Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová navštívila obec Jahidne v Černihivskej oblasti

.tasr .svet

Prezidentka uviedla, že sa ťažko hľadajú slová k utrpeniu ľudí v obci Jahidne i ďalších ukrajinských obciach.

Prezidentka Čaputová navštívila obec Jahidne v Černihivskej oblasti SITA/Diana Černáková

prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v rámci svojej cesty na Ukrajine i obec Jahidne v Černihivskej oblasti. V pivnici tamojšej školy väznili ruskí vojaci temer mesiac všetkých 367 obyvateľov obce vrátane detí i starších a chorých. Priestory boli stiesnené, bez svetla a tepla a ľudia nemali možnosť vyjsť von. Jedenásť osôb to neprežilo. 

Hlava štátu to uviedla v statuse na sociálnej sieti. „Priamo nad pivnicou pritom celý čas sídlil štáb ruských okupantov, ktorí ľudí pod nimi používali ako živé štíty," uviedla ďalej. „Keď som sa dnes preživších pýtala, čo im odpovedali na to, prečo to robia, tak im povedali, že ich prišli oslobodiť. A pritom im nedovolili ani vyniesť a pochovať tých, ktorí v pivnici zomreli," píše Čaputová.

Prezidentka uviedla, že sa ťažko hľadajú slová k utrpeniu ľudí v obci Jahidne i ďalších ukrajinských obciach. „Keď sme sem prichádzali, bol znovu vyhlásený poplach. Miestni dnes spomínali na obdobie, ktoré prežili (a vtedy nevedeli, či ho vôbec prežijú). Ešte stále však nie sú v mieri a tá hrozba krutosti a smrti nad nimi ešte aj dnes visí," pokračovala prezidentka. Dodala, že považuje za dôležité, aby sme im naďalej pomáhali voči tejto nespravodlivosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite