Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko rozmiestni jadrové zbrane na západných hraniciach Bieloruska

.tasr .svet

Taktické jadrové zbrane sú určené na útoky proti nepriateľským jednotkám a ničenie zbraní na bojisku.

Rusko rozmiestni jadrové zbrane na západných hraniciach Bieloruska SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

ruské taktické jadrové zbrane budú v Bielorusku umiestnené v blízkosti hraníc so západnými susedmi, členmi Severoatlantickej aliancie. V nedeľu to uviedol ruský veľvyslanec v Minsku Boris Gryzlov, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

„Rozšíri to naše obranné schopnosti a udeje sa to bez ohľadu na všetok hluk v Európe a Spojených štátoch, “povedal Gryzlov v rozhovore pre bieloruskú štátnu televíziu. Presnú lokalitu umiestnenia taktických jadrových zbraní na bieloruskom území však bližšie nešpecifikoval.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil plány na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Západ tento krok skritizoval. Šéf Kremľa uviedol, že Rusko do 1. júla dostavia zariadenie na uskladnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Dodal, že Moskva kontrolu nad týmito zbraňami Minsku neodovzdá.

Taktické jadrové zbrane sú určené na útoky proti nepriateľským jednotkám a ničenie zbraní na bojisku. V porovnaní so strategickými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné ničiť celé mestá, majú relatívne krátky dosah a nízku účinnosť, vysvetľuje AP.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená aj na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území. Bielorusko zdieľa s členskými štátmi NATO – Lotyšskom, Litvou a Poľskom – 1250-kilometrovú hranicu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite