Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA odsúdili náraz ruskej stíhačky do amerického dronu

.tasr .svet

Vysielanie ruských lietadiel k americkým lietadlám nad oblasťou Čierneho mora nie je nezvyčajné, no väčšinou ide o vizuálny či elektronický kontakt, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Vyjadril sa, že o incidente informovali amerického prezidenta Joea Bidena.

USA odsúdili náraz ruskej stíhačky do amerického dronu SITA/AP Photo/Evan Vucci

spojené štáty v utorok odsúdili „neohľaduplný“ náraz ruskej stíhačky Suchoj Su-27 do amerického dronu MQ-9 Reaper v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, ktorý viedol k zrúteniu amerického bezpilotného lietadla. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Vysielanie ruských lietadiel k americkým lietadlám nad oblasťou Čierneho mora nie je nezvyčajné, no väčšinou ide o vizuálny či elektronický kontakt, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Podľa jeho slov však tento incident stojí za zmienku preto, aký bol „nebezpečný, neprofesionálny a naozaj bezohľadný“. Kirby povedal, že o incidente informovali amerického prezidenta Joea Bidena.

Uviedol tiež, že USA na prelet v medzinárodnom vzdušnom priestore nepotrebujú povolenie od Rusov. „Nie je potrebné to robiť a ani to nerobíme,“ zdôraznil.

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 zasiahla pri utorkovom incidente vrtuľu amerického bezpilotného lietadla MQ-9 Reaper, v čoho dôsledku sa dron zrútil do Čierneho mora, uviedla americká armáda vo vyhlásení.

Krátko pred zrážkou leteli pred americkým dronom dve ruské stíhačky, ktoré vypúšťali palivo, spresnila armáda.

O incidente nad Čiernym morom upovedomil spojencov zo Severoatlantickej aliancie vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR) generál Christopher Cavoli, napísala agentúra Reuters.

Americká armáda využíva bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie viacerých oblastí vrátane Čierneho mora, Blízkeho východu či Afriky. Tieto drony používajú i Británia a Francúzsko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite