Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

G7 vyzýva Čínu na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a varuje Rusko

.tasr .svet

„Akékoľvek použitie chemických, biologických či jadrových zbraní Ruskom bude mať vážne následky, “uviedli ministri zahraničných vecí krajín G7.

G7 vyzýva Čínu na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a varuje Rusko SITA/Zhang Xiaoyu/Pool Photo via AP

ministri zahraničných vecí krajín G7 v utorok upozornili Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Ministri po rokovaniach v japonskom meste Karuizawa sú odhodlaní posilniť spoluprácu s cieľom zabrániť dodávkam zbraní pre Moskvu od tretích krajín. Zakročiť chcú voči každému, kto bude Rusko vo vojne proti Ukrajine materiálne podporovať. Moskvu tiež vyzvali, aby okamžite a bezpodmienečne stiahla svoje sily z Ukrajiny. G7 je preto pripravená naďalej stupňovať sankcie proti Rusku.

 Ministri odsúdili aj nezodpovednú jadrovú rétoriku Ruska a hrozbu umiestniť v Bielorusku jadrové zbrane. „Akékoľvek použitie chemických, biologických či jadrových zbraní Ruskom bude mať vážne následky, “uviedli.

Predstavitelia siedmich najvyspelejších ekonomík sa kriticky vyjadrili ku krokom Pekingu v Juhočínskom mori. „Pripomíname Číne potrebu dodržiavať ciele a zásady Charty OSN a upustiť od hrozieb, nátlaku, zastrašovania či využívania násilia,“ uviedli ministri v spoločnom vyhlásení.

Podľa ministrov neexistuje žiadny právny základ na expanzívne nároky Číny v Juhočínskom mori a odmietli jej vojenské kroky v tejto oblasti. Mier a stabilita v oblasti Taiwanského prielivu sú podľa nich neodmysliteľné na udržanie bezpečnosti a prosperity medzinárodného spoločenstva. Vyjadrili aj znepokojenie v oblasti dodržiavania ľudských práv v Tibere a v regióne Sin-ťiang.

Krajiny G7 sú však aj napriek kritike Číny odhodlané s touto krajinou spolupracovať v oblasti globálnych výziev ako je napríklad boj proti klimatickej zmene. Medzi hospodársky najvyspelejšie krajiny sveta (G7) patrí Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, USA a Taliansko, predsedníckou krajinou zoskupenia je tento rok Japonsko. Toto stretnutie bolo prípravou na summit šéfov vlád a štátov krajín G7 v Hirošime 19. - 21. mája).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite