Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náš prezident je vojnový zločinec, tvrdí niekdajší príslušník Putinovej bezpečnostnej služby

.sita .svet

Paranoja ruského vodcu Vladimira Putina sa od vlaňajšieho napadnutia Ukrajiny prehĺbila. Tvrdí to „ruský prebehlík“ Gleb Karakulov, ktorý bol kedysi príslušníkom Putinovej tajnej osobnej bezpečnostnej služby.

Náš prezident je vojnový zločinec, tvrdí niekdajší príslušník Putinovej bezpečnostnej služby SITA/Dossier Center via AP

karakulov, ktorý minulý rok cez Kazachstan utiekol z Ruska do Turecka, v exile priblížil, že Putin sa vyhýba lietadlám, cestuje špeciálnym obrneným vlakom a objednal si bunker na ruskej ambasáde v Kazachstane.

Svedectvo Karakulova, ktorý ušiel spolu s manželkou a dcérou, pričom v Rusku zanechal matku podporujúcu Putina i ďalších členov rodiny, sa zhoduje s inými, ktorí vykresľujú Putina ako kedysi charizmatického, no dnes čoraz viac izolovanejšieho vodcu. Putin podľa rôznych správ nepoužíva mobil ani internet a kamkoľvek príde, trvá na tom, aby mal prístup k sledovaniu ruskej štátnej televízie.

Karakulov, ktorý bol zodpovedný za bezpečnú komunikáciu pre ruského prezidenta a premiéra, uviedol, že morálny odpor voči ruskej invázii na Ukrajinu a jeho strach zo smrti ho prinútili prehovoriť, a to napriek rizikám pre neho a jeho rodinu.

Hoci nebol Putinovým dôverníkom, Karakulov strávil roky v jeho službách a od roku 2009 do konca roku 2022 ho pozoroval z nezvyčajne blízkeho okolia. Povedal, že dúfa, že inšpiruje aj ostatných Rusov, aby prehovorili. „Náš prezident sa stal vojnovým zločincom,“ skonštatoval. „Je čas ukončiť túto vojnu a prestať mlčať.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite