Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy

.tasr .svet

Von der Leyenová pricestovala na Ukrajinu nočným vlakom z Poľska.

Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy Ursula von der Leyen/Twitter

v Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým bude hovoriť aj o členstve jeho krajiny v Európskej únii.

„Vítam rozhodnutie prezidenta Zelenského pripomínať si 9. máj ako Deň Európy. Ukrajina je súčasťou našej európskej rodiny,“ vyhlásila von der Leyenová pre novinárov z projektu European Newsroom. Dodala, že jej návšteva Kyjeva práve v tento deň je nielen symbolická, ale je aj znakom dôležitej skutočnosti — že EÚ v mnohých veciach spolupracuje s Ukrajinou.

Predsedníčka EK spomenula dodávky vojenskej pomoci či finančnú podporu, ale aj ubezpečenie, že voči Rusku budú za agresiu a násilnosti vyvodené dôsledky. Zdôraznila, že EÚ spolupracuje aj na vytvorení platformy pre mierové rokovania a dodala, že o všetkých týchto témach bude rokovať s ukrajinskými predstaviteľmi.

„Pokračujeme vo vyvíjaní tlaku na Rusko. Chceme sa sústrediť na prísnejšie uplatňovanie sankcií a predísť ich obchádzaniu,“ zdôraznila von der Leyenová.

Ide v poradí o piatu návštevu predsedníčky EK v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Jej cesty do ukrajinského hlavného mesta, ktoré je často cieľom ruských raketových útokov, sa uskutočňujú za prísnych bezpečnostných opatrení a EK preto nezverejnila bližšie informácie o jej programe.

Európska únia odsúdila inváziu Ruska a v rámci odvetných krokov uvalila na Moskvu sankcie. Brusel okrem toho koordinuje spoločnú snahu členských krajín EÚ vyrábať a dodávať Ukrajine muníciu pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Hovorca EK Eric Mamer pred cestou von der Leyenovej potvrdil, že Európska komisia navrhla ďalší, v poradí už 11. balík protiruských sankcií.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite