Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla sa poďakovali za podporu počas korunovácie

.sita .svet

V nedeľu pokračujú korunovačné oslavy. Naprieč Spojeným kráľovstvom sa uskutočnili takzvané korunovačné obedy.

Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla sa poďakovali za podporu počas korunovácie SITA/Humphrey Nemar/Pool Photo via AP

britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Camilla sa po sobotňajšej korunovácii poďakovali za podporu počas slávnostného dňa. Kráľovský pár sa podľa Buckinghamského paláca vyjadril, že je „hlboko dojatý“ sobotňajšími udalosťami a „veľmi vďačný“ všetkým, ktorí pomohli urobiť z korunovácie „takú slávnu udalosť“, ako aj „mnohým“, ktorí ukázali svoju podporu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V nedeľu pokračujú korunovačné oslavy. Naprieč Spojeným kráľovstvom sa uskutočnili takzvané korunovačné obedy. Takéto podujatie pod holým nebom vo Windsore navštívili aj princ a princezná z Walesu, William a Catherine. Na ďalších miestach v krajine sa na podobné párty pozreli ďalší členovia kráľovskej rodiny.

Svoj korunovačný obed hostil aj premiér Rishi Sunak s manželkou, ktorí pozvali predstaviteľov komunity, ukrajinské rodiny, mládežnícke skupiny i prvú dámu USA Jill Biden. Dovedna sa v Spojenom kráľovstve a vo svete malo uskutočniť zhruba 50-tisíc korunovačných obedov. Nedeľňajšie oslavy vyvrcholia korunovačným koncertom na hrade Windsor, kde zaspievajú Katy Perry, Lionel Richie, Take That, Olly Murs, Paloma Faith a ďalší.

SITA/AP Photo/Frank Augstein

Korunováciu však nesprevádzajú len pozitívne pocity. Metropolitná polícia v Londýne čelí otázkam a kritike zo strany poslancov, ľudskoprávnych skupín a ďalších za sobotňajšie zatknutie 52 ľudí. Medzi zatknutými bol aj šéf antimonarchistickej skupiny Republic Graham Smith, ktorého prepustili po 16 hodinách vo väzbe a vyjadril sa, že „v Spojenom kráľovstve už neexistuje právo na pokojný protest“. Metropolitná polícia uviedla, že konala proporčne. Ministerka kultúry Lucy Frazer sa v rozhovore pre BBC vyjadrila, že polícia musela robiť na protestoch počas korunovácie „ťažké rozhodnutia“, pričom podľa nej správne zohľadnila rozsah a globálnu povahu udalosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite