úrady podľa neho zavádzajú špeciálne kontroly, vrátane kontroly osobných dokladov, a zastavujú prácu spoločností, ktoré používajú „výbušniny, rádioaktívne, chemicky a biologicky nebezpečné látky“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že o údajnom vtrhnutí sabotérov informovali ruského vodcu Vladimira Putina a usilujú sa „vytlačiť ich z ruského územia a zlikvidovať ich“. Peskov opísal akciu ako pokus Ukrajiny odvrátiť pozornosť od východoukrajinského mesta Bachmut, o ktorom Moskva tvrdí, že ho po mesiacoch bojov dobyla, ale kde sa podľa Kyjeva stále bojuje.

Predstavitelia ukrajinskej vojenskej rozviedky vyhlásili, že za udalosťami v Belgorodskej oblasti sú Rusi snažiaci sa o zmenu režimu v Moskve. Predstaviteľ spravodajskej služby Andrij Černiak povedal, že za útokom sú ruskí občania patriaci k skupinám Légia sloboda Ruska a Ruský dobrovoľnícky zbor.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twittter napísal, že Ukrajina so situáciou „nemá nemá nič spoločné“ a naznačil, že za útokom je „ozbrojené partizánske hnutie“.

Ruský dobrovoľnícky zbor na komunikačnej platforme vyhlásil, že znova prekročili hranicu do Ruska po ton, čo tak spravili v marci. Skupina, o ktorej nie je veľa známe, sa opisuje ako „dobrovoľnícka formácia bojujúca na ukrajinskej strane“. Vznikla vlani v auguste a údajne pozostáva z prevažne krajne pravicových ruských extrémistov proti Putinovi, ktorí majú väzby na ukrajinské krajne pravicové skupiny. Nie je jasné, či táto skupina a rovnako druhá zmienená, majú nejaké väzby na ukrajinskú armádu.

13:20 Záporožskú elektráreň opäť napojili na externú elektrickú sieť

Ruskými jednotkami obsadenú  Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v pondelok opätovne napojili na externú elektrickú sieť, oznámili zdroje z elektrárne. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe, odpojili od externej elektrickej siete v pondelkových ranných hodinách, údajne po požiari v neďalekej elektrárni. Ukrajinské médiá pred tým informovali o výbuchoch v Záporoží, ktoré sa ozývali počas nočného ruského raketového útoku, dodala stanica BBC.

ZAES je od marca minulého roka obsadená ruskými jednotkami. Počas celého tohto sa objavovali obavy o jej bezpečnosť, ktoré ešte zosilneli v súvislosti so správami o blížiacej sa ukrajinskej protiofenzíve. Je totiž možné, že elektráreň by sa mohla ocitnúť priamo v bojovej zóne.

Podľa agentúry Reuters sa záložné generátory na chladenie reaktorov ZAES doteraz spustili šesťkrát - táto situácia nastala v dôsledku ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina.

11:30 Wagnerovci sa v Bachmute vyčerpali a nebudú schopní ďalších operácií, uvádza ISW

Žoldnieri z Wagnerovej skupiny podporujúci Rusko pravdepodobne zabezpečili západné administratívne hranice ukrajinského mesta Bachmut, ale za cenu vyčerpania ich schopností pre budúce vojenské akcie. V najnovšej aktualizácii to uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Ruské sily budú pravdepodobne potrebovať ďalšie posily, aby udržali mesto Bachmut a jeho okraje na úkor operácií v iných smeroch,“ uviedol think tank.

Podľa ISW sa ukrajinská kontrola nad mestom zredukovala na „bezvýznamnú“ oblasť v juhozápadnej časti Bachmutu okolo diaľnice T0504. Medzitým ukrajinské jednotky držia iniciatívu na okraji mesta a ich postup zvyšuje šance na obkľúčenie bojovníkov Wagnerovej skupiny v Bachmute. Pokusy ruských síl získať späť pozície na predmestí boli neúspešné, tvrdí ISW.

Kyjiv zatiaľ nepotvrdil, či Bachmut obsadili ruské jednotky, ale naznačujú to viaceré vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov vrátane vojakov na mieste.

Šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin i Kremeľ sa pokúšajú využiť úspech v Bachmute na propagandistické účely. Kým Prigožin sa to snaží pripísať len svojim bojovníkom, ruská štátna propaganda to prezentuje ako otvorené dvere smerom k Sloviansku, Kramatorsku a Dnipru. Ruskí vojenskí blogeri však ponúkajú triezvejší pohľad. Poukazujú na obmedzený význam Bachmutu a varujú pred nadchádzajúcou ukrajinskou protiofenzívou.

9:20 Boje o Bachmut pokračujú, potvrdila armáda

Boje o východoukrajinské mesto Bachmut naďalej pokračujú, uviedli v pondelok vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Rusko predtým tvrdilo, že jeho jednotky cez víkend dokončili "oslobodenie" Bachmutu, ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského to však popreli. „(V Bachmute) nepriateľ pokračuje vo vedení ofenzívnych akcií. Boj o mesto Bachmut pokračuje,“ uviedla ukrajinská armáda s tým, že ruské jednotky sa počas uplynulých dní „neúspešne pokúšali opätovne získať stratené pozície južne od (neďalekej) obce Ivanivske.“

Rusko na Bachmut útočilo aj letecky, píše Guardian, ktorý zároveň upozornil, že protichodné tvrdenia oboch strán nebolo možné bezprostredne overiť.

V noci na pondelok došlo k útokom dronmi a riadenými strelami v juhoukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti. V tamojšej oblastnej metropole Dnipro utrpelo zranenia najmenej osem ľudí, z ktorých troch museli hospitalizovať, píše agentúra DPA. Gubernátor Serhij Lysak na platforme Telegram spresnil, že protivzdušná obrana v Dnipre zostrelila 15 dronov a štyri riadené strely. Lysak zároveň zverejnil aj fotografie ťažko poškodených obytných domov, podnikov či áut.

9:00 Jadrová elektráreň v Záporoží je opäť odpojená od externej siete

Ruskými jednotkami obsadená  Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) bola v pondelok opäť odpojená od externej elektrickej siete. Podľa tvrdení proruských úradov táto situácia nastala v dôsledku prerušenia vedenia vysokého napätia v úseku, ktorý je pod kontrolou Ukrajiny. 

S odvolaním sa na Ruskom dosadené úrady o tom informovali tlačová agentúra AFP a britská stanica BBC monitorované agentúrou TASR. Ukrajinské úrady sa k tvrdeniam ruskej strany nevyjadrili. Príčiny odpojenia vedenia sa vyšetrujú. Radiácia v areáli elektrárne je v norme, uvádza sa vo vyhlásení proruských úradov. Ukrajinské úrady nateraz tvrdenia proruských úradov nekomentovali, dodala BBC. Šéf prokyjevskej Záporožskej oblastnej vojenskej správy Jurij Malaško však informoval o problémoch s dodávkou elektrickej energie v niektorých oblastiach.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukrajinské médiá pred tým informovali o výbuchoch v Záporoží, ktoré sa ozývali počas nočného ruského raketového útoku, dodala BBC. ZAES je od marca minulého roka obsadená ruskými jednotkami. Počas celého tohto sa objavovali obavy o jej bezpečnosť, ktoré ešte zosilneli v súvislosti so správami o blížiacej sa ukrajinskej protiofenzíve. Je totiž možné, že elektráreň by sa mohla ocitnúť priamo v bojovej zóne.

Podľa agentúry Reuters sa záložné generátory na chladenie reaktorov ZAES doteraz spustili šesťkrát - táto situácia nastala v dôsledku ostreľovania, z ktorého sa Rusko a Ukrajina obviňovali navzájom.

8:00 Armáda za uplynulý deň zasiahla dva ruské muničné sklady

Ukrajinské raketové a delostrelecké sily za uplynulý deň zasiahli päť oblastí koncentrácie ruských vojakov, dva sklady munície, tri delostrelecké systémy v palebných pozíciách, dva kontrolné body, systém elektronického boja a ďalší „dôležitý cieľ". Uviedol to v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. Vzdušné sily Ukrajiny podnikli 14 úderov na miesta koncentrácie ruských vojakov a techniky a sedem úderov na pozície ruských protileteckých systémov, dodal generálny štáb. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinské sily podľa Kyjiva za uplynulý deň zároveň zostrelili tri ruské prieskumné ruské drony a päť útočných dronov.

7:45 Prigožin potvrdil, že Wagnerovci sa z Bachmutu začnú sťahovať 25. mája

Vodca ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu po údajnom dobytí mesta Bachmut na východe Ukrajiny oznámil, že jeho sily vykonali svoju práca a oblasť opustia v priebehu niekoľkých dní. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Wagnerovci dnes (v nedeľu) neobsadili nové územie. Dobyli sme všetko územie, ktoré sme sľúbili dobyť, do posledného centimetra, “povedal Prigožin vo zvukovej nahrávke zverejnenej na platforme Telegram. „Ako sme včera uviedli, naše pozície odovzdávame (ruskému) ministerstvu obrany a 25. (mája) opúšťame zónu konfliktu,“ dodal Prigožin.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá žiadnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie by bolo odrazovým mostíkom k ďalšiemu postupu  do priemyselného regiónu Donbas.

Správy z predchádzajúceho dňa 21.5.2023: 

19:39 Na ruskej strane padlo už viac ako 203-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 203 160 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 730 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3783 tankov, 7398 bojových obrnených vozidiel, 6115 vozidiel a palivových nádrží, 3258 delostreleckých systémov, 564 odpaľovacích raketových systémov, 327 systémov protivzdušnej obrany, 294 vrtuľníkov, 308 lietadiel, 2822 dronov, 1011 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 425 kusov špeciálnej techniky.

19:15 Ukrajinci definitívne vedeli, že sa nevyhnú vojne, približne 13 hodín pred jej začiatkom

Ruskí okupanti nemali pri snahách o dobytie Kyjeva žiadny iný plán okrem „úspešného“ pristátia na letisku Hostomeľ neďaleko ukrajinskej metropoly. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdí to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podotkol, že Rusko počas dvoch týždňov neustále menilo dátum začiatku invázie. Tvrdí, že Ukrajina dostala konečné informácie o útoku, ktorý sa začal 24. februára 2022 o 4:00, deň predtým približne o 15:00, čiže asi 13 hodín pred začiatkom vojny.

Vraví, že 24. februára strávili Rusi celý deň snahami o zhromaždenie svojich jednotiek v Hostomeli. „Celý plán Rusov bol rýchlo pristáť (na letisku Hostomeľ, pozn.) a odtiaľ ísť ďalej. Bol to vlastne ich jediný plán,“ povedal Budanov a dodal: „Po prvé, neverili, že sa vôbec stretnú s nejakým odporom, a po druhé, verili, že lietadlo za lietadlom rýchlo pristanú, a vyložia jednotky, ktoré okamžite vstúpia do Kyjeva.“

Podľa Budanova zohrali dôležitú úlohu informácie distribuované ukrajinskou rozviedkou. „Napokon zvíťazili informácie, ktorým Rusi chceli veriť. Preto ľudia hovorili, že Rusi sú hlúpi. Neverili, že by mohla byť vojna – nevzali so sebou žiadne cisterny s palivom, ich tanky sa zastavili, nemali žiadne zásoby, ani jedlo... To všetko je pravda,“ skonštatoval Budanov. Rusi podľa jeho slov verili, že sa im nikto nepostaví na odpor, pôjdu do kyjevskej vládnej štvrte a rýchlo vymenia ukrajinské vedenie.

17:32 Ukrajinská armáda zasiahla veliteľstvo okupantov v Berďansku

Okupovaným ukrajinským mestom Berďansk na brehoch Azovského mora otriasla v nedeľu ráno séria výbuchov. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské ozbrojené sily, zasiahnuté bolo veliteľstvo ruských okupantov. Straty na ruskej strane zatiaľ upresňujú.

Explózie nastali približne o 4:00 miestneho času, pričom obyvatelia videli oheň a hustý dym v oblasti miestneho letiska. Ruskom dosadení predstavitelia mesta tvrdili, že Berďansk zasiahli rakety Storm Shadow. Ruská protivzdušná obrana údajne zostrelila šesť rakiet a siedma vraj dopadla „na okraj mesta“.

Storm Shadow je riadená strela dlhého doletu so schopnosťami utajenia, ktorú spoločne vyvinuli Spojené kráľovstvo a Francúzsko a ktorá sa zvyčajne aktivuje zo vzduchu. So streleckým dosahom presahujúcim 250 kilometrov len o kúsok zaostáva za taktickými balistickými strelami ATACMS vyrobenými v USA, o ktoré Ukrajina dlho žiadala.

15:03 Rusko blokuje flotilu prichádzajúcu do najväčšieho prístavu v rámci obilnej dohody

Rusko už takmer mesiac blokuje flotilu lodí prichádzajúcu do najväčšieho prístavu v rámci dohody o vývoze obilia po Čiernom mori. Na Facebooku o tom informoval tlačový odbor ukrajinského ministerstva rozvoja spoločenstiev, územia a infraštruktúry.

„Je potrebné poznamenať, že aj po obnovení dohody Ruská federácia naďalej blokuje flotilu prichádzajúcu do najhlbšieho morského prístavu na juhu Ukrajiny v Pivdennom. V súčasnosti je prevádzka tohto prístavu pozastavená z dôvodu nedostatku flotily,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa Ukrajincov ruská strana neustále jednostranne odmieta kontrolovať a registrovať lode smerujúce do spomenutého prístavu bez vysvetlenia dôvodov. V piatok boli skontrolované tri lode, ktoré idú naložiť tovar do prístavov v Odese a Čornomorsku.

„Ruská delegácia súhlasila v sobotu s vykonaním siedmich kontrol prichádzajúcej flotily do prístavov Odesa a Čornomorsk, ale vykonala len dve. Všetky kontroly pre prístav Pivdennyj Rusko opäť vymazalo z registračného zoznamu a plánu kontrol,“ dodalo ukrajinské ministerstvo, ktoré uviedlo, že Rusi v týchto praktikách pokračovali aj v nedeľu, pričom do Pivdenného neprišla žiadna loď z plánovaných štyroch.

„Takúto deštruktívnu politiku vykonáva agresorská krajina už takmer mesiac, od 29. apríla,“ poznamenali Ukrajinci. V súčasnosti sa podľa nich v Pivdennom nachádza viac ako 1,5 milióna ton poľnohospodárskych produktov pre desať krajín sveta vrátane štátov z Afriky a Ázie. Tie musí odviezť dovedna 26 lodí, ktoré však naďalej čakajú na kontrolu v teritoriálnych vodách Turecka.

13:41 Zelenskyj mal 2 kolá stretnutí s lídrami, sľúbili mu pomoc až do obnovy mieru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v nedeľu na summite skupiny najvyspelejších demokracií G7 v japonskom meste Hirošima dve veľké kolá stretnutí. Jedno kolo absolvoval s lídrami G7 a druhé s nimi a zároveň s hosťami pozvanými na summit vrátane Indie, Južnej Kórey a Brazílie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zelenskyj absolvoval aj dvojstranné rozhovory s niekoľkými ďalšími lídrami.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sľúbil v nedeľu Ukrajine odmínovacie zariadenia a ďalšiu pomoc. Oznámil to po rozhovoroch s prezidentom Zelenským na okraj summitu G7, píše agentúra DPA.

SITA/AP Photo/Louise Delmotte, Pool

Jun sa Zelenskému zaviazal, že Soul urýchlene poskytne Kyjevu potrebnú pomoc, okrem odmínovacích zariadení aj napríklad sanitky pre armádu, uviedli juhokórejské médiá s odvolaním sa na prezidentský úrad.

Išlo o prvé stretnutie oboch prezidentov od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu pred približne 15 mesiacmi. Južná Kórea sa podieľa tiež na finančných sankciách uvalených na Rusko a poskytuje Ukrajine prevažne humanitárnu pomoc. Neposiela jej zbrane, napriek žiadostiam Kyjeva o takúto pomoc.

Zelenskyj sa na stretnutí s Junom poďakoval Južnej Kórei za jej doterajšiu podporu, uviedol prezidentský palác v Soule.

12:45 Ukrajinská armáda sťažuje pobyt ruských vojakov v Bachmute

Ukrajinská armáda z časti obkľúčila mesto Bachmut na východe Ukrajiny, aby tak ruským vojakom sťažila prítomnosť v tomto meste. V nedeľu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová po tom, ako Rusko ohlásilo úplné dobytie Bachmutu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Satelitné snímky ukazujú devastáciu mesta Bachmut. Na fotke divadlo a mieste obchody v máji 2022, dole situáciu z mája 2023. SITA/2023 Maxar Technologies via APSatelitné snímky ukazujú devastáciu mesta Bachmut. Na fotke divadlo a mieste obchody v máji 2022, dole situáciu z mája 2023.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a ruské ministerstvo obrany v uplynulých hodinách oznámili, že ich jednotkám sa podarilo získať úplnú kontrolu nad Bachmutom. Kyjev to poprel a tvrdí, že boje v meste naďalej pokračujú. Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť. 

K dobytiu mesta ruským vojakom a vagnerovcom gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, napísali ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ.

10:12 Zelenskyj poprel dobytie Bachmutu ruskými silami, uviedol jeho hovorca

„Domnievam sa, že nie,“ reagoval Zelenskyj na otázku novinárov, či si myslí, že Kyjev má ešte stále Bachmut pod kontrolou a na nasledujúcu otázku o tvrdeniach, že Rusi mesto obsadili.

Prezidentská kancelária neskôr objasnila, že prezident reagoval na tvrdenia, či Rusi mesto obsadili. "Prezident tým poprel, že bol Bachmut obsadený," uviedol Nikiforov.

Viaceré média v nedeľu informovali, že Zelenskyj nepriamo potvrdil dobytie Bachmutu ruskými silami. Odvolávali sa na jeho vyjadrenia zo summitu krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime.

Agentúra DPA neskôr napísala, že ukrajinský prezident bol vo svojich vyjadreniach nejednoznačný.

Zelenskyj zdôraznil, že Bachmut je takmer úplne zničený a je v ňom množstvo Rusov. Označil to za tragédiu a poďakoval sa ukrajinským vojakom za ich úsilie.

8:36 Rusko prevzalo kontrolu nad Bachmutom, potvrdil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu priznal, že Rusko prevzalo kontrolu nad mestom Bachmut v Doneckej oblasti po krvavej osemmesačnej bitke. Potvrdil tak sobotňajšie slová šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina o dobytí Bachmutu, z ktorého však zostali už len trosky.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina stratila pozície v meste, v ktorom však v skutočnosti po ruských útokoch už nič nezostalo. „Musíte pochopiť, že tam nič nie je. Všetko zničili,“ povedal o Rusoch a dodal: „Pre dnešok je Bachmut len v našich srdciach. Na tomto mieste nič nie je.“

Zelenskyj hovoril po boku amerického prezidenta Joea Bidena na samite skupiny G7 v japonskej Hirošime.

Ukrajinská armáda predtým odmietla Prigožinove tvrdenia s tým, že o Bachmut sa naďalej bojuje, predovšetkým na západnom okraji mesta.

Zelenskyj v marcovom rozhovore pre agentúru AP zdôraznil dôležitosť obrany Bachmutu a povedal, že jeho pád by mohol Rusku pomôcť získať medzinárodnú podporu pre dohodu, ktorá by mohla vyžadovať, aby Kyjev urobil neprijateľné kompromisy.

Analytici uviedli, že dobytie Bachmutu by bolo síce pre Ukrajinu ranou a poskytlo by Rusku určité taktické výhody, ale neukázalo by sa ako rozhodujúce pre výsledok vojny.

Správy z predchádzajúceho dňa 20.5.2023:

20:44 Boje v Bachmute pokračujú, situácia je kritická

Ukrajina v sobotu uviedla, že naďalej kontroluje časť mesta Bachmut na východe krajiny. Po tvrdení ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny o jeho dobytí zdôraznila, že boje pokračujú, hoci situácia je kritická. TASR informácie prevzala z agentúry AFP.

„V Bachmute prebiehajú ťažké boje. Situácia je kritická,“ uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová na platforme Telegram. Ukrajinské jednotky podľa nej "držia obranu" in oblasti mesta zvanej Litak (Lietadlo).

„Naši obrancovia momentálne ovládajú určité priemyselné a infraštruktúrne objekty v oblasti,“ doplnila. Zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin predtým vyhlásil, že jeho bojovníci získali v sobotu okolo poludnia úplnú kontrolu nad mestom Bachmut. Oznámil tiež, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli.

Vyjadrenie šéfa vagnerovcov poprela aj ukrajinská armáda. „Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute,“ reagoval hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70 000 ľudí.

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

19:15 Skupina G7 prijala plán boja proti energetickému vydieraniu zo strany Ruska

Skupina siedmich popredných ekonomík sveta G7 na samite v japonskej Hirošime prijala plán boja proti rizikám spojeným s ruským energetickým vydieraním. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie lídrov G7.

„Budeme spolupracovať, aby sme zabezpečili, že pokusy využiť ekonomickú závislosť ako zbraň na prinútenie členov G7 a našich partnerov, vrátane malých ekonomík, aby sa podriadili a poslúchli, zlyhali a čelili následkom,“ uvádza sa vo vyhlásení. Predstavitelia G7 dodali, že využívanie energie a iných ekonomických závislostí je neprijateľné.

Rusko sa od začiatku vojny na Ukrajine snaží využívať energiu ako zbraň, manipuluje s cenami a dodávkami, aby získalo „politické páky“. Predovšetkým Európa sa odvtedy výrazným spôsobom snažila o „odstrihnutie sa“ od ruskej energie. Moldavsko, ktorého 100 % energií malo na začiatku vojny pôvod v Rusku, tento týždeň oznámilo, že už vôbec nepoužíva ruský plyn ani elektrinu.

16:28 Moskva a Peking upozornili na rozhodnutia G7 vzťahujúce sa na Rusko a Čínu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu povedal, že rozhodnutia krajín skupiny G7 prijaté na summite v japonskej Hirošime majú za cieľ obmedziť vplyv Ruska a Číny. Nespokojnosť s vyhlásením G7 vyjadrila aj Čína. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Pozrite sa na rozhodnutia prerokované a prijaté dnes na summite G7 v Hirošime, ktoré majú za cieľ obmedziť Rusko aj Čínu,“ povedal Lavrov.

„G7 vyžaduje zásahy do záležitostí vzťahujúcich sa na Čínu, útočí na Čínu a očierňuje ju,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Čína takisto vzniesla sťažnosť u organizátora summitu Japonska, píše agentúra Reuters.

Lídri krajín G7 v sobotu varovali v sobotu Čínu pred jej vojenskými aktivitami v ázijsko-tichomorskej oblasti. Dodali však, že chcú s Pekingom "konštruktívne a stabilné vzťahy".

Peking tiež vyzvali, aby využil svoj vplyv na Rusko s cieľom dosiahnuť zastavenie vojenskej agresie proti Ukrajine a stiahnutie ruských vojakov. Túto vojnu odsúdili a označili ju za vážne porušenie medzinárodného práva.

15:41 Prigožin tvrdí, že vagnerovcom sa podarilo úplne dobyť Bachmut

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Prigožin vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že vagnerovci získali nad Bachmutom úplnú kontrolu okolo poludnia. Na videu držal v rukách ruskú vlajku, za ním stáli vojaci a v diaľke bolo počuť výbuchy.

Dodal, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. „Získali sme úplne celé mesto, od domu k domu,“ povedal. Agentúra Reuters uviedla, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70 000 ľudí.         

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

14:34 Zelenskyj v Hirošime absolvoval stretnutia so Sunakom, Meloniovou i Módím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na okraji summitu krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime absolvoval stretnutia s britským premiérom Rishim Sunakom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a indickým premiérom Naréndrom Módím. V nedeľu by mal vystúpiť s prejavom. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA a webovej stránky stanice Sky News.

Ukrajinský prezident na summit, ktorý sa koná v dňoch 19. - 21. mája v Hirošime, pricestoval v sobotu. Vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti uviedol, že absolvuje dôležité stretnutia s partnermi a priateľmi Ukrajiny. „Bezpečnosť a zlepšená spolupráca pre naše víťazstvo,“ napísal.

Sunakovi sa Zelenskyj počas stretnutia poďakoval za podporu pri budovaní medzinárodnej koalície, ktorej cieľom bude pomôcť dodať Ukrajine stíhačky zo západných krajín.

Stretnutie s Módím bolo prvé od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ku ktorej India nie je dostatočne kritická, píše AP.

Zelenskyj sa v nedeľu zúčastní na rokovaniach lídrov krajín skupiny G7, ktoré patria k najdôležitejším spojencom Ukrajiny v boji proti ruskej invázii. Tiež má v Hirošime vystúpiť s prejavom, píše DPA s odvolaním sa na japonskú tlačovú agentúru Kjódo.

12:56 Mier bude po dnešku bližšie, vyhlásil Zelenskyj po prílete na samit G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu pricestoval do japonskej Hirošimy, kde sa zúčastní na samite skupiny siedmich popredných ekonomík sveta G7. Po prílete prostredníctvom Telegramu vyhlásil, že toto stretnutie priblíži mier na Ukrajine.

„Japonsko. G7. Dôležité stretnutia s ukrajinskými partnermi a priateľmi. Bezpečnosť a zvýšená spolupráca pre naše víťazstvo. Mier bude po dnešku bližšie,“ napísal Zelenskyj.

SITA/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Pred niekoľkými dňami Zelenskyj absolvoval európske turné v štyroch krajinách, kde získal dodatočné prísľuby vojenskej podpory pre obranu Ukrajiny.

10:39 Spojené štáty sa zapoja do „medzinárodnej koalície“ na obstaranie stíhačiek F-16 pre Ukrajinu, potvrdil Biely dom

Spojené štáty vycvičia ukrajinských pilotov na prúdových stíhačkách F-16 a budú spolupracovať so svojimi spojencami pri doprave lietadiel na Ukrajinu. Washington sa však nezaviazal poskytnúť svoje vlastné lietadlá.

Oficiálne potvrdenie prichádza po piatkových správach v médiách, že americký prezident Joe Biden podporil plány na výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16 americkej výroby. Výcvik sa uskutoční v najbližších mesiacoch. Spojenci sa však ešte musia dohodnúť, ktorá krajina poskytne lietadla, v akom počte alebo kedy.

Biden v minulosti odmietol možnosť poskytnúť Ukrajine západné stíhačky, ako sú F-16, čo naznačuje, že v súčasnosti nie sú potrebné pre obranné úsilie Ukrajiny. Sullivan vysvetlil, že Spojené štáty už pomohli dostatočne vyzbrojiť ukrajinskú armádu na úspešnú protiofenzívu. Teraz sa partneri musia zamerať na budovanie budúcich odstrašovacích schopností Kyjiva, ktoré zahŕňajú stíhačky F-16.

Ako pripomenul web Kyiv Independent, britský premiér Rishi Sunak a jeho holandský partner Mark Rutte sa tento týždeň dohodli na vytvorení spomenutej „medzinárodnej koalície“. Portugalsko a Dánsko v piatok taktiež vyhlásili, že sa pripoja k tejto iniciatíve.

8:36 Ukrajina odrazila masívny útok dronmi na Kyjev, uviedla armáda

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu úspešne odrazila nový ruský útok dronmi na Kyjev, ale padajúce trosky spôsobili v hlavnom meste určité škody, informovala ukrajinská armáda. Útok označila ako masívny. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. 

Podľa tlačovej agentúry AFP šéf kyjevskej civilnej obrany a vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram napísal:

„Túto noc agresor znova podnikol masívny útok dronmi. Ozbrojené sily zničili všetky zistené vzdušné ciele prostriedkami našej protivzdušnej obrany. Žiadne zásahy na Kyjev sa nepodarili! Padajúce trosky spôsobili požiar v obytnej budove v Darnyckom obvode, ale bol uhasený bez akýchkoľvek obetí.“

Podľa slov Popka trosky zapríčinili určité škody v troch ďalších kyjevských obvodoch, ale zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete

Popko dodal, že išlo o 11. vzdušný útok na Kyjev od začiatku mája. V sobotu o 00:45 h miestneho času ukrajinská armáda varovala, že ku Kyjevskej oblasti smerujú drony. Tamojšie úrady hlásili výbuchy a explózie oznámili aj úrady v meste Černihiv severovýchode od Kyjeva. Exilová radnica v Mariupole, meste okupovanom Ruskom na pobreží Azovského mora, tiež informovala o výbuchoch.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.5.2023:

20:00 Rusko zakázalo vstup 500 Američanom vrátane Obamu

Rusko v piatok vyhlásilo, že v reakcii na sankcie zavedené Washingtonom zakázalo vstup do krajiny 500 Američanom vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Ako odpoveď na protiruské sankcie, ktoré pravidelne uvaľuje administratíva (amerického prezidenta Joea) Bidena..., je vstup do Ruskej federácie zakázaný 500 Američanom,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Moskve s tým, že na zozname je aj Obama.

Moskva v piatok tiež oznámila, že opätovne odoprela konzulárnu návštevu zadržiavanému americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi po tom, čo Washington odmietol vydať víza niektorým ruským novinárom.

„Požiadavka veľvyslanectva USA v Moskve na konzulárnu návštevu u reportéra Evana Gershkovicha, ktorý bol zadržaný pre špionáž, bola opäť zamietnutá,“ potvrdil podľa AFP ruský rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že toto rozhodnutie bolo reakciou na zamietnutie víz pre ruských novinárov, ktorí mali minulý mesiac sprevádzať ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ceste do sídla Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku.

17:40 Biden súhlasí s výcvikom ukrajinských pilotov na F-16, stroje prídu neskôr

Americký prezident Joe Biden údajne schválil plán výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, ktoré sa vyrábajú v USA. Rozhodnutie o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu má pritom padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov. S odvolaním sa na svoje zdroje to v piatok napísala agentúra AP, informuje TASR.

Podľa AP to Biden povedal spojencom v piatok počas neverejných rozhovorov na summite G7 v Hirošime. Výcvik by mal prebiehať v európskych krajinách. O tom, kto, kedy a koľko stíhačiek F-16 dodá Ukrajine, sa vraj rozhodne počas výcviku.

SITA/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Informáciu o tom, že Washington nebude brániť spojencom v zaslaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu, priniesol ako prvý denník The Washington Post. Ako pokračoval, ukrajinskí predstavitelia už vo februári avizovali, že sa im podarilo do značnej miery presvedčiť Holandsko, aby na Ukrajinu poslalo lietadlá F-16. Na to je však podľa zmluvných podmienok o dodávke týchto stíhačiek vyrobených v USA potrebný súhlas Washingtonu.

Podľa britského denníka The Guardian by výcvik pilotov na F-16 mohol trvať najmenej tri mesiace, avšak pravdepodobne až pol alebo trištvrte roka. Kyjev údajne už v súčasnosti vyberá pilotov na výcvik v Británii a zaradil ich na kurzy angličtiny.

14:50 Poľsko vyzvalo Čínu, aby odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že vyzvalo Čínu, aby „odsúdila ruskú agresiu“ na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Wojciech Gerwel na stretnutí s osobitným predstaviteľom čínskeho rezortu diplomacie pre eurázijské záležitosti Li Chuejom vyjadril nádej, že Čína „odsúdi ruskú agresiu a bude vyvíjať tlak na Rusko, aby opätovne začalo dodržiavať zásady medzinárodného práva“, uviedol poľský rezort diplomacie.   

Li navštívil tento týždeň aj Ukrajinu – ide o najvyššie postaveného čínskeho diplomata, ktorý túto vojnou zmietanú krajinu navštívil od začiatku ruskej invázie vlani vo februári. V Kyjeve povedal, že na vyriešenie vojny na Ukrajine „neexistuje všeliek“. Všetky zúčastnené strany musia podľa jeho slov začať „samy od seba, vybudovať si dôveru a vytvoriť podmienky na ukončenie vojny a rokovať“.

Ako dodal, počas rokovaní s ukrajinským predstaviteľmi sa zaviazal, že Čína bude aj ďalej poskytovať Ukrajine pomoc v rámci svojich možností.

14:00 Ruské útoky za uplynulý deň zabili troch civilistov

Najmenej traja civilisti v noci na piatok zomreli pri ruských útokoch na päť ukrajinských oblastí. „Rusi 18. mája zabili dvoch obyvateľov Doneckej oblasti v mestách Kosťantynivka a Velyka Novosilka. Ďalších deväť ľudí v oblasti zranili,“ uviedol šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V Charkivskej oblasti podľa jej gubernátora Oleha Synjehubova pri ruských útokoch prišiel o život jeden civilista. Gubernátor uviedol, že ruské okupačné sily za uplynulý deň zaútočili na najmenej 17 obcí v oblasti a pri útoku na dedinu Cyrkuny zomrel 52-ročný civilista a dvaja muži vo veku 41 a 57 rokov boli zranení.

Na Chersonskú oblasť Rusi zaútočili 57-krát. Zranenia utrpeli dvaja civilisti. Na 17 obcí pri frontovej línii v Zaporižžskej oblasti ruská armáda podnikla 80 útokov. V meste Huľajpole bol zranený 57-ročný muž. V Dnipropetrovskej oblasti ruské bombardovanie v noci zranilo 64-ročnú ženu a 45-ročného muža.

10:45 Ukrajina zničila 19 z 28 rakiet a dronov vyslaných na jej územie

„Zostrelili sme tri strely Kalibr odpálené z Čierneho mora a 16 dronov. Ostreľovanie pokračuje takmer denne,“ uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

„Neboli zasiahnuté všetky ciele,“ dodal Ihnat. Sky News upozorňuje, že ukrajinské úrady útoky na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia neohlasujú.

Rusko tento mesiac zintenzívnilo svoje raketové a dronové útoky na Ukrajinu. Kyjev toto konanie Moskvy pripisuje k jej strachu z očakávaného ukrajinského protiútoku, píše Sky News.

Rusko v posledných dňoch vystupňovalo aj útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Ten v noci na piatok čelil v poradí už desiatemu útoku za tento mesiac. „Z taktického hľadiska išlo o útok v niekoľkých vlnách a medzi útokmi boli krátke časové intervaly,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

10:20 Londýn predstavil ďalšie protiruské sankcie

Spojené kráľovstvo v piatok ohlásilo ďalšie protiruské sankcie, ktoré sú zamerané na spoločnosti napojené na krádeže ukrajinského obilia a tie, ktoré sa podieľajú na preprave ruských energií. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Osemdesiatšesť označení sa zameriava na osoby a organizácie spojené s ruským kovopriemyslom, energetickým, obranným, dopravným a finančným sektorom, čím sa zvyšuje tlak na zvyšné Putinove príjmy a pokusy využiť tieto sektory na podporu vojenskej mašinérie,“ uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zahraničných vecí.

SITA/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Ruské sily čelia obvineniam z krádeží poľnohospodárskeho vybavenia a tisícov ton obilia od ukrajinských farmárov v oblastiach, ktoré okupujú, a tiež cieleného ostreľovania skladov potravín.

Oznámenie prišlo v čase, keď sa britský premiér Rishi Sunak stretáva s lídrami krajín G7 v japonskej Hirošime.

8:00 USA pred summitom G7 oznámili nový balík sankcií voči Rusku

Spojené štáty pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime oznámili nový masívny balík sankcií voči Rusku, ktorý má podľa nich ďalej oslabiť vojnovú mašinériu Moskvy. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej by mali nové sankcie voči Kremľu predstaviť aj ostatní členovia skupiny G7. 

Nové reštrikcie by mali okrem iného sťažiť Kremľu obchádzanie už doposiaľ zavedených sankčných opatrení.

Do Hirošimy už vo štvrtok pricestovali viacerí účastníci trojdňového summitu, ktorý potrvá od piatku do nedele, vrátane amerického prezidenta Joea Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Objavili sa pritom aj očakávania, že by na summit mohol osobne prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale japonská vláda napokon uviedla, že sa k účastníkom schôdzky prihovorí len prostredníctvom videospojenia, píše agentúra DPA. 

„Všetci členovia G7 sa pripravujú implementovať nové sankcie a kontroly exportu,“ povedal podľa AFP novinárom v Hirošime nemenovaný popredný predstaviteľ USA, ktorý zdôraznil, že medzi členmi zoskupenia v tejto otázke panuje úplná jednota. 

7:30 Nórsko pošle Ukrajine cez Britániu raketomety MLRS a delostrelecké radary Arthur

Nórsko v spolupráci s Britániou poskytne Ukrajine osem salvových raketometov MLRS a tri delostrelecké lokalizačné radary Arthur. Oznámilo to vo štvrtok v tlačovej správe nórske ministerstvo obrany, informuje TASR.

„Ukrajina potrebuje viac zbraní a tieto požadované kapacity by sme jej nemohli poskytnúť bez úzkej spolupráce s Veľkou Britániou,“ povedal nórsky minister obrany Björn Arild Gram, ktorý vo štvrtok navštívil základňu Northwood pri Londýne a podpísal tam zmluvu o bezpečnostnom partnerstve Nórska a Británie.

Oslo už predtým poskytlo Londýnu tri raketomety MLRS, čím podľa nórskeho ministerstva obrany pomohlo zvýšiť kapacity Británie vojensky pomáhať Ukrajine.

Nórsko ešte v marci dodalo Ukrajine osem bojových tankov typu Leopard 2.

Informácie z prechádzajúceho dňa 18.5.2023:

20:50 Ruské útoky na Kyjev a ďalšie veľké mestá sú znakom zúfalstva, uviedol Danilov

Opakované útoky Ruska na veľké ukrajinské mestá sú znakom zúfalstva Moskvy, uviedol vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Kyjev zostáva pre šéfa Kremľa Vladimira Putina maniakálnym a nedosiahnuteľným cieľom. Terčom ruských raketových útokov sú symbolické miesta Kyjeva. Kremeľ potrebuje tie nezmyselné a nákladné útoky na hlavné mesto, aby zvýšil stupeň patriotickej hystérie v krajine, “uviedol Danilov na Twitteri.

Ukrajinská metropola sa v máji stala už deväťkrát cieľom ruských útokov raketami alebo tzv. kamikadze dronmi, pripomína DPA. Podľa Danilova sa už neúspechy ruských síl na frontoch na Ukrajine prejavujú aj v radoch obyvateľstva Ruska. „V Rusku sa vzhľadom na zlyhávanie ofenzívy a neúspechy na fronte rozvíja proces zúfalstva a sklamania z úradov,“ tvrdí Danilov.

19:15 Britský minister obrany potvrdil použitie striel Storm Shadow na Ukrajine

Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok potvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily už použili strely dlhého doletu Storm Shadow, ktoré im na obranu pred ruskou armádou poskytla Británia.

„Jediné, čo môžem povedať, je, že podľa mojich informácií sa použili, odkedy sme oznámili ich nasadenie na Ukrajine, ale nebudem zachádzať do ďalších podrobností,“ povedal Wallace na tlačovej konferencii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Ruské zdroje predtým uviedli, že ukrajinská armáda použila rakety Storm Shadow 12. mája pri údere na mesto Luhansk na Ruskom okupovanom území Ukrajiny. Na internete boli zverejnené aj zábery, o ktorých autori tvrdili, že ukazujú trosky takýchto rakiet.

Podľa výrobcu má strela Storm Shadow s plochou dráhou letu dolet viac než 250 kilometrov. Strely GMLRS, ktoré v súčasnosti dodávajú USA do odpaľovacích zariadení HIMARS a ktoré Ukrajina úspešne používa už niekoľko mesiacov, majú dolet len približne 80 kilometrov.

Storm Shadow má tak teraz najdlhší dolet zo všetkých rakiet, ktoré má Ukrajina k dispozícii, a preto môže zasiahnuť ciele, ktoré ruské jednotky predtým považovali za dobre chránené. Británia je prvou krajinou, ktorá Kyjevu dodala strely s plochou dráhou letu, dodala britská stanica BBC. 

Storm Shadow je riadená strela dlhého doletu typu vzduch-zem vyrábaná európskym konzorciom MBDA. Je určená na ničenie statických pozemných cieľov vysokej hodnoty, ako sú letecké základne, radarové stanice, komunikačné uzly, mosty a prístavy. Je schopná zasahovať ciele s vysokou presnosťou za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Dlhý dostrel v kombinácii s letom v nízkej nadmorskej výške podzvukovou rýchlosťou dávajú strele stealth charakteristiky.         

Technológia neviditeľnosti či stealth je založená na tom, že dizajn a ďalšie prvky sťažujú odhalenie a pozorovanie stroja. Do služby v ozbrojených silách bola uvedená v roku 2004.

17:30 Prigožin obvinil ruskú armádu, že jeho žoldnierov nechala v Bachmute bez krytia

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok obvinil jednotky ruskej armády, že sa stiahli o 570 metrov severne od východoukrajinského mesta Bachmut, čím podľa neho spôsobili, že jeho bojovníci zostali bez krytia.

TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá upozornila, že tieto správy nebolo možné overiť. Ministerstvo obrany v Moskve túto záležitosť tiež bezprostredne nekomentovalo.

„Žiaľ, jednotky ruského ministerstva obrany sa stiahli do 570 metrov severne od Bachmutu, čím zostali naše krídla nechránené,“ uviedol šéf vagnerovcov vo videoprejave. „Apelujem na najvyššie vedenie ministerstva obrany, a to verejne, keďže moje listy nikto nečíta,“ povedal s tým, aby ruská armáda neponechala jeho jednotky bez krytia.   

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny vedú už niekoľko mesiacov ruskú ofenzívu v bojoch o Bachmut. Prigožin nedávno verejne pohrozil Moskve stiahnutím svojich bojovníkov z Bachmutu v prípade, ak nedostanú muníciu, o ktorú dlhodobo žiadajú. Vagnerovci tvrdia, že dobyli väčšinu Bachmutu ležiaceho v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily však tento týždeň uviedli, že v posledných dňoch dobyli späť zhruba 20 kilometrov štvorcových územia v okolí Bachmutu. 

SITA/Prigozhin Press Service via AP

13:00 Ukrajinská armáda v Bachmute na niektorých miestach postúpila o stovky metrov

Ukrajinské sily v priebehu stredy postupovali v okolí mesta Bachmut na východe krajiny, a to napriek tomu, že sa dostali pod silnú paľbu ruských jednotiek. Ako referuje spravodajský web CNN, tvrdí to hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

„V priebehu bojov naše jednotky pokračujú v postupe na okrajoch, napriek tomu, že momentálne nemajú výhodu v počte ľudí, munícii a výstroji. Podarilo sa nám postúpiť od 150 do 1700 metrov,“ povedal Čerevatyj. CNN konštatuje, že správy z bojiska nedokáže overiť.

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin však tiež vyhlásil, že jeho bojovníci postúpili v rámci Bachmutu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v stredu povedala, že ukrajinskí vojaci oslobodili asi 20 kilometrov štvorcových územia na severných a južných predmestiach Bachmutu.

Maľarová však priznala, že Rusko v Bachmute na niektorých miestach postupuje, pričom privádza na miesto výsadkárov a „ničí mesto delostrelectvom“.

SITA/AP Photo/Libkos

9:20 Na Kryme sa v dôsledku zásahu „tretej strany“ vykoľajil vlak s obilím

Na polostrove Krym sa v dôsledku „zásahu tretej strany“ vykoľajil vlak s obilím, oznámil vo štvrtok ruský gubernátor Krymu Sergej Aksionov a tamojšia železničná spoločnosť. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Aksionov uviedol, že sa vykoľajili vagóny s obilím, pričom pri nehode nikto neutrpel zranenia. Oznámil tiež, že v dôsledku nehody bola pozastavená vlaková doprava medzi Simferopol, hlavným mestom Krymu, a prístavným mestom Sevastopoľ.

Podľa krymskej železničnej spoločnosti vykoľajenie spôsobil „zásah tretej strany.“ Agentúry Reuters predtým uviedla, že internetové spravodajské médium Baza prepojené s ruskými bezpečnostnými zložkami informovalo, že na vlakovej trati na Kryme prišlo k výbuchu.

SITA/AP Photo

9:00 Na krízu na Ukrajine neexistuje všeliek, uviedol čínsky vyslanec po návšteve Kyjeve

Na vyriešenie vojny na Ukrajine neexistuje všeliek, vyhlásil vo štvrtok po návšteve Kyjeva osobitný čínsky vyslanec Li Chuej. Zároveň opäť vyzval Kyjev a Moskvu, aby sa zapojili do rokovaní o ukončení vojny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Neexistuje všeliek na vyriešenie tejto krízy. Všetky zúčastnené strany musia začať samy od seba, vybudovať si dôveru a vytvoriť podmienky na ukončenie vojny a rokovať, “uviedol Li, predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti.

„Čína je ochotná podporovať medzinárodnú komunitu pri vytvorení veľkého spoločného menovateľa na vyriešenie ukrajinskej krízy a vynaloží vlastné snahy na zastavenie bojov a čo najrýchlejšie nastolenie prímeria a mieru,“ cituje z vyhlásenia čínskeho rezortu diplomacie agentúra Reuters.

Li dodal, že počas rokovaní s ukrajinským predstaviteľmi sa Čína zaviazala, že bude aj ďalej poskytovať Ukrajine v rámci svojich možností pomoc.„ Čína vždy zohrávala svojím vlastným spôsobom konštruktívnu úlohu pri zmierňovaní humanitárnej kríza na Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Li navštívil Ukrajinu v utorok a v stredu a rokoval okrem iného s prezidentom Volodymyrom Zelenským či ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Išlo o súčasť európskeho turné zameraného na presadzovanie čínskeho návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine.

Kuleba počas schôdzky zdôraznil, že Kyjev neakceptuje žiadne mierové návrhy, ktoré by zahŕňali stratu ukrajinských území. Li Chuej je najvyššie postaveným čínskym diplomatom, ktorý Ukrajinu navštívil od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. V rokoch 2009 - 2019 bol veľvyslancom v Rusku. Po Ukrajine Li Chuej navštívi Poľsko, Francúzsko, Nemecko a Rusko.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v apríli — prvýkrát od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu — telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Si Ťin-pching, ktorý v marci navštívil Moskvu, čelí kritike za to, že odmieta odsúdiť ruskú inváziu. Spojené štáty dokonca pred časom obvinili Peking, že zvažuje vývoz zbraní do Ruska, čo Čína popiera.

8:00 Rusko raketami znovu útočilo na Kyjiv, aj na iné oblasti

Ukrajinská armáda vo štvrtok skoro ráno informovala o niekoľkých výbuchoch, ku ktorým došlo v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny. Ľudí zároveň vyzvala ľudí, aby zostali v protileteckých krytoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram uviedol, že trosky zaznamenali v kyjevskej štvrti Darnyckyj. „Informácie o obetiach a škodách sa v súčasnosti preverujú, “dodal.  Podľa kyjevského starosta Vitalija Klička vypukol v tejto štvrti v dôsledku spadnutých trosiek požiar. K explózii došlo podľa Klička aj v kyjevskej štvrti Desňanskyj.„ Útok na hlavné mesto pokračuje. Neopúšťajte kryty počas leteckého poplachu! “vyzval Kličko obyvateľov prostredníctvom Telegramu.

Ukrajinská armáda okrem toho informovala o útokoch „riadenými strelami“ vo Vinnyckej oblasti v strednej časti krajiny. Miestne médiá tiež hlásili výbuchy v Chmeľnyckej oblasti ležiacej približne 100 kilometrov západne od Vinnyckej.  Armáda dodala, že letecký poplach bol ráno vyhlásený na celom území Ukrajiny.

Správy z predchádzajúceho dňa 17.5.2023:

20:35 Poškodenie systému Patriot po ruskom útoku je minimálne, tvrdia americké zdroje

 Spojené štáty vyslali v utorok inšpektorov, aby systém Patriot na mieste preskúmali po tom, ako ich ukrajinská strana informovala, že systém sa zdá byť poškodený, spresnil jeden z predstaviteľov citovaných CNN.

Samotný systém je stále funkčný a radarový komponent Patriotu, ktorý je jedným z jeho najdôležitejších prvkov, nebol poškodený, uviedla CNN.  Americkí predstavitelia sa preto domnievajú, že systém Patriot nebude potrebné stiahnuť z bojiska na opravu. 

SITA/AP Photo/David Keaton

Kompletná batéria Patriot má šesť hlavných komponentov: generátory, radarovú súpravu, riadiacu stanicu, antény, odpaľovaciu stanicu a záchytné rakety. 

Tieto komponenty fungujú vo vzájomnej interakcii - aby bolo možné odpáliť strelu Patriot a úspešne ju naviesť na cieľ. Jednotlivé súčasti Patriotu sú pritom rozmiestnené v určitej vzdialenosti od seba, preto je sotva možné zasiahnuť ich jednou raketou, upozornili americkí experti.

CNN dodala, že nateraz nie je jasné, ktorá časť systému Patriot bola poškodená, ani či ju poškodil zásah nejakej strely alebo padajúce úlomky. 

19:25 Budapešť bude blokovať pomoc Ukrajine, kým bude OTP Bank na ukrajinskom zozname sponzorov vojny

Maďarsko bude naďalej blokovať vyplatenie novej tranže vojenskej pomoci Európskej únie (EÚ) Ukrajine, kým Kyjev neodstráni maďarskú OTP Bank zo zoznamu medzinárodných sponzorov ruskej vojny. V stredu to vo Viedni, kde sa stretol s jeho rakúskym rezortným kolegom, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Nedávne zaradenie OTP Bank na zoznam je podľa šéfa maďarskej diplomacie „škandalózne a neprijateľné“. „Nemôžeme podporiť vyčlenenie ďalšej pol miliardy eur z Európskeho mierového nástroja na transfery zbraní na Ukrajinu a nedáme tomu zelenú, pokiaľ bude OTP na tomto konkrétnom zozname,“ povedal Szijjártó.

Szijjártó tiež naznačil, že Maďarsko bude blokovať ďalšie sankcie EÚ voči Rusku, kým bude OTP Bank na zozname sponzorov vojny na Ukrajine. Kyjiv je podľa jeho slov voči Maďarsku „stále agresívnejší“. „Pokiaľ bude Ukrajina držať OTP na zozname medzinárodných sponzorov vojny, Maďarsko nemôže súhlasiť s rozhodnutiami, ktoré by od Európskej únie a jej členských štátov vyžadovali ďalšie ekonomické a finančné obete,“ povedal.

Vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou sú napäté, pretože Budapešť odmieta dodať Kyjivu zbrane alebo povoliť ich presun cez spoločnú hranicu. Maďarská vláda, ktorá stále udržiava úzke vzťahy s Moskvou, tiež argumentuje proti sankciám voči Rusku a trvá aj na závislosti od ruských fosílnych palív.

17:37 Ukrajinskí blogeri sa na nátlak tajnej služby ospravedlnili za zverejnenie videí

Po zverejnení videonahrávok fungovania protivzdušnej obrany v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prinútila Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) viacero blogerov k tomu, aby svoje konanie verejne oľutovali. Uviedla to v stredu agentúra DPA.

„Plne priznávam svoju vinu, prosím ukrajinský ľud o odpustenie a zaväzujem sa, že to už nikdy neurobím,“ uviedla známa instagramová blogerka Inna Voronovová vo videu nakrútenom v sídle SBU, ktoré ukrajinská tajná služba zverejnila v stredu.

SBU okrem toho zverejnila aj úryvky podobných vyhlásení troch ďalších mužov a žien. Za šírenie informácií o armáde hrozí celkovo šiestim blogerom až osemročné väzenie.

Ukrajinská protivzdušná obrana pri utorkovom ruskom útoku síce včas zlikvidovala všetky rakety, podľa medializovaných informácií však predsa len došlo k poškodeniu najmenej jedného odpaľovacieho zariadenia amerického mobilného systému Patriot, ktorý bol Ukrajine dodaný len nedávno.

16:02 Ukrajinská armáda ďalej postupuje v oblasti Bachmutu, tvrdí námestníčka ministra obrany

Ukrajina sa drží na podstatných miestach v okolí Bachmutu, o ktorých tvrdí, že ich prevzala späť od ruských jednotiek, pričom ukrajinské sily naďalej postupujú v určitých oblastiach. Ako referuje spravodajský web CNN, tvrdí to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

„Takmer 20 kilometrov štvorcových oslobodených na predmestiach v ostatných dňoch sa nestratilo. Ideme ďalej. V niektorých oblastiach napredujeme,“ uviedla Maľarová na svojom telegramovom konte. Povedala, že v okolí tohto mesta na východe Ukrajiny pokračujú „zúrivé boje“ a dodala, že ruské jednotky tiež „trochu postupujú“.

Maľarovej vyhlásenie nebolo možné overiť a mnohí pozorovatelia si myslia, že pokrok Ukrajiny bol skromnejší, ako sa tvrdilo. V utorok Maľarová povedala, že ukrajinské jednotky „oslobodili asi 20 kilometrov štvorcových na predmestiach Bachmutu severne a južne od mesta“.

15:22 Rusko zmrazilo účty fínskych diplomatických misií

Rusko zmrazilo bankové účty fínskych diplomatických misií v Moskve a Petrohrade, čo narušilo tok peňazí a prinútilo ich uchýliť sa k hotovostným platbám. Uviedol to v stredu fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto s tým, že aprílový krok Moskvy porušuje Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a Helsinki jej v tejto veci predložili diplomatickú nótu.

„Nie sme sami, kto má problém s peniazmi. Aj niektoré ďalšie štáty Európskej únie sa stretli s problémami s tokom peňazí v Rusku,“ povedal Haavisto a dodal, že „podľa našich informácií patria obmedzenia pre Fínsko medzi najprísnejšie“.

Ruské opatrenie zasiahlo okrem iného platby nájmov, účtov za elektrinu a vodu fínskeho veľvyslanectva v Moskve a generálneho konzulátu v Petrohrade. Inštitúcie sa tak musia spoliehať na hotovosť. Haavisto však upozornil, že vyplácanie miezd zamestnancom krok neohrozil a tiež že neexistuje riziko zatvorenia diplomatických misií v Rusku.

Skôr počas tohto roka Fínsko dočasne zatvorilo svoje diplomatické misie v Murmansku a Petrozavodsku.

Šéf fínskej diplomacie si myslí, že krok Ruska nesúvisí s fínskym členstvom v NATO, ale skôr s ruskou vojnou na Ukrajine. Zdôraznil tiež, že súčasné sankcie EÚ voči Rusku nie sú namierené na ruské veľvyslanectvá a konzuláty a Fínsko nezmrazilo účty ruských diplomatických misií.

13:56 Lídri Rady Európy podporili vznik registra škôd spôsobených Ruskom

Lídri členských krajín Rady Európy (RE) vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej podporili v stredu na Islande vznik registra škôd spôsobených ruskou inváziou na Ukrajine. Podporu potvrdili podpisom deklarácie, informuje osobitný spravodajca TASR.

Register škôd bude spravovať nový úrad v rámci RE, ktorý bude sídliť v holandskom Haagu, pobočku však bude mať i priamo na Ukrajine.

Generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová označila rozhodnutie vytvoriť register škôd pod záštitou Rady Európy za historické. „Podporí obete pri zaznamenávaní ich strát a má zásadný význam pre kompenzačný mechanizmus,“ zdôraznila.

12:00 Ukrajina poprela, že strela Kinžal zničila v Kyjeve americký systém Patriot

 Ruské ministerstvo obrany v utorok po nočnom útoku tvrdilo, že systém Patriot americkej výroby bol zničený. Dvaja predstavitelia USA neskôr povedali, že bol zrejme poškodený, ale nezdá sa, že by bol zničený.

„Chcem povedať: nebojte sa o osud Patriota,“ povedal v stredu hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat pre ukrajinskú televíziu. Vylúčil možnosť, že ruská hypersonická strela Kinžal vyradila systém Patriot.

„Zničiť tento systém jednou takou strelou ako Kinžal nie je možné. Všetko, čo o tom hovoria, je stále len ich typická propaganda,“ povedal Ihnat.

Raketový systém Patriot je jedným z viacerých vyspelých systémov protivzdušnej obrany, ktoré Západ poskytol Ukrajine proti ruským útokom zo vzduchu.

Patrí k najvyspelejším americkým systémom protivzdušnej obrany proti lietadlám, riadeným strelám a balistickým raketám. Tvorí ho viac súčastí: odpaľovacie zariadenia, radar a ďalšie podporné vozidlá. Preto ho nie je možné zničiť jednou raketou, dodal Ihnat.

11:15 Z Ukrajiny vyplávala posledná loď v súlade so súčasnou obilnou dohodou

Podľa údajov OSN plavidlo DSM Capella s 30 000 tonami kukurice z Čornomorska smeruje do Turecka. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Platnosť dohody má vypršať vo štvrtok, pričom Moskva dosiaľ nepotvrdila, či ju predĺži. Ak dôjde k ukončeniu dohody, hrozí zhoršenie globálnej potravinovej krízy, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom povedal, že obnovenie dohody stále závisí od mnohých otvorených otázok. Minulý týždeň v Istanbule o dohode rokovali zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka i OSN. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že dohoda by sa mohla predĺžiť aspoň o dva mesiace.

Dohodu o vývoze ukrajinských obilnín cez Čierne more medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovali vlani v júli Turecko a OSN. Pomohlo to znížiť ceny potravín vo svete, ktoré v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zdraželi. V rámci dohody sa z Ukrajiny vyviezlo už viac než 30 miliónov ton obilia a poľnohospodárskych produktov.

Moskva vlani v novembri súhlasila s predĺžením dohody o 120 dní, v marci odobrila predĺženie iba o 60 dní. Moskva uviedla, že dohodu po 18. máji nepredĺži, ak nebudú splnené jej požiadavky na odstránenie prekážok, ktoré bránia jej vlastnému vývozu obilia a hnojív.

10:10 Zelenskyj privítal plány na založenie koalície na pomoc vzdušným silám Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal sľub Británie a Holandska vybudovať medzinárodnú koalíciu, ktorej cieľom bude pomôcť Ukrajine získať stíhačky F-16. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy denníka The Guardian.

Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že ide o dobrý začiatok koalície. Všetkým ďakujem, povedal. Ocenil aj podporu Francúzska pre túto koalíciu. Britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte v utorok prisľúbili vytvorenie "medzinárodnej koalície". Jej cieľom bude pomáhať ukrajinským vzdušným silám od výcviku pilotov až po zaobstaranie stíhačiek F-16.

Západné krajiny sa doteraz zdráhali poskytnúť Ukrajine moderné stíhačky, aby jej pomohli získať leteckú prevahu nad Ruskom.

Sunak v pondelok okrem toho uviedol, že Británia sa pripravuje na otvorenie školy pre ukrajinských pilotov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron približne v rovnakom čase ponúkol výcvik ukrajinských pilotov, no vylúčil posielanie bojových lietadiel na Ukrajinu.

7:45 Ruská armáda od začiatku vojny stratila už viac ako 200-tisíc vojakov

Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjeva padlo ďalších 610 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Počet obetí na životoch v radoch ruskej armády tak podľa ukrajinského generálneho štábu stúpol na 200 590. Generálny štáb ďalej na Facebooku v stredu uviedol, že za uplynulý deň Moskva stratila aj deväť tankov, sedemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, šestnásť delostreleckých systémov a dva systémy protivzdušnej obrany.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva prišlo o 3 771 tankov, 7 365 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 166 delostreleckých systémov a 318 systémov protivzdušnej obrany.

Správy z predchádzajúceho dňa 16.5.2023:

19:00 Ukrajina tvrdí, že za posledné dni dobyla 20 kilometrov štvorcových pri Bachmute

Ukrajinské sily tvrdia, že v posledných dňoch dobyli späť zhruba 20 kilometrov štvorcových územia v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny, ktoré predtým obsadili ruské invázne jednotky. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, ktorú citujú denník The Guardian a agentúra AFP.

„Za posledné dni oslobodili naši vojaci približne 20 kilometrov štvorcových severne a južne od predmestia Bachmutu,“ napísala Maľarová na platforme Telegram. Dodala, že „nepriateľ do istej miery postupuje v samotnom Bachmute, pričom toto mesto delostrelectvom úplne ničí“. Moskva zároveň podľa jej slov zhromažďuje jednotky profesionálnych výsadkárov.

„Ťažké boje pokračujú s rôznymi výsledkami. V súčasnej situácii robia naši vojaci všetko, čo je v ich silách,“ uviedla Maľarová na sociálnej sieti. „Skutočnosť, že obrana Bachmutu trvá toľko mesiacov a v určitých oblastiach dochádza k postupu, je dôkazom sily našich bojovníkov a vysokej úrovne profesionality obranného velenia,“ dodala.

15:45 Africké krajiny pošlú do Ruska a na Ukrajinu mierovú misiu

Skupina šiestich afrických lídrov vycestuje čo najskôr do Ruska a na Ukrajinu, aby pomohli nájsť riešenie konfliktu medzi oboma krajinami. Oznámil to v utorok juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Podľa Ramaphosu súhlasili s usporiadaním tejto mierovej misie aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelensykj a šéf Kremľa Vladimir Putin. „Z môjho rozhovoru s oboma predstaviteľmi vyplýva, že sú pripravení prijať afrických lídrov a hovoriť o tom, ako možno ukončiť tento konflikt,“ uviedol Ramaphosa na spoločnej tlačovej konferencii so singapurským premiérom v Kapskom Meste. 

Juhoafrický prezident uviedol, že s ukrajinským a ruským prezidentom telefonoval počas víkendu a  predstavil im iniciatívu Zambie, Senegalu, Konžskej republiky, Ugandy, Egypta a Juhoafrickej  republiky. 

Ramaphosa dodal, že o mierovom pláne bol informovaný aj generálny tajomník OSN a Spojené štáty a Británia. Washington a Londýn pritom vyjadrili podľa juhoafrického prezidenta tejto iniciatíve "opatrnú" podporu.

13:00 Rusko: Počas nočnej raketovej paľby na Ukrajinu sme zasiahli všetky ciele

Rusko v utorok vyhlásilo, že všetky ciele určené jeho armádou boli v počas nočného raketového útoku na Ukrajinu zasiahnuté. Kyjev predtým oznámil, že zostrelil takmer 20 ruských rakiet. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že presne navádzané rakety dlhého doletu cielili na sklady „s muníciou, zbraňami a vojenským vybavením dodanými západnými krajinami“ a „všetky určené ciele boli zasiahnuté“.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko už skôr informoval, že Rusko podniklo na Kyjev v utorok v skorých ranných hodinách intenzívny letecký útok a využilo pri tom kombináciu rakiet odpaľovaných zo vzduchu, mora a zeme. Útok bol „výnimočný svojou hustotou - maximálny počet útočiacich rakiet za najkratší čas“, vyhlásil Popko.

Na ukrajinskú metropolu Moskva útočila už ôsmykrát tento mesiac. Ostreľovanie obnovila po niekoľkých týždňoch a pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou. „Podľa predbežných informácií bola drvivá väčšina nepriateľských cieľov vo vzdušnom priestore Kyjeva zistená a zničená,“ uviedol Popko.

9:15 Ukrajinská armáda v noci zostrelila šesť rakiet, ktoré podľa Rusov nie je možné zneškodniť

Počas najnovšej vlny ruských útokov v noci na utorok sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zneškodniť 18 rakiet. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na Telegrame.

„Približne o 3:30 dňa 16. mája 2023 ruskí okupanti zaútočili na Ukrajinu zo severu, juhu a východu 18 rôznymi typmi vzdušných, námorných a pozemných rakiet,“ uviedol Zalužnyj. Dodal, že Ukrajina cez noc zničila aj drony vypustené Ruskom.

Medzi raketami zachytenými ukrajinskou protivzdušnou obranou bolo aj šesť hypersonických balistických rakiet Kinžal s možným doletom až dvetisíc kilometrov. Keď nedávno ukrajinská armáda po prvý raz zneškodnila tento typ rakety vzduch-zem, Kremeľ to odmietol s odôvodnením, že Kinžal je natoľko vyspelá strela, že ju nie je možné zostreliť.

8:00 Z Kyjeva hlásia nezvyčajne intenzívny útok

Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriaslo v utorok ráno niekoľko hlasných explózií. Ako referuje spravodajský web CNN, v meste sa po aktivovaní systémov protivzdušnej obrany rozozvučali sirény ohlasujúce letecký poplach.

SITA/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP

Šéf vojenskej správy v ukrajinskej metropole Serhij Popko na Telegrame uviedol, že mesto Kyjev zasiahol „výnimočný“ intenzívny útok, pričom Rusi použili bezpilotné lietadlá, riadené strely a pravdepodobne balistické rakety. „Tento útok bol výnimočný svojou hustotou, s použitím maximálneho počtu útočiacich rakiet v čo najkratšom čase,“ uviedol Popko a dodal, že prevažná väčšina nepriateľských cieľov v kyjevskom vzdušnom priestore bola „odhalená a zničená“.

Podľa Popka to bol ôsmy útok na Kyjev od začiatku mája. Spadnuté trosky evidujú v kyjevských štvrtiach Solomjanskyj, Ševčenkivskyj, Sviatošynskyj, Obolonskyj a Darnyckyj.

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 5. 2023:

20:52 Rusko chce od Iránu zakúpiť viac dronov pre útoky na Ukrajine

Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko si plánuje od Iránu zakúpiť ďalšie moderné útočné drony, ktoré chce nasadiť do bojov na Ukrajine po tom, čo už nasadilo väčšinu zo 400 dronov, ktoré predtým získalo od Teheránu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

„Irán pokračuje v dodávaní kamikadze útočných bezpilotných lietadiel Rusku. Od augusta ich poskytol Irán Rusku viac ako 400, pričom išlo hlavne o typ Šáhid,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

SITA/Pavel Byrkin, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Agentúra AFP píše, že Irán a Rusko podľa Bieleho domu "rozširujú svoju bezprecedentnú obrannú spoluprácu". Moskva posilňuje väzby s Teheránom v situácii, keď Rusko postihli tvrdé západné sankcie za inváziu na Ukrajinu. Kirby v tejto súvislosti uviedol: "Využívame všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme odhalili a prerušili tieto aktivity a sme pripravení urobiť ešte viac."

17:31 Cudzinci bojujúci v ruskej armáde dostanú občianstvo zjednodušeným procesom

Prezident Ruska Vladimir Putin v pondelok podľa webovej stránky ruskej vlády podpísal dekrét o zjednodušení procesu udelenia občianstva cudzím štátnym príslušníkom a ľuďom bez občianstva, ktorí budú bojovať v radoch ruskej armády na Ukrajine. 

Ruské občianstvo zjednodušenou cestou poskytnú tým, ktorý podpíšu zmluvu o službe v ruskej armáde na jeden rok. Nárok na občianstvo podľa dekrétu budú mať aj ich manželky, deti a rodičia. Dekrét nadobudol okamžitú účinnosť. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Rusko čelí ťažkostiam pri udržiavaní počtu vojakov, keďže sa snaží vyhnúť úplnej mobilizácii na svojom území.

16:28 Londýn už spolupracuje s inými štátmi na dodávkach strojov F-16 Ukrajine

Veľká Británia neplánuje dodať Ukrajine bojové lietadlá, keďže ukrajinská armáda sa vyjadrila, že uprednostňuje stroje F-16. Uviedol to britský denník The Guardian, ktorý citoval pondelkové vyhlásenie tlačového tajomníka britského premiéra Rishiho Sunaka. Na otázku, či Spojené kráľovstvo pošle Kyjivu bojové lietadlá, tlačový tajomník odpovedal, že nie. „Neplánujeme urobiť to. Ukrajinci sa rozhodli cvičiť pilotov na stroje F-16 a viete, že Kráľovské letectvo ich nepoužíva," konštatoval. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britský premiér Rishi Sunak a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v pondelok diskutovali o vytvorení takzvanej „koalície pre bojové lietadlá". Sunak poznamenal, že Británia je pripravená „relatívne skoro" pomôcť pri výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu západných lietadiel. Dodal, že dodávka bojových lietadiel „nie je jednoduchá vec". Londýn však v pondelok oznámil, že už spolupracuje s inými krajinami na dodávkach strojov F-16 Ukrajine.

15:52 Pravidelnejšie ruské útoky dronmi a raketami sú zrejme súčasťou novej kampane

Čoraz pravidelnejšia séria ruských dronových a raketových útokov je pravdepodobne súčasťou novej kampane zameranej na Kyjiv, ktorej cieľom je znížiť schopnosť Ukrajiny viesť protiofenzívne operácie. Konštatuje to americký think tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom na svojom web denník The Guardian.

Inštitút vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine pripomenul, že v sobotu a v nedeľu ruské sily vykonali ďalšiu sériu útokov dronmi a raketami. Rusko už predtým od 19. apríla vykonalo najmenej 10 takýchto sérií. Nová vzdušná kampaň je podľa ISW pravidelnejšia ako predošlé ruské kampane proti kritickej infraštruktúre. Ruské sily však používajú menej vysoko presných striel.

13:35 Moskvu znepokojuje balík britskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu

„Rusko vníma oznámenie Spojeného kráľovstva o novom balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu „extrémne negatívne“. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Veľká Británia ašpiruje na to, aby mohla zaujať prvé miesto medzi krajinami, ktoré pokračujú v zásobovaní Ukrajiny zbraňami,“ povedal Peskov. „Nemôže to mať žiadny významný vplyv na priebeh špeciálnej vojenskej operácie, ale povedie to k ďalšiemu ničeniu a odvetným akciám. Ukrajine to komplikuje situáciu,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok nachádza na návšteve Veľkej Británie. V ostatných dňoch pricestoval i do ďalších európskych mocností, keď zavítal do Talianska, Nemecka a Francúzska.

Podľa vyhlásenia Downing Street britský premiér Rishi Sunak v pondelok oznámi nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Ako sa uvádza vo vyhlásení, bude obsahovať „stovky rakiet protivzdušnej obrany a ďalšie bezpilotné vzdušné systémy vrátane stoviek nových útočných bezpilotných lietadiel s dlhým doletom s dosahom viac ako 200 km“. Londýn navyše minulý týždeň potvrdil dodanie striel dlhého doletu Ukrajine, aby sa mohla brániť proti ruskej invázii.

Britský minister obrany Ben Wallace pre spravodajskú televíziu CNN označil tento dar za „najlepšiu možnosť, ako sa brániť pred pretrvávajúcou brutalitou Ruska“.

13:12 Ruský raketový útok na Avdijivku si vyžiadal štyri obete

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri ruskom raketovom údere na mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Útok zasiahol aj tamojšiu nemocnicu. Uviedol to v pondelok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Útok zasiahol Avdijivku v pondelok ráno, napísal Kyrylenko v príspevku na sociálnej sieti.

12:38 Za uplynulý deň padlo 580 ruských vojakov

Ruská armáda počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva stratila ďalších 580 vojakov. Od začiatku invázie tak o život prišlo už 199 460 príslušníkov ruských síl, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň stratila aj tri tanky, jedenásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťjeden delostreleckých systémov a dva systémy protivzdušnej obrany.

Od začiatku vojny podľa Kyjeva Rusko prišlo o 3 759 tankov, 7 336 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 137 delostreleckých systémov a 316 systémov protivzdušnej obrany.

11:36 Británia oznámila dodávku protilietadlových rakiet a dronov pre Ukrajinu

„Toto je rozhodujúca chvíľa vo vzdore Ukrajiny voči hroznej útočnej vojne, ktorú si nevybrala a ani nevyprovokovala,“ povedal predseda britskej vlády Rishi Sunak. Ten má v pondelok vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers absolvovať rokovania s ukrajinským premiérom Volodymyrom Zelenským.

Poskytnuté drony majú mať podľa britskej vlády dolet viac než 200 kilometrov. Britská strana už vo štvrtok 11. mája potvrdila, že Ukrajine dodá strely dlhého dosahu Storm Shadow, píše stanica BBC.

SITA/Carl Court/Pool via AP

Toto letisko, vzdialené približne 150 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, je podľa ministerstva dôležitým uzlom pre ruské transportné vojenské letectvo a takisto odtiaľ štartujú tzv. kamikadze drony útočiace na ciele na Ukrajine.

9:52 Prigožin ponúkol Ukrajine odhalenie pozícii ruskej armády

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin údajne ponúkol ukrajinskej vláde, že jej prezradí pozície ruskej armády. V nedeľu o tom napísal americký denník The Washington Post (WP) s odvolaním na uniknuté tajné dokumenty americkej spravodajskej služby. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny vedú už niekoľko mesiacov ruskú ofenzívu v bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny. Prigožin mal v januári ponúknuť Kyjevu, že mu odhalí pozície ruskej armády výmenou za stiahnutie ukrajinských obrancov z tejto oblasti, napísal WP. Ukrajina však túto ponuku odmietla.

Šéf vagnerovcov nedávno verejne pohrozil Moskve stiahnutím svojich bojovníkov z Bachmutu v prípade, ak nedostanú muníciu, o ktorú dlhodobo žiadajú.

Prigožin v utorok povedal, že on a jeho bojovníci by boli považovaní za zradcov, ak by túto oblasť opustili, pripomína Reuters. Prigožinova ponuka na prezradenie pozícii ruskej armády prišla cez jeho kontakty s ukrajinskou spravodajskou službou, uviedol WP.

7:44 Rusko vojnu už geopoliticky prehralo a stáva sa vazalským štátom Číny, tvrdí Macron

Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore, ktorý francúzsky denník L'Opinion zverejnil v nedeľu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„De facto sa dostalo do formy podriadenosti voči Číne a prišlo o svoj prístup k Baltskému moru, čo bolo rozhodujúce, pretože to podnietilo Švédsko a Fínsko prijať rozhodnutie vstúpiť do NATO,“ uviedol Macron.

„Toto bolo len pred dvoma rokmi nemysliteľné. Takže už to je geopolitická porážka,“ dodal francúzsky prezident. Rusko podľa Macrona nemôže vojnu na Ukrajine vyhrať ani vojensky. „Takže je na nás zistiť, ako pomôcť Ukrajincom s ich protiútokom a pripraviť bezpečnostné záruky na rokovania, ktoré sa nevyhnutne uskutočnia,“ povedal.

„Vždy som hovoril, že nakoniec bude musieť európska bezpečnostná architektúra plne brániť Ukrajinu,“ uviedol Macron s tým, že zároveň musí počítať s nekonfrontačnou politikou voči Rusku a zamerať sa na opätovné vybudovanie udržateľnej rovnováhy síl.

„Predtým, ako sa k tomu dostaneme, však treba prijať ešte veľa krokov,“ dodal francúzsky prezident.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite