Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj pricestuje v nedeľu do Nemecka. Potvrdili to vládne zdroje

.tasr .svet

Aktuálne sa ukrajinský prezident nachádza na návšteve Talianska.

Zelenskyj pricestuje v nedeľu do Nemecka. Potvrdili to vládne zdroje SITA/Yves Herman/Pool via AP

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu na návštevu Nemecka, kde sa stretne s tamojšími predstaviteľmi. S odvolaním sa na oficiálne zdroje o tom v sobotu informovali agentúry DPA a AFP. 

Podľa agentúry DPA Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého. Pôjde o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. 

Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol zverejnený. Nie je jasné ani to, či pricestuje do Nemecka už v sobotu večer, alebo až v nedeľu. 

Vládne zdroje potvrdili Zelenského nedeľňajšiu návštevu v Nemecku po tom, ako nemecké ministerstvo obrany v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM. 

O Zelenského možnej ceste do Nemecka sa hovorilo už od začiatku mája. Nemecké bulvárne noviny B.Z. vtedy napísali, že polícia v Berlíne sa pripravuje na návštevu ukrajinského prezidenta, ktorá by sa mala uskutočniť 13. a 14. mája. 

Berlínska polícia začala v tejto súvislosti vyšetrovať únik utajovaných informácií, ktoré podľa neho obsahoval článok nemeckých novín. Na zverejnenú informáciu s nevôľou reagoval aj Kyjev. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite