Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko je podľa Morawieckého pripravené zaviesť ďalšie opatrenia voči Bielorusku

.tasr .svet

Poľsko je pripravené zintenzívniť obmedzenia v oblasti obchodu s Bieloruskom v prípade, ak bude Minsk pokračovať vo svojej represívnej politike.

Poľsko je podľa Morawieckého pripravené zaviesť ďalšie opatrenia voči Bielorusku SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

uviedol to v sobotu poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Premiér v rozhovore pre súkromnú rozhlasovú stanicu RMF FM uviedol, že Poľsko na kroky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka reaguje v rovnakej miere. Poľsko podľa jeho slov zatvorí ďalšie hraničné priechody alebo aspoň príjme ďalšie obmedzujúce opatrenia.

Morawiecki sa podľa svojich slov nedávno v Poľsku stretol s manželkou aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého. Tá mu povedala, aký brutálny je Lukašenko voči všetkým, ktorí čo i len v najmenšej miere vyjadria nespokojnosť s režimom. „Poľsko musí v tomto prípade reagovať,“ dodal premiér.

Bieloruský súd Biaľackého 3. marca odsúdil na desať rokov väzenia. Podľa súdu je vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil dlhoročný vodca krajiny Lukašenko, a tiež z daňových únikov. Už v roku 2011 šiel na tri roky do väzenia za údajné daňové úniky.

Biaľacki je zakladateľom ľudskoprávnej organizácie Viasna, ktorá vznikla krátko po tom, čo sa v roku 1994 dostal Lukašenko k moci.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite