Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan podpísal rozhodnutie tureckého parlamentu schváliť vstup Fínska do NATO

.tasr .svet

Prezidentovým podpisom sa končí vlečúca sa ratifikácia členstva Fínska v aliancii NATO, na ktorú sa čakalo od minulého leta.

Erdogan podpísal rozhodnutie tureckého parlamentu schváliť vstup Fínska do NATO SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal rozhodnutie tureckého parlamentu ratifikovať členstvo Fínska v NATO. Informovali o tom v sobotu viaceré turecké médiá s tým, že konečné rozhodnutie prezidenta bolo uverejnené v tureckom úradnom vestníku.

Podľa tureckých zákonov mal Erdogan na podpis ratifikácie až 15 dní - takmer tak dlho čakal v roku 2020 s podpisom ratifikácie prijatia do NATO v prípade Severného Macedónska.

Turecký parlament hlasoval za ratifikáciu protokolu o vstupe Fínska do NATO vo štvrtok neskoro večer. Turecko bolo poslednou z 30 krajín aliancie, maďarský parlament tak urobil minulý týždeň. 

Turecko však ešte musí ratifikačné dokumenty doručiť do Washingtonu, kde je uložený originál zmluvy o NATO z roku 1947. 

Keď budú tieto dokumenty v úschove ministerstva zahraničných vecí USA, Fínsko sa stane členským štátom NATO.

Fínsky spravodajský server Yle v sobotu napísal, že záverečné formality zahŕňajú aj pozvanie od generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, na ktorého základe zástupca Fínska - s najväčšou pravdepodobnosťou minister zahraničných vecí Pekka Haavisto - odcestuje do Washingtonu, aby podpísal príslušné dokumenty.

Haavisto v piatok pre fínsky bulvárny denník Ilta-Sanomat povedal, že ukončenie celej procedúry očakáva v priebehu niekoľkých dní a že Fínsko by sa oficiálne malo stať členom aliancie na budúci týždeň.

Uviedol, že Maďarsko malo podľa jeho informácií doručiť ratifikačný dokument do Washingtonu v piatok ráno miestneho času.

V sobotu, počas vrcholiacej kampane pred nedeľnými parlamentnými voľbami vo Fínsku, Haavisto pre Yle povedal, že pozvanie od Stoltenberga očakáva v pondelok alebo v utorok.

Fínsky minister obrany Antti Kaikkonen v sobotu v statuse na Twitteri napísal, že ak všetko pôjde dobre, „Fínsko oslávi Veľkú noc ako nový člen NATO“.

Turecko zatiaľ neuviedlo, kedy plánuje ratifikovať žiadosť Švédska o členstvo v NATO, ktorá bola podaná v rovnakom čase ako žiadosť Fínska - v máji minulého roka. 

Rozhodnutie o žiadosti Švédska zrejme nepadne pred voľbami v Turecku, ktoré sa uskutočnia v polovici mája, dodal server Yle.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite