Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tisíce ľudí v Poľsku demonštrujú na podporu Jána Pavla II.

.tasr .svet

Tisíce Poliakov sa v nedeľu vo Varšave a ďalších mestách zúčastnili na pochode s cieľom vyjadriť podporu zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. po tom, čo médiá minulý mesiac zverejnili obvinenia, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku.

Tisíce ľudí v Poľsku demonštrujú na podporu Jána Pavla II. SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

na pochode pri príležitosti 18. výročia úmrtia Jána Pavla II. niesli niektorí ľudia transparenty s nápisom „Vy ste bojovali za našu slobodu, my teraz bojujeme za Vás“. „Ako každý čestný človek bráni svoje deti, otca a matku, všetci v Poľsku bránia Jána Pavla II.“, bolo uvedené na ďalšom plagáte. Ľudia mali pri sebe drevené kríže, ako aj vlajky Poľska a Vatikánu. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Podujatia na počesť Jána Pavla II., ktorý zomrel 2. apríla 2005, naplánovali katolícke organizácie s otvorenou podporou vládnej strany Právo a spravodlivosť (PIS).

Obvinenia tvrdiace, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl, zverejnili vo februári holandský novinár Ekke Overbeek a tiež poľská súkromná stanica TVN. Oba zdroje uviedli, že o týchto obvineniach majú dôkazy.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na Twitteri poznamenal: „Prechádzame skúškou pravdy, ktorá sa musí postaviť voči lžiam, ohováraniu a urážkam.“ Líder Pis Jaroslaw Kaczynski poznamenal, že Poliaci budú hájiť česť Jána Pavla II. a jeho dobrú povesť.

V poľskom meste Lodž bola v nedeľu socha Jána Pavla II. pomaľovaná červenou farbou a popísaná latinským výrazom „Maxima culpa“ znamenajúcim „moja vina“. Toto spojenie tiež odkazuje na názov knihy spomínaného novinára Overbeeka, ktorú v Poľsku nedávno vydali.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite