Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko odstavuje posledné jadrové reaktory

.tasr .svet

emecko v sobotu začalo s odstavovaním troch posledných jadrových elektrární, čo je súčasťou dlho plánovaného prechodu na čistú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Nemecko odstavuje posledné jadrové reaktory SITA/Lars Klemmer/dpa via AP

environmentálne skupiny pri tejto príležitosti plánujú oslavy. Malé neverejné podujatia sa uskutočnia aj v elektrárňach.

Odstavenie reaktorov Emsland, Neckarwestheim II a Isar II je ostro sledované v zahraničí. Iné vyspelé krajiny, ako sú Spojené štáty, Japonsko, Čína, Francúzsko a Spojené kráľovstvo, počítajú s tým, že jadrová energia nahradí fosílne palivá, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty. Rozhodnutie Nemecka prestať používať oboje sa stretlo s určitým skepticizmom i s neúspešnými výzvami na zastavenie odstávky.

Keď ceny energií minulý rok v dôsledku vojny na Ukrajine prudko vzrástli, niektorí členovia vlády nemeckého kancelára Olafa Scholza začali mať obavy v súvislosti s uzavretím jadrových elektrární, ktoré bolo naplánované na 31. decembra 2022. Vláda vtedy súhlasila s jednorazovým predĺžením, ale Scholz dal jasne najavo, že reaktory odstavia 15. apríla.

Nemecká vláda uznala, že v krátkodobom horizonte sa krajina bude musieť viac spoliehať na uhlie a zemný plyn, aby pokryla svoje energetické potreby, aj keď podniká kroky na masívne zvýšenie výroby elektriny zo slnečnej a veternej energie. Nemecko plánuje byť uhlíkovo neutrálne do roku 2045.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite