Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportéra Wall Street Journalu zatkli a obvinili zo špionáže

.sita .svet

Gershkovich je prvý reportér amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže.

Reportéra Wall Street Journalu zatkli a obvinili zo špionáže SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

reportér denníka Wall Street Journal, ktorého ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala pre obvinenia zo špionáže, zostane za mrežami počas celého vyšetrovania. Informuje o tom agentúra Associated Press (AP) s odvolaním sa na oficiálny kanál súdov ruského hlavného mesta na komunikačnej platforme Telegram.

„Rozhodnutím Lefortovského okresného súdu v Moskve z 30. marca 2023 bolo vo vzťahu k E. Gershkovichovi, podozrivému zo spáchania trestného činu podľa článku 276 Trestného zákona Ruskej federácie, zvolené preventívne opatrenie vo forme zadržania na obdobie jedného mesiaca a 29 dní, teda do 29. mája 2023,“ cituje portál CNN vyjadrenie tlačovej služby súdu.

Nástupnícka agentúra sovietskej KGB vo štvrtok informovala, že Evana Gershkovicha zadržali v meste Jekaterinburg, keď sa tam údajne pokúšal získať utajené informácie. FSB tvrdí, že Gershkovich „konal na základe rozkazov Spojených štátov, aby zozbieral informácie o aktivitách jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu, ktoré sú štátnym tajomstvom“. V prípade odsúdenia mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Významní právnici pre AP poznamenali, že vyšetrovanie prípadov špionáže v minulosti v Rusku trvalo rok až 18 mesiacov, počas ktorých by ho mohli držať v obmedzenom kontakte s vonkajším svetom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu novinárom v súvislosti s prípadom povedal, že „to nie je o podozrení, je to o fakte, že ho prichytili pri čine“.

Wall Street Journal obvinenia FSB rázne odmietol a požiadal o „okamžité prepustenie dôveryhodného a oddaného reportéra Evana Gershkovicha“.

Gershkovich je prvý reportér amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. Jeho zatknutie prišlo v čase zvýšeného napätia medzi Moskvou a Západom v súvislosti s vojnou na Ukrajine a v čase, keď Kremeľ zintenzívňuje zásahy proti opozičným aktivistom, nezávislým novinárom a skupinám občianskej spoločnosti.

I keď v minulosti sa podarilo amerických väzňov vyslobodiť v rámci výmen väzňov, vysoký ruský predstaviteľ sa podľa agentúry AP vyjadril, že je ešte predčasné hovoriť o možnosti takejto dohody.

Washington sa zatiaľ k zatknutiu verejne nevyjadril, no jeden z amerických predstaviteľov povedal, že vláda o situácii vie a čaká na ďalšie informácie z Ruska.

Gershkovich v moskovskej kancelárii Wall Street Journal ako korešpondent pokrýval dianie v Rusku a na Ukrajine. Podľa FSB mal akreditáciu pre prácu novinára od ruského ministerstva zahraničia. Hovorkyňa tohto rezortu Maria Zacharovová však uviedla, že Gershkovich využíval svoje novinárske doklady ako zásterku pre „aktivity, ktoré nemajú so žurnalistikou nič spoločné“.

Gershkovich hovorí plynulo rusky a v minulosti pracoval pre francúzsku agentúru Agence France-Presse a denník The New York Times. Jeho posledný článok z Moskvy, ktorý vyšiel začiatkom tohto týždňa, sa zameriaval na spomalenie ruskej ekonomiky v dôsledku západných sankcií zavedených po tom, ako ruská armáda vlani zaútočila na Ukrajinu.

Významný ruský advokát Ivan Pavlov, ktorý pracoval na viacerých prípadoch špionáže a vlastizrady, povedal, že Gershkovichov prípad je prvým takýmto proti zahraničnému novinárovi v postsovietskom Rusku. „Prestalo platiť to nepísané pravidlo nesiahať na akreditovaných zahraničných novinárov,“ skonštatoval Pavlov, ktorý je členom skupiny právnej pomoci prvého oddelenia. Prípad proti Gershkovichovi podľa neho vytvorili preto, aby malo Rusko „tromfy“ pre budúcu výmenu väzňov a pravdepodobne ho vyriešia „nie právnymi, ale politickými a diplomatickými prostriedkami“.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a portálu CNN.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite