Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko chce využiť Moldavsko tak ako Bielorusko, tvrdí moldavská prezidentka

.sita .svet

Maia Sandu uviedla, že Rusko sa snaží podkopať a zvrhnúť vládu v Kišiňove, pričom zdôraznila, že moldavské úrady majú dôkazy o takýchto podvratných akciách.

Rusko chce využiť Moldavsko tak ako Bielorusko, tvrdí moldavská prezidentka AP Photo/Aurel Obreja Predseda Európskej rady Charles Michel s moldavskou prezidentkou Maiou Sandu po stretnutí v Kišiňove v Moldavsku, utorok 28. marca 2023

moldavská prezidentka Maia Sandu tvrdí, že Rusko chce použiť jej krajinu proti Ukrajine rovnakým spôsobom, akým Kremeľ využíva Bielorusko. Referuje o tom web newsmaker.md.

Sandu tvrdí, že Rusko sa snaží podkopať a zvrhnúť vládu v Kišiňove, pričom zdôraznila, že moldavské úrady majú dôkazy o takýchto podvratných akciách. „Je jasné, že Rusko sa snaží nastoliť proruskú vládu v Kišiňove s cieľom použiť Moldavsko proti Ukrajine, ako sa to deje napríklad v prípade Bieloruska,“ povedala prezidentka.

Pripomenula tiež nedávne vyhlásenie ruského vodcu Vladimira Putina o zámere rozmiestniť na území Bieloruska taktické jadrové zbrane. „Presne to chce Rusko urobiť v prípade Moldavska. Dnes však v Moldavsku existuje nezávislá vláda, volená jeho občanmi, ktorá pracuje v prospech občanov a Moldavska, takže ju nemožno využiť spôsobom, akým by sa využívalo proruské vedenie,“ povedala Sandu.

Moldavsko už skôr vyzvalo Európsku úniu, aby uvalila sankcie na oligarchov, ktorí podľa Sandu spolupracujú s Ruskom pri podnecovaní násilia a zvrhnutí vlády. Výzvu Kišiňova následne podporili viacerí ministri zahraničných vecí krajín EÚ, najmä z Francúzska a Estónska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite