Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež hovoril vo veľkonočnom posolstve o Ukrajine a temnote, ktorá zahaľuje svet

.tasr .svet

„Pomôž milovaným Ukrajincom na ich ceste k mieru a posvieť svetlom Veľkej noci na Rusov,“ uviedol pápež.

Pápež hovoril vo veľkonočnom posolstve o Ukrajine a temnote, ktorá zahaľuje svet AP Photo/Alessandra Tarantino

pápež František hovoril počas svojho tradičného veľkonočného posolstva o Ukrajine či temnote, ktorá zahaľuje svet, a vyzval na dialóg medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

František odslúžil v nedeľu veľkonočnú omšu na Námestí svätého Petra po tom, čo sa v piatok nezúčastnil na krížovej ceste v Koloseu. Išlo o preventívne opatrenie vzhľadom na jeho nedávnu hospitalizáciu s bronchitídou.

Námestie svätého Petra zdobilo v nedeľu počas najvýznamnejšieho kresťanského sviatku, keď si veriaci pripomínajú zmŕtvychvstania Ježiša Krista, takmer 40.000 kvetov, ktoré darovalo Holandsko. Vo Vatikáne sa pri tejto príležitosti zišlo odhadom asi 100.000 ľudí. Tradičná pompa a spevy však neskôr ustúpili súčasnej realite, keď pápež vyšiel na balkón Baziliky svätého Petra, aby predniesol svoje tradičné veľkonočné požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu). František počas neho hovoril o „temnote a prítmí, ktoré až príliš často zahaľujú náš svet, “a modlil sa k Bohu za mier.

„Pomôž milovaným Ukrajincom na ich ceste k mieru a posvieť svetlom Veľkej noci na Rusov,“ uviedol pápež. Zrejme tak nabádal obyvateľov Ruska, aby hľadali pravdu o invázií na Ukrajinu, domnieva sa agentúra Reuters. Zároveň požiadal Boha, aby utešil ranených a všetkých, ktorí prišli pre vojnu o svojich milovaných, a zaistil bezpečný návrat zajatcov k rodinám. „Otvor srdcia celého medzinárodného spoločenstva, aby sa pokúsilo ukončiť túto vojnu a všetky konflikty a krviprelievanie v našom svete, “uviedol František.

Tak ako každú Veľkú noc aj tentokrát vyzval na mier na Blízkom východe. Jeho výzva však bola tentoraz naliehavejšia vzhľadom na nedávny konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi v súvislosti s razia v jeruzalemskej mešite al-Aksá a raketové útoky zahŕňajúce Izrael, Sýriu a Libanon. Pápež okrem toho spomenul nestabilitu v Libanone a Mjanmarsku a vyzval na viac pomoci pre obete februárového zemetrasenia v Turecku a Sýrii, ktoré si vyžiadalo takmer 56.000 obetí.

Aj napriek nedávnej hospitalizácii sa zdalo, že František bol počas nedlenejšej omše i čítaní posolstva v dobrej kondícií, všíma si Reuters. Dokonca sa vo svojom papapmobile previezol okolo Námestia svätého Petra a po hlavnej ceste vedúcej k rieke Tiber, aby ho videlo, čo najviac ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite