Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiéri vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym dopadom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny

.sita .svet

V liste premiérov Slovenska, Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska sa uvádza, že ruská agresia proti Ukrajine viedla nielen k obrovskému zvýšeniu výrobných nákladov v agrosektore a k zvýšeniu podnikateľského rizika, ale aj problémom na poľnohospodárskych trhoch Európskej únie (EÚ).

Premiéri vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym dopadom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (Demokrati) sa pripojil k spoločnému listu premiérov Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska, ktorý je adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. V ňom vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym dopadom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh Európskej únie. V liste sa uvádza, že ruská agresia proti Ukrajine viedla nielen k obrovskému zvýšeniu výrobných nákladov v agrosektore a k zvýšeniu podnikateľského rizika, ale aj problémom na poľnohospodárskych trhoch Európskej únie (EÚ). Predsedovia vlád ďalej uviedli, že najväčšie problémy sa vyskytli u krajín susediacich s Ukrajinou, ktorým enormne vzrástol dovoz poľnohospodárskych produktov.

Ako ďalej v tlačovej správe informoval Úrad vlády SR, EÚ po začiatku ruskej agresie na Ukrajine vytvorila tzv. koridory solidarity, ktoré mali zabezpečiť export ukrajinských produktov do tretích krajín, najmä do Afriky. „V rámci týchto koridorov mali členské krajiny vytvoriť prepravné kanály na vývoz ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie do tretích krajín. Obilie, ktorého cena je významne nižšia ako produkcia našich farmárov, často ostalo aj na Slovensku. Toto spôsobuje problémy nielen slovenským farmárom, ktorí tak nevedia svoje obilie predať," vysvetlil Heger. Zároveň v liste vyzýva na zvýšenie financovania podpory z európskych zdrojov pre slovenských farmárov. „Jednou z možností je odkúpenie nadbytočnej pšenice z krajín susediacich s Ukrajinou pre humanitárne účely. Vyzývame Európsku komisiu, aby spolu so Svetovým potravinovým programom našli také riešenie, ktoré zabezpečí, aby ukrajinské obilie neskončilo na európskych trhoch, ale dostalo sa tam, kde je to najviac potrebné,“ vyzvali predsedovia vlád podpísaní v liste.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite