Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z vojnových zločinov v Afganistane obvinili prvého austrálskeho veterána

.tasr .svet

Pri vyšetrovaní zistilo, že za vojnové zločiny v Afganistane možno stíhať 19 príslušníkov austrálskych špeciálnych síl.

Z vojnových zločinov v Afganistane obvinili prvého austrálskeho veterána SITA/ISAF Headquarters Public Affairs Office Spoločná austrálsko-afganská hliadka v makovom poli v regióne Balúčistan. Afganistan, apríl 2010.

vo vyhlásení austrálskej federálnej polície sa uvádza, že 41-ročného muža zatkli v štáte Nový Južný Wales. V priebehu niekoľkých dní súd v Sydney  rozhodne o tom, či môže byť prepustený na kauciu. V prípade uznania viny mu hrozí až doživotie.

Stanica ABC zatknutého identifikovala ako bývalého príslušníka špeciálneho leteckého pluku Olivera Schulza. ABC ešte v roku 2020 odvysielala zábery z kamery na helme jedného z vojakov, na ktorých údajne Schulz v roku 2012 strieľa na poli v provincii Orúzgán na Afganca.

Austrálska polícia spolupracuje so Špeciálnym vyšetrovacím úradom, aby prešetrila obvinenia proti príslušníkom špeciálnych jednotiek, ktoré v rokoch 2005 - 2016 slúžili v Afganistane.

Vojenská správa zverejnená po štvorročnom vyšetrovaní v roku 2020 totiž obsahuje dôkazy o tom, že austrálski vojaci nezákonne zabili 39 afganských zajatcov, farmárov alebo civilistov. Táto správa preto odporúča stíhať 19 súčasných alebo bývalých vojakov.

Do odchodu medzinárodných vojsk z Afganistanu v roku 2021 slúžilo v tejto krajine za približne 20 rokov vyše 39 000 austrálskych vojakov a 41 ich tam zahynulo. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite