Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátny sekretár Vatikánu potvrdil plány na mierovú misiu v súvislosti s vojnou na Ukrajine

.sita .svet

Vatikán sa snaží vystupovať diplomaticky neutrálne a v zákulisí pracovať na ukončení konfliktov.

Štátny sekretár Vatikánu potvrdil plány na mierovú misiu v súvislosti s vojnou na Ukrajine SITA/AP Photo/Andrew Medichini

vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin potvrdil existenciu vatikánskej mierovej „misie“, ktorá sa má pokúsiť ukončiť ruskú vojnu na Ukrajine. Učinil tak niekoľko dní po tom, ako pápež František počas návštevy Maďarska povedal, že Vatikán je súčasťou tejto misie.

Parolin zároveň vyjadril prekvapenie nad tým, že sa Rusko a Ukrajina medzičasom tvárili, že o takejto iniciatíve Vatikánu nevedia. „Na základe mojich vedomostí vedia, ale viete, ako to je, v byrokracii sa môže stať, že komunikácia, ktorá má prísť, nedorazí,“ povedal Parolin. „Toto sú len moje interpretácie, ale viem, že obe strany boli informované.“

Vatikán sa snaží vystupovať diplomaticky neutrálne a v zákulisí pracovať na ukončení konfliktov. František sa snažil neznepriateliť si Moskvu vo svojich opakovaných prejavoch solidarity s ukrajinským ľudom. Minulý týždeň, predtým ako František odišiel do Maďarska, ukrajinský premiér vyzval pápeža a požiadal ho o pomoc predovšetkým pri návrate ukrajinských detí zavlečených do Ruska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite